MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

U MEDNI KOD MRKONJIĆ GRADA PRONAĐENE MOŠTI TROJICE MONAHA





MRKONjIĆ GRAD
- U selu Medna, tridesetak kilometara od Mrkonjić Grada, podno planine Dimitor i u dolini rječice Mednjanke, prošle sedmice dogodilo se nesvakidašnje otkriće. Na lokalitetu Crkvište, u zaseoku Lekići, dva kilometra od crkve Rođenja presvete Bogorodice pronađene su mošti trojice monaha, stare oko 340 godina...

Nesvakidašnje je i to da su mošti pronađene na osnovu vizije koju je imala jedna žena iz Medne. Naime, Srafin, Vokum i Mazarije imena su trojice postradalih monaha, koje Srpska pravoslavna crkva smatra prvomučenicima. Da su tu zakopani postradali monasi od davno zaboravljenog predanja, znala je samo Petra Topić, rođena Tegeltija, iz Medne. Njoj su se kao djevojčici trojica monaha ukazivala. U prvi mah nije znala koga je vidjela, pa ih je sveštenicima opisivala kao popove u crnim mantijama. O svom ukazivanju obavijestila je nadležnog vladiku, pokazavši mu mjesto gdje su sahranjeni, jer su, kako kaže, od nje to tražili ubijeni monasi, kako bi njihove kosti bile pronađene i iskopane. - Kako su stradali i odakle su monasi došli treba da se utvrdi, ali po nekoj legendi i predanju, koje je Petra imala, oni su došli iz Hercegovine iz manastira Svetog Petra i Pavla.

Oni su se u Mednoj zadržali u manastiru, a poslije su ubijeni. Po predanju, monasi su ubijeni zbog manastirskog zlata, koje je potom opljačkano. A prema nekim verzijama, zlato je stiglo do Novog Sada, a potom i do Mađarske. Ukazanje mjesta gdje su sahranjeni monasi, Petri se javlja već 30 godina, od njene 12. godine.

Kaže da joj niko nije vjerovao, pa ni roditelji. Zbog ove vizije, neki mještani smatrali su da Petra nije "čiste" savjesti. - Kada smo počeli iskopavati prostor gdje su se Petri ukazivali monasi, vladika Hrizostom je pozvao i nju da dođe iz Vojvodine, gdje sada živi - priča sveštenik iz Medne, Nikola Peno. - Pošto smo otkopali dio terena i ništa nismo pronašli, Petra nas je uputila da otkopamo dio terena i zemljišta kod jednog bukovog drveta, jer su se njoj, navodno, tu prikazivali monasi. I nakon skidanja nekoliko slojeva zemljišta, našli smo kosti monaha. Bile su u dobrom stanju, s obzirom na dužinu perioda koje su bile u zemlji.

Na jednoj lobanji primijećeno je oštećenje dužine oko pet centimetara, koje ukazuje da je najvjerovatnije nastalo od udara, možda prilikom ubistva monaha. Snimatelj RT RS Mladen Škrbić, koji je prisustvovao otkopavanju, tvrdi da su mošti bile žute kao zlato. - Kada su mošti pronađene, Petra je kazala s uzdahom: "Hvala ti Gospode i Bogorodice" - kaže Škrbić.

- Nije željela da stane pred kameru, ali je u neobaveznom razgovoru kazala da se nedaleko od groba nalaze zakopani krst i zvono. Tvrdi da nije dala prije dvadesetak godina da se gradi šumski put, čija je trasa trebalo da prođe preko groba. Da bi spriječila gradnju, morala je čak da legne ispred građevinskih mašina. Ona tvrdi, kaže Škrbić, da će kada se iskopa krst i zvono, na mjestu gdje se nalazio manastir grom da udari u bukovo drvo iz kojeg će da poteče "živa" voda, ljekovita za oči.

Zanimljivo je i to da je nedaleko od groba gdje su bili sahranjeni monasi pronađen kameni krst. Mada je natpis, zbog zuba vremena, izblijedio, na njemu je uočljiva godina 1.711. Krst je, najvjerovatnije, bio podignut ubijenim monasima, ali je s mjesta pomjeren, ne zna se kada, najvjerovatnije kada su mještani iz obližnje šume zapregom vozili balvane.

Vladika Hrizostom kaže da je krst sada postavljen na mjestu gdje su iskopane mošti. U planu je da se tu sagradi kapela, kako bi ovo mjesto postalo svetilište cijelog pravoslavnog naroda. Ako dozvole vremenske prilike, do zime će biti izgrađen i prilazni put do Crkvišta. Dalje radove na iskopu i pronalasku zvona, krsta i ostataka manastira nastaviće stručnjaci iz Arheološkog instituta. Sljedećih 40 dana u crkvi u Mednoj svaki dan služiće se liturgija. Uz Nikolu Pena, svaki dan služiće je još neko od sveštenika iz Bihaćko-petrovačke i Banjolučke eparhije. Interes vjernika za liturgiju i posjetu mjestu pronalaska mošti je veliki. Vladika Hrizostom, koji odlazi u Australiju, djelić mošti predaće patrijarhu Pavlu.

SUZE

Prema riječima sveštenika Nikole Pene, iskopane mošti prenesene su u crkvu Rođenja presvete Bogorodice u Mednoj. - Stavili smo ih u kivot, koji je sagrađen od jasenovog drveta, u srijedu prošle sedmice. Prva dva, tri dana nismo primijetili neobične promjene - kaže Peno. - U nedjelju uveče na staklenom dijelu primijetili smo vlagu u obliku suza. Vlagu sam obrisao. Međutim, u ponedjeljak se ponovo pojavila. Da li će se ova neobična pojava iznova javljati, vidjećemo. Ali, očigledno je da se nešto neobično dešava.

Izvor: Novosti, 17.10.2006.

Pročitano: 9110 puta