МАНАСТИР ЛЕПАВИНА - СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

Presveta Bogorodica Lepavinska
NASLOVNA NOVO NA SAJTU GALERIJA RADIO BLAGOVESTI KONTAKT LATINICA
Krst
Krst
Krst
Manastir Lepavina

АКАТИСТ

ЧУДОТВОРНОЈ ИКОНИ МАЈКЕ БОЖЈЕ ЛЕПАВИНСКЕ

Krst
Manastir Lepavina

СЛУЖБА

ЧУДОТВОРНОЈ ИКОНИ МАЈКЕ БОЖЈЕ ЛЕПАВИНСКЕ

Manastir Lepavina

Baner

Погледајте који нам је рејтинг на Интернету?

Prva verzija sajta

Druga verzija sajta

Manastir Lepavina

ПРИРОДНЕ ЛЕПОТЕ СВЕТА

...Све си премудрошћу створио" (Пс.103,24)

Manastir Lepavina

РЕЗУЛТАТИ АНКЕТЕ О

РАДИО БЛАГОВЕСТИ

Manastir Lepavina

ВИЊЕТЕ И УКРАСНА СЛОВА

Manastir Lepavina

ВИЗАНТИЈСКЕ ИКОНЕ ФРЕСКЕ И ВИЊЕТЕ

Manastir Lepavina

РАЗГОВОР СА АРХИМАНДРИТОМ ГАВРИЛОМ О МОДЕРНИМ ТЕХНЛОГИЈАМА

Manastir Lepavina

КРОЗ МИСИОНАРСКИ РАД ОЦА ГАВРИЛА

Manastir Lepavina

РЕЛИГИЈЕ И ИНТЕРНЕТ

Manastir Lepavina

РАЗГОВОР АХРИМАНДРИТА ГАВРИЛА ВУЧКОВИЋА СА ПРИМ.ДР РАДЕТОМ КАЛАМАНДОМ

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

ВИРТУАЛНА ПОРОДИЦА АРХИМАНДРИТА ГАВРИЛА ВУЧКОВИЋА

Manastir Lepavina

МИКРО КЊИГА - ИНТЕРНЕТ КЊИЖАРА

Manastir Lepavina

ДУХОВНА ДЕЦА СВОМЕ ОЦУ ГАВРИЛУ ЛЕПАВИНСКОМ У ЧАСТ ПОЛА ВЕКА ЊЕГОВОГ ДУХОВНОГ ПОДВИГА

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

ПРЕКО ФЕЈСБУКА ДО ДУХОВНОСТИ

РАЗГОВОР СА РАДОМИРОМ ВУЧИЋЕМ

DIGITALNA TEHNOLOGIJA U MISIJI CRKVE

ДИГИТАЛНА ТЕХНОЛОГИЈА У МИСИЈИ ЦРКВЕ

Manastir Lepavina

ВЕБМАСТЕР НЕНАД БАДОВИНАЦ У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ РАДИЈА СЛОВОЉУБВЕ

Teleklik

ТУМАЧЕЊЕ МОЛИТВЕНИКА: ЈУТАРЊЕ МОЛИТВЕ И ПЕДЕСЕТИ ПСАЛАМ



 

ЈУТАРЊЕ МОЛИТВЕ

 

МОЛИТВА ИСУСУ ХРИСТУ

 

ПРИЂИТЕ, ПОКЛОНИМО СЕ ЦАРУ НАШЕМУ БОГУ! ПРИЂИТЕ, ПОКЛОНИМО СЕ И ПРИПАДНИМО ХРИСТУ, ЦАРУ НАШЕМ БОГУ! ПРИЂИТЕ, ПОКЛОНИМО СЕ И ПРИПАДНИМО САМОМЕ ХРИСТУ, ЦАРУ И БОГУ НАШЕМУ!

 

У овој молитви ми позивамо све своје телесне и духовне силе, али и све вернике да се поклонимо, тј. повинујемо вољи Господа Исуса Христа да би на тај начин постали његови истински ученици.

