MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

PRIZIV KA POKAJANJU Krvotočiva ikona Spasiteljeva

Zbog cega nam Gospod salje Svoja cuda? Kome su ona upucena?

Onima, koji sami idu k Njemu, ili puze zabadajuci ponekad nos u blato? Ne njima. Oni i sami znaju da postoji Bog, Koji nije ukinuo Svoje zapovesti kao sto nije ukinuo ni obecanje nagrade za njihovo ispunjenje. Tim ljudima cuda nisu toliko potrebna.


Cuda su potrebna nama "okamenjenima", u kojima se greh toliko ukorenio da nas nista sem javnog cuda ne moze prodrmati i primorati da se zamislimo o svojoj grehovnosti pred Bogom i ljudima. Ikone i placu, i mirotoce, blagouhaju, obnavljaju se, gore i ne sagorevaju, pojavljuju se "ni iz cega"? te na kamenu pored potoka, te na staklu kivota" A ako krvotoce?

Oni koji su bili pored krvotocive ikone Spasitelja u selu Derzavino Orenburske eparhije su posve sigurno zapamtili i miris prave ljudske krvi, i skriveni osecaj tezine svojih grehova, kojima ponovo razapinjemo Spasitelja. Krvotocenje je tamo pocelo 2000 godine u tankim mlazevima, a kroz pola godine je vec ceo Spasiteljev Lik bio obliven Krvlju! I kao i na Turinskoj Plastanici, "Projavi nam cudo i mi cemo poverovati"?, - laskavo su izjavljivali judeji Spasitelju. I sta? Da li su mnogi poverovali? Da li su mnogi potom posli za Hristom? Malo stado.

Krvotocenje ikona je "strasan fenomen. Kao i svako drugo cudo to je znak iz za nas nevidljivog duhovnog sveta. Ali znak toliko uzasan i zastrasujuci, da cak ni ne znas da li je on mozda poslednji?

I evo u Baskariji u radnickom naselju Niznetroick u blizini grada Tujmaza u kuci Larise Ibrajevne Neceve 15 juna ove godine iznenada je pocela obilno da krvotoci ikona "Gospod Svedrzitelj"?. U to vreme ikona je u njenoj kuci bila svega nekoliko dana, - nju je iz Sibira doneo unuk rodjene sestre Larise Ibrajevne. Ikona je stajala u kuci na pocasnom mestu pored drugih ikona, kada je baba primetila da su na Spasiteljevom Liku pocele odjednom da se pojavljuju kapljice crvene tecnosti. Prosla je druga polovina dana. Dosao je decak, - vlasnik ikone. Dosetio se da ikonu prekrije belom krpom i otrcao je kroz celo selo kod Valentine Iljinicne Rusakove "“ predsednice parohijskog saveta. "Baba Valja, baba Valja, - skoro je vikao, - s ikone tece krv, - sigurno ce moja baba umreti!"? Valentina Iljinicna ga je umirila kako je mogla. Ona je presla palcem po tecnosti i uplasivsi se mahinalno obrisala prst o haljinu. Kasnije mi je rekla da je osetila miris prave krvi! Ona i decak su zajedno postavili tacnu pod ikonu i sa strahopostovanjem "sa strahom Bozijim i verom"? odneli je u Crkvu i postavili ispred Carskih Vrata. Vec u to vreme krvotocenje je bilo obilno i kolicina krvi na tacni se povecavala. Tu noc je krvotociva ikona ostala u Crkvi.

Sama ikona zahteva poseban opis. Velicine je otprilike 20 do 30 cm, naslikana na drvetu. (Sponki) se nalaze na poledjini ikone. Ima plitku kutiju. Polja ikone su velicine oko 3cm. Opsti ton je - svetlo-zuti, dok gornje polje ima neveliku naprslinu. U desnom donejm uglu ako se posmatra iz posmatraceve perspektive, na dasci ikone se moze videti iverica. Na levom i desnom polju se nalaze male (rostovie) ikone: sleva "“ Mihaila Arhangela, a sdesna "“ nisam mogao da razaberem Svetiteljevo ime, ali bih po odeci rekao da je svetitelj ili drevni prorok, koji u desnoj ruci drzi knjigu. U donjem delu u malim otvorima zalivenim voskom prema recima V.I.Rusakove su smestene 6 svetinja: cestica mostiju svetog Jovana Tobolskog i pet cestica zemlje "“ iz divjejevskog Kanala, sa Atona, s Ganine Jame, sa Svete Zemlje, od Simeona Verhoturskog"¦Jevandjelje je otvoreno na recima: "Dodjite k Meni svi umorni i natovareni"¦"?

