МАНАСТИР ЛЕПАВИНА - СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

Presveta Bogorodica Lepavinska
NASLOVNA NOVO NA SAJTU GALERIJA RADIO BLAGOVESTI KONTAKT LATINICA
Krst
Krst
Krst
Manastir Lepavina

АКАТИСТ

ЧУДОТВОРНОЈ ИКОНИ МАЈКЕ БОЖЈЕ ЛЕПАВИНСКЕ

Krst
Manastir Lepavina

СЛУЖБА

ЧУДОТВОРНОЈ ИКОНИ МАЈКЕ БОЖЈЕ ЛЕПАВИНСКЕ

Manastir Lepavina

Baner

Погледајте који нам је рејтинг на Интернету?

Prva verzija sajta

Druga verzija sajta

Manastir Lepavina

ПРИРОДНЕ ЛЕПОТЕ СВЕТА

...Све си премудрошћу створио" (Пс.103,24)

Manastir Lepavina

РЕЗУЛТАТИ АНКЕТЕ О

РАДИО БЛАГОВЕСТИ

Manastir Lepavina

ВИЊЕТЕ И УКРАСНА СЛОВА

Manastir Lepavina

ВИЗАНТИЈСКЕ ИКОНЕ ФРЕСКЕ И ВИЊЕТЕ

Manastir Lepavina

РАЗГОВОР СА АРХИМАНДРИТОМ ГАВРИЛОМ О МОДЕРНИМ ТЕХНЛОГИЈАМА

Manastir Lepavina

КРОЗ МИСИОНАРСКИ РАД ОЦА ГАВРИЛА

Manastir Lepavina

РЕЛИГИЈЕ И ИНТЕРНЕТ

Manastir Lepavina

РАЗГОВОР АХРИМАНДРИТА ГАВРИЛА ВУЧКОВИЋА СА ПРИМ.ДР РАДЕТОМ КАЛАМАНДОМ

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

ВИРТУАЛНА ПОРОДИЦА АРХИМАНДРИТА ГАВРИЛА ВУЧКОВИЋА

Manastir Lepavina

МИКРО КЊИГА - ИНТЕРНЕТ КЊИЖАРА

Manastir Lepavina

ДУХОВНА ДЕЦА СВОМЕ ОЦУ ГАВРИЛУ ЛЕПАВИНСКОМ У ЧАСТ ПОЛА ВЕКА ЊЕГОВОГ ДУХОВНОГ ПОДВИГА

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

ПРЕКО ФЕЈСБУКА ДО ДУХОВНОСТИ

РАЗГОВОР СА РАДОМИРОМ ВУЧИЋЕМ

DIGITALNA TEHNOLOGIJA U MISIJI CRKVE

ДИГИТАЛНА ТЕХНОЛОГИЈА У МИСИЈИ ЦРКВЕ

Manastir Lepavina

ВЕБМАСТЕР НЕНАД БАДОВИНАЦ У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ РАДИЈА СЛОВОЉУБВЕ

Teleklik

ЕПИФАНИЈЕ ТЕОДОРОПУЛОС - ПИСМО ЗИЛОТУ



ПРВИ ПУТ СЕ ПУБЛИКУЈЕ

Епифаније Теодоропулос је један од водећих богослова Грчке Цркве. Иако није познат у Русији, његове књиге представљају јединствено сведочење живота у Христу и канонској трезвености ...
У Атини, 22. јула 1971. године


Преподобном Никодиму,
монаху братства јеромонаха оца Јефрема, који живи у Провати близу Каријеса, на Светој Гори.



Мој драги, оче Никодиме, увек се радуј у Христу Исусу, Господу нашему!
Твоје писмо сам добио пре месец дана. Због велике заузетости касним са одговором и молим те да ми опростиш због тога. Кратко ћу одговорити задржавајући право да се поново вратимо на ову, ако будеш пожелео да нешто прецизирамо.

Пре свега, драги мој оче Никодиме, морам да те упознам са горком истином, која ће, вероватно, и теби лично звучати парадоксално и чак те много изненадити. До сада сам због икономије, избгавао да износим своју позицију или сам је изражавао у тајности. Али сада, када су ствари отишле толико далеко, да поједини људи, који су се, на несрећу, због свог слабог познавања ствари, придружили старокалендарцима, постају жртве безобзирне пропаганде против Цркве, дошло је време да кажем истину, без околишавања, ништа не тајећи.

Оче Никодиме, они, који се плаше екуменизма, прелазе код старокалендараца и ништа не добијају. Одлазећи од једене јереси, они падају у другу. Наравно, они нису свесни да падају у другу јерес, али то ни на који начин не мења стварно стање ствари.

Немој да мислиш да сам неправедан или да преувеличавам. Да би заштито свој став ја ћу ти навести доказе.

Шта је то ј е р е с, драги оче Никодиме? Изопаченост вере? Шта је то изопаченост вере? Нарушавање верских начела? Наравно, али, та изопаченост није једина. Изопачење вере је и потенцирање и давање статуса да је нешто верско начело, чак и ономе што није начело.