 

ПЕДЕСЕТИ ПСАЛАМ

Покајнички псалам

 

ПОМИЛУЈ МЕ БОЖЕ, ПО ВЕЛИКОЈ МИЛОСТИ СВОЈОЈ, И ПО ОБИЉУ МИЛОСРЂА СВОГА ОЧИСТИ БЕЗАКОЊЕ МОЈЕ. ОПЕРИ МЕ САСВИМ ОД БЕЗАКОЊА МОГА, И ОД ГРЕХА МОГА ОЧИСТИ МЕ. ЈЕР БЕЗАКОЊЕ СВОЈЕ ЈА ЗНАМ, И ГРЕХ МОЈ СТАЛНО ЈЕ ПРЕДА МНОМ. ТЕБИ ЈЕДИНОМЕ САГРЕШИХ, И ЗЛО ПРЕД ТОБОМ УЧИНИХ, А ТИ СИ ПРАВЕДАН У РЕЧИМА СВОЈИМ И ЧИСТ У СУДУ СВОМЕ. ГЛЕ, У БЕЗАКОЊИМА СЕ ЗАЧЕХ, И У ГРЕСИМА МЕ РОДИ МАТИ МОЈА. ГЛЕ, ИСТИНУ ЉУБИШ, И ЈАВЉАШ МИ НЕПОЗНАТОСТИ И ТАЈНОСТИ ПРЕМУДРОСТИ СВОЈЕ. ПОКРОПИ МЕ ИСОПОМ И ОЧИСТИЋУ СЕ, ОПЕРИ МЕ И БИЋУ БЕЉИ ОД СНЕГА. ДАЈ МИ ДА ЧУЈЕМ РАДОСТ И ВЕСЕЉЕ, ДА СЕ ПОКРЕНУ КОСТИ ПОТРВЕНЕ. ОДВРАТИ ЛИЦЕ СВОЈЕ ОД ГРЕХОВА МОЈИХ, И СВА БЕЗАКОЊА МОЈА ОЧИСТИ. СРЦЕ ЧИСТО САЗДАЈ У МЕНИ, БОЖЕ, И ДУХ ПРАВ ОБНОВИ У МЕНИ. НЕ ОДБАЦИ МЕ ОД ЛИЦА ТВОГА, И ДУХА ТВОГА НЕ ОДУЗМИ ОД МЕНЕ. ДАЈ МИ РАДОСТ СПАСЕЊА ТВОГА И ДУХОМ ТВОЈИМ ВЛАДАЛАЧКИМ УЧВРСТИ МЕ. НАУЧИЋУ БЕЗАКОНИКЕ ПУТЕВИМА ТВОЈИМ, И БЕЗБОЖНИЦИ ЋЕ СЕ ОБРАТИТИ ТЕБИ. ИЗБАВИ МЕ ОД КРВИ, БОЖЕ, БОЖЕ СПАСЕЊА МОГА, ОБРАДОВАЋЕ СЕ ЈЕЗИК МОЈ ПРАВДИ ТВОЈОЈ. ГОСПОДЕ ОТВОРИ УСНЕ МОЈЕ, И УСТА ЋЕ МОЈА КАЗИВАТИ ХВАЛУ ТВОЈУ. ЈЕР ДА СИ ХТЕО ЖРТВЕ, ПРИНЕО БИХ ТИ, ЗА ЖРТВЕ ПАЉЕНИЦЕ НЕ МАРИШ. ЖРТВА ЈЕ БОГУ ДУХ СКРУШЕН, СРЦЕ СКРУШЕНО И СМИРЕНО БОГ НЕЋЕ ОДБАЦИТИ. ПО ДОБРОТИ СВОЈОЈ, ГОСПОДЕ, ЧИНИ ДОБРО СИОНУ, И НЕКА СЕ ПОДИГНУ ЗИДОВИ ЈЕРУСАЛИМА. ТАДА ЋЕ ТИ БИТИ МИЛЕ ЖРТВЕ ПРАВДЕ, ПРИНОС И ЖРТВЕ ПАЉЕНИЦЕ, ТАДА ЋЕ ПРИНОСИТИ НА ЖРТВЕНИК ТВОЈ ТЕОЦЕ. 

 

Ко је и када саставио овај псалам?

 

Овај псалам саставио је пророк Давид када се покајао за свој велики грех, тј. онда када је убио благочестивог Урију Хетејанина и оженио се његовом женом Вирсавејом.

 

Зашто се он назива покајнички псалам?