Primecena su cetiri mesta isticanja krvi "“ sa obe (lanit) i iz obe Spasiteljeve ruke. Po spoljasnjem izgledu ikona je stara, naslikana ne vise od 100-150 godina unazad. Prema recima starica, ta ikona je i ranije, jos u Sibiru, u poslednje vreme miomirisno blagouhala na svaki Gospodnji praznik, a u Svetloj Sedmici su se uvek na Spasiteljevoj desnoj ruci pojavljivale tri male kapi mira.

Posto su u Rusiji poznate svega dve krvotocive ikone "“ u selu Derzavino, Orenburske oblasti i ova ovde, spontano se namece analogija. A njih ima previse: obe ikone su "“ Spasiteljeve; obe su "“ "Gospod Svedrzitelj"?; obe su pocele da krvotoce u kucama mirjana, obicnih, prostih ljudi; obe se nalaze u malim mestima; obe ikone su najpre mirotocile, a zatim krvotocile. U oba slucaja je zbog njihove pojave doslo do malih neslaganja sa parohijskim svestenicima. Obe ikone su se jednom "slucajno"? nasle u toj seoskoj Crkvi: niznjetrojicka je stajala pred Carskim Vratima na analoju, a na ikonostasu, s desne strane Carskih Vrata je visila derzavinska ikona.
 
hram Aleksandra Nevskog u naselju Niznjetroick

Radnicko naselje Niznjetrojick se nalazi u samoj unutrasnjosti savremene Baskarije. Naselje je veliko, i njegovu ekonomiju odredjuje tvornica sukna. Nekada je ona radila u tri smene a sada jedva sastavlja kraj s krajem. Velika besposlica, pijanstvo, omladina gine. Upravo ovde je dosla ikona kako bi projavila svoje cudo! Znaci "“ Ona ovde i treba da bude! Tako je zeleo Sam Gospod:"?"¦ne trebaju zdravi ljekara nego bolesni. Ja nijesam dosao da zovem pravednike no gresnike na pokajanje"? (Mk. 2, 17). A ruski decak, Vladislav Kuznjecov, je doneo ikonu u to naselje.

Ujutru 16 juna su pozvali nastojatelja Sveto-Trojicke Crkve s.Verhnjetrojickog, protojereja Sergeja Makarova "“ prvog od svestenika, posto je on bio blize (svega pet kiometara). Otac Sergej je dosao sa popadijom odmah oko sedam sati ujutru, i pazljivo pregledao ikonu. Zene koje su dosle u Crkvu su uocile da su Spasiteljeve oci pune kaplji koje su licile na suze. One su pomislile da ce sada te suze isticati sa ikone, ali je umesto toga potekao jos jedan mlaz Krvi!

Tesko je odmah duhovno verno protumaciti cudo krvotocenja. I starice su od radosti u pocetku citale pred ikonom neki od akatista. Otac Sergej je za razliku od njih bio trezveniji predlozivsi da se cita pokajni Kanon Gospodu "“ "Raduj se"? iz akatista mu se ucinilo neumesnim zbog isticanja Krvi. Starice su ocu Sergejeu poklonle najbelju krpicu koja je bila natopljena kapljama krvi.

Tog istog jutra je iz grada Tujmaze dosao svestenik okruga koji je pozvan telefonom "“ protojerej Vjaceslav Arhangelski, nastojatelj Crkve Andreja Prvozvanog. On je dosao sa svojim bratom, svestenikom iz Uljanovska Nikolajem Arhangelskim. Otac Vjaceslav je najdetaljnije osmotrio ikonu i sastavio odgovarajuci akt za izvestaj trenutno rukovodecem Arhijereju Ufimske eparhije "“ Arhiepiskopu Ufimskom i Sterlitamakskom Nikonu.

Glas o niznjetrojickom cudu se brzo proneo po okrugu. Poceli su da dolaze mnogobrojni poklonici iz cele Baskarije, pa cak i iz Belorusije, Ukrajine, Sibira. Iz susednih parohija je dolazilo svo svestenstvo sa horom "“ sluzili su dnevno i po sest molebana. Svaracli su i muslimani i uplasili se videvsi Spasitelejvu Krv koja istice; jedan od njihovih decaka se prekrstio u Pravoslavlje ima tome vec osam godina.