Значи, ако неко каже да је верско начело као услов спасења, нешто другостепено, или чак добро, тада он аутоматски постаје јеретик! Хоћеш ли да ти наведем пример? Ево - чувени јевстатијевци (евстафиане)! Шта су они урадили? Изопачили су верска начела? Која? Можда о Светој Тројици? Можда о две природе Господа? Можда о Анђелима? Можда о ђаволима итд.? Не! Ни једно верско начело они нису изопачили. Али, шта су онда урадили? Они су у Црквеним догмама, које су услов за спасење, потенцирали другостепене ствари: безбрачност и уздржање од меса.

Црква каже: " Све то је добро, свето, богоугодно и достојно похвале, али није и услов спасења и није догма вере".

"Не!" - бесно су викали јевстатијевци. - "Они, који се не уздржавају од брака и од употребе меса, не могу да се спасе!"

Шта се онда догодило? На Гангрском сабору Црква их је прогласила јеретицима и на многе ставила анатему.

Драги оче Никодиме, лепо је и свето поштовати јединствен календар, кога у Цркви ипак никада није ни било свуда. Али, оно није догма вере, оно није услов спасења.

"Не", - вичу старокалендарци. - "Због нарушавања јединственог календара (а када је Црква у потпуности поштовала јединствен календар?!) Црква је остала без благодати и Свете Тајне немају дејство. (Слушај и ужасавај се!) И, наравно, новокалендарци су остали без благодати, значи, и без могућности спасења".

Брате, Никодиме, та страшна тврдња садржи ужасну јерес и хулу на Духа Светога. Ти несрећници су питање календара и еоротолошка питања уврстили у догме и прогласили за услове спасења! Наравно, нема ничега доброг ни у постојању два календара у Православној Саборној Цркви, која је суштинска у целој васељени.

Лоше је, веома је лоше, што је дошло до замене календара. Али је потпуно недопустиво да јединствен календар и остало сматрамо за верска начела и да спасење и дејство Светих Тајни зависе од њих. Нека се старокалендарци придржавају старог календара а да при том чувају општење са Црквом. Тада никакве опасности не би било. Али, они су дошли до тога да су одступили од Цркве да не би били лишени благодати и спасења!

Ја знам да међу старокалендарцима има људи, који се не слажу са сличним богохуљењем, али, шта је суштина, има и ових других, који су у првом реду вође старокалендараца, и који се придржавају јеретичких погледа.

Послушај дијалог који су ми доставили искрени ревнитељи, али "не ревнитељи по разуму".

Какви све могу да буду симптоми ове болести црквеног сазнања, недавно смо имали интересантан разговор са једним младићем, који је пришао старокалендарцима:

ЈА: - "Зашто си изашао из Грчке Цркве?"
Он:- "Да не будем у заједници са јеретицима-екуменистима".
ЈА: - "Да ли то значи да су сви грчки Епископи екуменисти?"
Он:- "Не, не! Они су у заједници са патријархом-екуменистом. А је не желим да одржавам контакт са онима, који су у заједници са јеретицима-екуменистима".
ЈА: - "Да ли ти сматраш да је календар догма и да су новокалендарци лишени благодати и да морају поново да приме миропомазање као они који се преобраћају из јеретика?"
Он: - "Боже сачувај! Ја ни мало не верујем у то безумље старокалендараца. Њима сам пришао само да бих избегао, макар и индиректан, контакт са јеретицима-екуменистима".
ЈА: - "Ипак, ти ниси избегао контакт са другом јереси: тврдњу старокалендараца да је реформа календара Цркву лишила благодати. То није обично безумље, ако говоримо твојим личним речима. То је најужасније богохуљење и јерес".
Он:- "Али, ја лично не верујем у те ствари".
ЈА: - "Па ипак ти имаш контакта са онима, који у њих верују".
Он:- "Шта да радим? Због принципа икономије, ја морам да их трпим?".
ЈА: - "Добро, зашто онда опет због принципа икономије, ниси трпео грчке Епископе, који одржавају контакте са Патријархом? Видиш како си запао у противречност? Признајеш да су већина грчких Епископа православни, а ипак избегаваш контакте са њима зато што они одржавају везе са Патријархом. Контакте са екуменистима, макар били и индиректни, не признајеш, а у исто време признајеш било какав контакт са онима, који проповедају другу јерес и тврде да спасење зависи од календара! Па, шта си добио? Осим тога, немој да мислиш да си избегао индиректан контакт са екуменистима".
Он:- "Како то?"
ЈА: - "Слушај, ти си постао жртва искусних пропагатора: старокалендарци на сав глас, до промуклости, вичу да нас и само једна заједничка молитва са Патријархом и његовим истомишњеницима чине сличним њему па чак, и ако другачије мислимо од онога што пропагатори проповедају. Ох, када би ту своју тврдњу они лично макар мало поштовали! Драги мој, буди мало у манастирима старокалендараца, пре свега у Лаковриси, у пределу Атике.