 

У речима псалма осјећа се дубока жалост због учињеног недела и молитва о опроштају греха. Овај псалам се веома често чита у храму на богослужењу. Свети Оци препоручују хришћанима да га читају што је могуће чешће и да га искрено проузносе у својим молитвама. 

 

Шта молимо од Господа у првим речима псалма: Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој, и по обиљу милосрђа Свог очисти безакоње моје?

 

Тим речима ми потврђујемо једну од истина о Господу, а то је да Он милостив према људима, тј. да је из Своје неизмерне љубави према човеку спреман да му опрости сагрешења ако се овај истински покаје и молитвом се обрати ка свом Творцу. Речи: Јер безакоње моје ја знам, и грех мој стално је преда мном – указују на то да је свако од нас свестан својих грехова те да је следеће што требамо чинити управо покајање ако желимо да нам греси буду опроштени од Бога, који је праведан у речима својим и чист у суду своме – што значи да је Он праведни Судија који ће свакоме судити по заслузи без било какве протекције.

 

Шта значе речи: У безакоњима се зачех, и у гресима ме роди мати моја?

 

Тиме ми на сасвим јасан начин показујемо какво је заправо стање у коме се налазимо. Грех је у нама од тренутка зачећа, јер свако од нас, сваки човек, обележен је прародитељским грехом и наша молитва је упућена Богу ради тога да нам Он опрости грехове које ми чинимо, јер смо бића која услед своје слабости имају склоност ка греху. Усталом, то се види управо кроз овај псалам.

 

Ипак, Бог нас није оставио саме?

 

Тачно, јер већ следећи стих псалма показује ту истину: Јављаш ми непознатости и тајности премудрости Своје – тиме ми изражавамо чињеницу да нам је Бог открио многе тајне које човеков разум никад не би могао ни назрети, а камоли разумети. Бог је човека научио истинској вери и показао му пут ка Царству Небеском.

 

Како треба разумети речи: Покропи ме исопом и очистићу се; опери ме и бићи беља од снега?

 

Ми тим речима изражавамо нашу молитву, нашу потребу да Господ на нас ниспошаље благодат те нас тиме одвоји и заштити од греха. 

 

 

Да се прену кости потрвене – како то разумети?

 

Те речи показују да грех који је учинио Давид није само притискао његову душу, већ да је због тога трпело и његово тело. Грех обеспокојава и притиска читаво човеково биће, а не само неки његов део. Опроштај грехова такође делује на читав човеков организам. То је радост за човеково биће, и за душу и за тело, јер је и једно и друго боголико и од Бога. Жеља за тим је показана у речима: Дух прав обнови у мени – јер тиме ми молимо Господа да нас упути и да нас врати на прави пут, јер ми сами нисмо способни да учинимо.

 

О томе казују и стихови: Не одбаци ме од лица Свога и Духом владалачким утврди ме. 

 

Тачно.

 

Шта значе речи: Научићу безаконике путевима Твојим и безбожници ће се обратити к Теби?

 

Тиме ми, по примеру пророка Давида, из благодарности за опроштај греха обећавамо Господу да ћемо и друге упознати са истинским спасењем да би се и они удостојили Царства Небеског.

 

Шта значе речи: Избави ме од крви?

 

За Давида су те речи значиле његову молбу да му Бог опрости убиство које је учинио, док за нас оне имају значење да нас Господ избави од убиствених смртних грехова које несмотрено чинимо. 

 

Шта су то жртве паљенице?

 

То се односи на време пре доласка Господа Исуса Христа, јер Израиљци су Господу приносили животиње на жртву у храму. Али, Господу је много пријатнија наша унутрашња жртва, тј. наша победа и одбацивање греха. То се јасно види из наставка: Жртва Богу је дух скрушен; срце скрушено и смирено Бог неће одбацити.

 

А како онда схватити речи: Тада ће ти бити миле жртве правде, принос и жртве паљенице?

 

Те речи указују на различите жртве које су у старозаветно доба Јевреји приносили Богу. Обично су жртвовали јагњад, телад, бикове, голубове… Када је онај који је хтео да приносе жртву у храму, он би је или доносио са собом или би је купио код храма. Затим би жртва била принета жртвенику, где би је убијали и тиме би он са себе спирао грех. За грех човека страдала би невина животиња. Поред животиња, Јевреји су као жртву приносили и бескрвне предмете: брашно, уље, вино. Али, све те жртве биле су узалудне када би човек и даље наставио да живи противно заповестима Божијим. Доласком, тј. оваплоћењем Господа Исуса Христа и Његовом жртвом на крсту, ми не морамо да приносимо жртве попут Јевреја јер је он, Син Божији, поставио Нови Завет између нас и Господа, те сваки онај који се крсти и верује у Христа васкрслог, тај одбацује старо и постаје Христов.