Tatari koji zive pored te Crkve su se sa toliko postovanja odnosili prema tom cudu, da su dolazili i govorili: "Ako vam je potrebna neka pomoc od nas "“ obratite nam se, mi cemo vam uvek pomoci"?.

Decak koji je doneo ikonu iz Sibira je uzeo kap Krvi sa ikone i pomesao je u solji sa Krstovdanskom vodicom "“ Velikom Agiasmom. Zatim je sa tom vodicom pokropio sve ikone u Crkvi Aleksandra Nevskog. Bukvalno sledeceg dana pet ikona je pocelo da se obnavlja i da svetli "“ Nikolaja Ugodnika, Alekseja, coveka Bozijeg, Cara Solomona, Apostola Andreja Prvozvanog i proroka Mojseja. Likovi na ikonama su postali jasniji, oreoli su poceli jako da svetle, natpisi su postali citljivi, boje su postale svetlije, a figure su se jasno videle.

Ima i prvih slucajeva isceljenja, jer ne govore slucajno moji novi poznanici u naselju: "Gospod je "“ nasa poslednja nada!"?

Mlada zena na stakama je tri dana odlazila pred ikonu, molila se, plakala, cetvrti put je dosla i rekla: "Pogledajte "“ dosla sam svojim nogama!"? Drugi slucaj: jednog muskarca je jetra jako bolela! On je takodje nekoliko dana dolazio da se moli, a zatim je drugi-treci dan svima radosno rekao da ne oseca bol.

Crkva u tom naselju se ne odrzava, i zato su starice iz naselja odlucile da cuvaju ikonu po kucama stanovnika naselja. Pri cemu se ikona pronosi po naselju "haoticnim"? redom i ni u jednoj od kuca ne ostaje vise od dan-dva. Tako da kada sam dosao i zamolio Valentinu Iljinicnu da mi dozvoli da se poklonim ikoni, cak ni ona kao predsednik parohijskog saveta nije tacno znala u kojoj kuci se nalazi svetinja u tom momentu. Posle nekoliko telefonskih razgovora pronadjena je dezurna cuvarka ikone, i ja sam celivao ikonu u jednoj od kuca. A sta da se radi? Ljudi prezivljavaju sve u vezi ikone. Domacica kuce u kojoj se nalazi svetinja se skoro neprekidno moli pred njom. Ali cim dodju poklonici da se poklone ikoni, uveravale su starice, - ikona ce odmah biti u Crkvi "“ i danju, i nocu!

Protojerej Sergej Markov je sa mnom podelio razmisljanja o proisteklom cudu.

- Meni je tesko da ocenim taj dogadjaj. Kada sam saznao za njega, ja se nisam zacudio, vec sam bio spreman za njega. Zato sto nas danasnji zivot logicno dovodi do toga da ikone pocinju da krvotoce. Sumnji je uostalom bilo u pocetku"¦Uzeo sam je u ruke i dobro pregledao. Da to sto se zapeklo na ikoni je bezuslovno "“ krv. Ona je isticala sa Spasiteljevog Lika. Sada vise nemam nikakvih sumnji da je to krv. Ja cak smatram izlisnim da se rade bilo kakve analize. Uveren sam da ce to biti cetvrta grupa "“ ista kao na Turinskoj Plastanici i na Derzavinskoj ikoni. Bojim se samo da ce se oko ovog nesumnjivog cuda poceti sa nekim biznisom. Takodje ne zelim da pomislite da nas je posetila posebna blagodat, milost Bozija, neki Njegov posebni Pokrov. Naprotiv, mi zivimo tako malodusno, u takvim gresima i raspolozenjima, da je Bog prinudjen ponovo da toci Svoju Krv kako bi nas urazumio. I time pokazuje da vreme ne postoji: kako je izlivao Svoju Krv pre dve hiljade godina, tako izliva i sada. Dogadjaj krvotocenja ikone je dogadjaj opsteg Domostroja Bozijeg, vecnog procesa, a Vecni Zivot se ne moze opisati zemaljskim recima. Zelim da se kod nas pred ovakvim cudom pojavi osecaj naseg nesavrsenstva pred Bogom, osecaj unutrasnjeg pokajnog placa i reci: "Gospode ja malo sta znam"?.

Ja ne znam kako da ocenim taj dogadjaj. Ponekad je strasno, zaprepascujuce. Kako jos Bog da nam se obrati da bi nas urazumio? Pogledaj, cak i prema ovom cudu mnogi stanovnici naselja se uctivo govoreci odnose "“ toplo-hladno, na nivou svakodnevnih razgovora.