Тамо ћеш видети аутомобиле, из којих излазе новокалендарци, који су овде дошли да се помоле на Литургији. (Чак сам чуо да недељом на службу долази много више новокалендараца него старокалендараца!) У часопису, који издаје манастир, од поклоника, који желе да се помоле у манастиру, тражи се да буду пристојно обучени и да непристојно обучени људи у манастир не долазе. То се односи како на мушкарце, тако и на жене и на децу. Ни речи нема о томе да у манастир не долазе новокалендарци. Не!

Једина молба да се не долази у неодговарајућој идећи. Ако је та молба испуњена, вас више ни о чему не питају. Ако је молба испуњена, значи новокалендарце врло радо примају на заједничку молитву и учешћу на богослужењу. Мени је познато много случајева када су старокалендарски свештеници без икаквих ограничења пуштали новокалендарце на Тајну Исповести и чак на Божанствено Причешће. Значи, Тајне Исповести и Причешћа биле су доступне лицима, за које су вође старокалендараца у друго време тврдиле да су одступили од истине и спасења, ако припадају Грчкој Цркви, која одржава контакт са Патријархом. Добија се страшна збрка!

Тако, уколико твоји истомишљеници учествују у заједничким молитвама и контактирају са нама, који се молимо и општимо са Патријархом, ти, дакле, имаш индиректан контакт са њим! И, шта си добио? Ти не само да ниси избегао индиректан контакт са екуменистима, већ се показало да имаш непосредан контакт са јеретицима друге врсте...

Превод са руског: Танкосава Дамјановић

20. септембра 2010 године

Извор: http://www.isihazm.ru/?id=384&sid=34&iid=178

Прочитано: 5049 пута

Krst
Njegovo Visokopreosvestenstvo Mitropolit G. Porfirije

Његово Високопреосвештенство Митрополит Г. Порфирије

Otac Gavrilo

БИОГРАФИЈА ОЦА ГАВРИЛА

Manastirski Casopis PDF

МАНАСТИРСКИ
ЧАСОПИС - PDF

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

МАЊИНСКИ МОЗАИК: ИКОНОГРАФСКИ СПОМЕНИЦИ ЛЕПАВИНСКИ

ARHIMANDRIT GAVRILO U EMISIJI POZITIVNO NA HRT

АРХИМАНДРИТ ГАВРИЛО У ЕМИСИЈИ "ПОЗИТИВНО" НА ХРТ

Manastir Lepavina

ПРИЛОГ О ИНТЕРНЕТ МИСИОНАРЕЊУ

АРХИМАНДРИТА ГАВРИЛА ВУЧКОВИЋА У ЕМИСИЈИ "ДУХОВНИ МОСТОВИ" НА БХТВ

Manastir Lepavina

МИТРОПОЛИТ ЈОВАН О МИСИОНАРЕЊУ СА НОВИМ ТЕХНОЛОГИЈАМА У ЕМИСИЈИ "ИСКРЕ ПРАВОСЛАВЉА" РТРС

Manastir Lepavina

ПОСНА ЈЕЛА ПО ИЗБОРУ О. ГАВРИЛА
"Христе Боже, благослови јело и пиће слугу Твојих..."

Manastir Lepavina

ORTHODOX MISSION
ПРАВОСЛАВНА МИСИЈА

Manastir Lepavina

РЕЦЕПТИ ЗДРАВЕ И
ЛЕКОВИТЕ ХРАНЕ

Manastir Lepavina

МАЊИНСКИ МОЗАИК

ЧУДЕСНА ИСЦЈЕЉЕЊА

Manastir Lepavina

МАНАСТИРСКО ЦВЕЋЕ

ИЗ ФОТО ОБЈЕКТИВА ЈЕРОЂАКОНА ВАСИЛИЈА

Manastir Lepavina

РЕПОРТАЖА О МАНАСТИРУ ЛЕПАВИНИ

О ЧУДЕСНИМ ИСЦЕЛЕЊИМА

Manastir Lepavina

ПРЕЗЕНТАЦИЈА КЊИГЕ "ДУХОВНИ РАЗГОВОРИ-књига друга" Архимандрита Гаврила (Вучковића)

НА РАДИЈУ СЛОВОЉУБВЕ

Manastir Lepavina

ВИДЕО ПРЕЗЕНТАЦИЈА "ДУХОВНИ РАЗГОВОРИ - КЊИГА ДРУГА"

АРХИМАНДРИТА ГАВРИЛА (ВУЧКОВИЋА)

Manastir Lepavina

СПЦ ХОЛАНДИЈА

ЕПАРХИЈА ЗАПАДНОЕВРОПСКА

Manastir Lepavina

РАДИО СЛОВО ЉУБВЕ

РАДМИЛА МИШЕВ О ПОЛА ВЕКА ДУХОВНОГ ПОДВИГА ОЦА ГАВРИЛА

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

ПРЕЗЕНТАЦИЈА КЊИГЕ ДУХОВНИ РАЗГОВОРИ

РАЗГОВОР СА РАДОМИРОМ ВУЧИЋЕМ

Manastir Lepavina

КЛЕСАРСКА РАДИОНИЦА АГИАЗМА

SATELITSKA KARTA I VREMENSKA PROGNOZA

САТЕЛИТСКА КАРТА И ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА

Ekologija i Medicina

ЕКОЛОГИЈА И МЕДИЦИНА