 

УСТАВШИ ОД СНА, ТЕБИ ПРИБЕГАВАМ, ВЛАДАРУ ЧОВЕКОЉУБИВИ, И МИЛОСРЂЕМ ТВОЈИМ ПОЛАЗИМ НА ДЕЛА МОЈА. МОЛИМ ТИ СЕ, ПОМОЗИ МИ У СВАКО ДОБА У СВАКОЈ СТВАРИ, И ЧУВАЈ МЕ ОД СВЕГА РЂАВОГ У СВЕТУ, И ОД ЂАВОЛСКЕ БРЗОПЛЕТОСТИ, И СПАСИ МЕ, И УВЕДИ У ТВОЈЕ ВЕЧНО ЦАРСТВО. ЈЕР СИ ТИ МОЈ СТВОРИТЕЉ, И СВАКОГ ДОБРА ПРОМИСЛИТЕЉ, И У ТЕБЕ ЈЕ СВЕ УЗДАЊЕ МОЈЕ И ТЕБИ СЛАВУ УЗНОСИМ, САДА И УВЕК И КРОЗ СВЕ ВЕКОВЕ АМИН.

 

За шта се молимо у овој јутарњој молитви?

 

Пре свега, ми у овој молитви изражавамо нашу спремност ка добру, а у исто време молимо се Богу да би нас Он сачувао од искушења и од греха које, као што видимо из молитве, пред нас долази од ђавола. Молитва се завршава славослављем, као и многе друге молитве.

 

 

БОГОРОДИЦЕ ДЈЕВО, РАДУЈ СЕ, БЛАГОДАТНА МАРИЈО, ГОСПОД ЈЕ С ТОБОМ. БЛАГОСЛОВЕНА СИ ТИ МЕЂУ ЖЕНАМА И БЛАГОСЛОВЛЕН ЈЕ ПЛОД УТРОБЕ ТВОЈЕ, ЈЕР СИ РОДИЛА СПАСИТЕЉА ДУША НАШИХ.

orologi replica

 

Коме је упућена ова молитва?

 

Ово је молитва Пресветој Богородици. 

 

Текст ове молитве је доста познат?

 

Речи: Радуј се благодатна Маријо, Господ је с тобом, благословена си ти међу женама - узет је из Светог Писма. Овим речима је арханђел Гаврило благовестио Пресветој Дјеви о рођењу Спаситеља света Господа Исуса Христа (види Лука 1,28), док су речи: Благословен је плод утробе Твоје  - преузет из описа сусрета праведне Јелисавете и Богородице, који такође описује јеванђелист Лука (Лк 1,42). Преостале речи су узете из вести коју је анђео објавио пастирима о рођењу Христовом (Лк 2,11). 

 

Шта значи: Благословена си ти међу женама?

 

Те речи указују на то да је Пресвета Богородица од Бога прослављена више од свих других жена на свету (Лука 1,58; Пс 49,18).

 

Плод утробе твоје – то је, наравно, Исус. 

 

Тачно, то је наш Исус Христос, Господ и Спаситељ. 

 

ДОСТОЈНО ЈЕ УИСТИНУ ДА БЛАЖЕНОМ ЗОВЕМО ТЕБЕ, БОГОРОДИЦУ, УВЕК БЛАЖЕНУ И СВЕБЕСПРЕКОРНУ, И МАТЕР БОГА НАШЕГА. ЧАСНИЈУ ОД ХЕРУВИМА И НЕУПОРЕДИВО СЛАВНИЈУ ОД СЕРАФИМА. ТЕБЕ ШТО БОГА РЕЧ НЕПОРОЧНО РОДИ, УИСТИНУ БОГОРОДИЦУ, ВЕЛИЧАМО.

 

Ко су херувими и серафими?

 

То су два од укупно девет анеђеоских чинова који су најближи Богу.

 

Бог Реч – ко је то? 