-Da li bi bilo korisno izvestiti celu Rusiju o ovom cudu? Da li bi bilo korisno da ovde dolaze ljudi sa svih strana? Ili je ovaj dogadjaj iako snazan samo lokalnog karaktera?

- Kako ova pojava nije uobicajena, i kako su mnogi od nas "“ ljudi koji sumnjaju i neverujuci, da bi se uverili da je Gospod savresno realna Licnost, Bogocovek, i da se to zaista desilo, da Krv koju je Gospod izlio za nas na Krstu "“ je Istinska, kao sto i danasnji dan to potvrdjuje, cini mi se da je svakome korisno da to vidi. Kako verujucem tako i neverujucem. Da bi se uverio da iz ikone Isusa Hrista zaista istice Krv! Samo da covek ima cisto srce. A ako Gospod i tim cudom ne urazumi ljude, onda"¦- sta jos ostaje?!

-Bog je iscrpeo sva sredstva za nase urazumljenje?

- Ne znam. Gospod bukvalno cekicem razbija nasa okamenjena srca. Zasto neko od duhonosnih staraca ne ucini cudo vaskrsenja umrlog coveka? Jer sta bi danasnji ljudi rekli? "“ "A to je inscenirano, dogovorili su se"?. to jest ljudi bi opet ucinili toliko grehova.

- Sta Vi mislite hoce li se nastaviti prica oko ove ikone?
 
 

stanovnica naselja Niznjetroick s krvotocivom ikonom Spasitelja.  
 
- Naravno da hoce. Uveren sam da nema besmislenih, slucajnih, nepovezanih dogadjaja. U svemu sto nas okruzuje je "“ Promisao Boziji. A zatim kada se zavrsi nas zemaljski zivot, mi cemo shvatiti da su ti dogadjaji upravo trebali da se dese tada i na tom mestu. Jer je zivot Boziji! I krvotocenje te ikone ce za svakoga od nas biti sastavna karika njegovog licnog lanca zivota.

-Sta biste pozeleli onima koji zele da se poklone ovoj divnoj ikoni?

- Kod nas ce sve postati mnogo bolje kada srce pocne da boli. Zelimo da nam zivot postane svetliji? "“ Za to je potrebno da nas boli srce. Da boli za zeljom da nadjemo Istinu i da se sami nalazimo u toj Istini.


Pogovor

Nije se dugo cekalo na nastavak ove price. 11 avgusta je u Niznjetrojick dosla mama Vladika Kuznjecova i odnela ikonu u Tjumensku oblast. "Dodjite kod nas, bicemo veoma srecni! "“ rekao mi je telefonom nastojatelj Crkve Rodjenja Presvete Bogorodice u gradu Uraju Tjumenske oblasti, svestenik Jovan Jurcun. "“ "Sutra ce ikona biti kod nas"?. Pogledao sam na kartu i iz treceg pokusaja sam nasao grad Uraj i rastuzio se"¦ To je daleko! I pomislio sam da bi bilo dobro ako bi ikona bila postavljena u Toboljskom Kremlju, u katedralnom eparhijskom hramu, ili uTjimeni. I naravno imam zelju da jednom godisnje ikona bude u Baskariji, na mestu projave cuda"¦

A evo sta sam uspeo da saznam od Vladika Kuznjecova. Razgovarali smo 12 avgusta. Pozvao sam Vladislava u Tjumenskoj Duhovnoj skoli, gde on uspesno polaze kvalifikacione ispite.

-Vladik, kako se kod tebe nasla ta ikona?

- Ja sam tri nedelje bio kelejnik kod igumana Vasilija po blagoslovu svog duhovnika. Bilo je to u Toboljsku 2000 godine. Otac Vasilije nije ziveo u Kremlju ili u manastiru, vec u stanu. Ne znam njegovo prezime. Kako i odakle se ta ikona nasla kod njega "“ takodje ne znam. On mi ju je predao sa svojim blagoslovom pred svoju smrt.

-Cuo sam da ti nisi zeleo da ikona napusti Niznjetrojick, medjutim ona je odnesena u Uraj. Kako se to desilo?

- To je bilo po blagoslovu naseg trenutno rukovodeceg Arhijereja "“ Arhiepiskopa Toboljskog i Tjumenskog Dimitrija.

Sergej Serjubin.

 20.08.2004

Izvor: http://www.cofe.ru/Blagovest/article.asp?AID=2394

Pročitano: 7036 puta