 

Реч или Логос је Син Божији. Ове називе често користи свети Јован Богослов, Христов апостол и јеванђелиста (види Јован 1,1; 1. Јн 1,1).

 

Напомена:

 

Постоји и краћа верзија ове молитве која треба што чешће да се изговара, а она гласи: ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ СПАСИ НАС.

 

 

Д. И. Протопопв: Тумачење молитвеника, Романов, Бањалука 2013. 

 

prodaja stanovapiksmrtovniceblumenhoroskopkalkulator onlineknjige pdfcvijecevicevi

Прочитано: 12736 пута

Krst
Njegovo Visokopreosvestenstvo Mitropolit G. Porfirije

Његово Високопреосвештенство Митрополит Г. Порфирије

Otac Gavrilo

БИОГРАФИЈА ОЦА ГАВРИЛА

Manastirski Casopis PDF

МАНАСТИРСКИ
ЧАСОПИС - PDF

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

МАЊИНСКИ МОЗАИК: ИКОНОГРАФСКИ СПОМЕНИЦИ ЛЕПАВИНСКИ

ARHIMANDRIT GAVRILO U EMISIJI POZITIVNO NA HRT

АРХИМАНДРИТ ГАВРИЛО У ЕМИСИЈИ "ПОЗИТИВНО" НА ХРТ

Manastir Lepavina

ПРИЛОГ О ИНТЕРНЕТ МИСИОНАРЕЊУ

АРХИМАНДРИТА ГАВРИЛА ВУЧКОВИЋА У ЕМИСИЈИ "ДУХОВНИ МОСТОВИ" НА БХТВ

Manastir Lepavina

МИТРОПОЛИТ ЈОВАН О МИСИОНАРЕЊУ СА НОВИМ ТЕХНОЛОГИЈАМА У ЕМИСИЈИ "ИСКРЕ ПРАВОСЛАВЉА" РТРС

Manastir Lepavina

ПОСНА ЈЕЛА ПО ИЗБОРУ О. ГАВРИЛА
"Христе Боже, благослови јело и пиће слугу Твојих..."

Manastir Lepavina

ORTHODOX MISSION
ПРАВОСЛАВНА МИСИЈА

Manastir Lepavina

РЕЦЕПТИ ЗДРАВЕ И
ЛЕКОВИТЕ ХРАНЕ

Manastir Lepavina

МАЊИНСКИ МОЗАИК

ЧУДЕСНА ИСЦЈЕЉЕЊА

Manastir Lepavina

МАНАСТИРСКО ЦВЕЋЕ

ИЗ ФОТО ОБЈЕКТИВА ЈЕРОЂАКОНА ВАСИЛИЈА

Manastir Lepavina

РЕПОРТАЖА О МАНАСТИРУ ЛЕПАВИНИ

О ЧУДЕСНИМ ИСЦЕЛЕЊИМА

Manastir Lepavina

ПРЕЗЕНТАЦИЈА КЊИГЕ "ДУХОВНИ РАЗГОВОРИ-књига друга" Архимандрита Гаврила (Вучковића)

НА РАДИЈУ СЛОВОЉУБВЕ

Manastir Lepavina

ВИДЕО ПРЕЗЕНТАЦИЈА "ДУХОВНИ РАЗГОВОРИ - КЊИГА ДРУГА"

АРХИМАНДРИТА ГАВРИЛА (ВУЧКОВИЋА)

Manastir Lepavina

СПЦ ХОЛАНДИЈА

ЕПАРХИЈА ЗАПАДНОЕВРОПСКА

Manastir Lepavina

РАДИО СЛОВО ЉУБВЕ

РАДМИЛА МИШЕВ О ПОЛА ВЕКА ДУХОВНОГ ПОДВИГА ОЦА ГАВРИЛА

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

ПРЕЗЕНТАЦИЈА КЊИГЕ ДУХОВНИ РАЗГОВОРИ

РАЗГОВОР СА РАДОМИРОМ ВУЧИЋЕМ

Manastir Lepavina

КЛЕСАРСКА РАДИОНИЦА АГИАЗМА

SATELITSKA KARTA I VREMENSKA PROGNOZA

САТЕЛИТСКА КАРТА И ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА

Ekologija i Medicina

ЕКОЛОГИЈА И МЕДИЦИНА