MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KAKO SE MOLITI ZA ONE KOJI SU UMRLI NEKRŠTENIŽITIJE SVETOG MUČENIKA UARA 

Sveti mučenik Uar (+307) živeo je u Aleksandriji, glavnom gradu Egipta, služeći kao vojni starešina. Verovao je u istinitoga Boga, ali je, plašeći se bezakonih idolopoklonika, svoju veru skrivao. Kada je otpočeo progon hrišćana, sveti Uar noću je obilazio tamnice i pomagao zatočenima zbog vere Hristove. Jedne noći sveti Uar dođe u tamnicu u kojoj beše zatvoreno sedam učitelja hrišćanskih. Sveti Uar zamoli ih da se pomole za njega, kako bi se izbavio od straha pred mučenjima što ih valja za veru pretrpeti. “Plašiš li se muka prolaznih, nečeš izbeći ni one koje ostaju zanavek! Ako te je strah da Hrista ispovediš na zemlji, nećeš ugledati Lice Njegovo na nebesima!” - poručiše mu duhonosni učitelji. Čuvši te reci, Uar sveti oseti u sebi toliku ljubav prema Bogu, da odluci da pretrpi sva stradanja radi Imena Njegovog, te ostade u tamnici. Narednog jutra jedan stradalnik preminu od rana. Sveti Uar, izasavsi zajedno sa sestoricom ucitelja pred namesnika, odvazno ispovedi svoju zelju da sam postrada umesto preminulog suznja. Tada ga podvrgose ljutom istjazavanju (mucenju): stadose ga nemilosrdno tuci motkama, strugati mu telo gvozdenim nozevima, pa ga napokon prikovase za drvo glave okrenute nadole, svu mu kozu odrase, a utrobu mu razdirahu dok mu sva creva ne poispadase na zemlju. Sveti se moljahu za njega i krepljahu ga u podvigu. Namesnik zapovedi da ih vrate u tamnicu, a sveti Uar zavapi: “Ucitelji moji! Pomolite se Hristu za mene poslednji put, jer se dusa moja, evo, vec razlucuje od tela. Blagodarim vam sto ste me Vecnom Zivotu priveli!” Posle nekoliko sati sveti Uar preminu. Mucitelji bacise telo njegovo na bunjiste, da ga psi razvuku.

Jedna blagocestiva udovica, blazena Kleopatra, za to vreme sastradalno posmatrase stradanja svetoga Uara. Kada telo njegovo bese baceno izvan grada, blazena Kleopatra tajno ga odnese u svoj dom i sahrani ispod svoje spavace sobe. Ova pobozna hriscanka neprestano paljase svece nad grobom Uarovim i toplo se moljase, drzeci za njega da je veliki zastupnik i posrednik pred Gospodom. Kada je progon prestao, blazena Kleopatra vrati se u Palestinu, u svoje rodno selo Edru. Govoreci da su to posmrtni ostaci njenog supruga, Kleopatra prenese mosti mucenikove i pogrebe ih u grobnici svojih predaka. Svakodnevno ona odlazase na grob, prisluzivase svece, kadjase tamjanom. Vodjeni njenim primerom, i drugi hriscani pocese pribegavati molitvama svetoga Uara, i gle, na grobu se dogodise brojna isceljenja.

Mnostvo hriscana okupljalo se kraj groba Svecevog, tako da blazena Kleopatra resi da sazida hram njemu u cast. U to doba sin njezin napuni 17 godina. Blazena Kleopatra izdejstvova za njega visoki polozaj u vojsci. Kada gradnja hrama bese zavrsena, Kleopatra pozva episkope, svestenike i monahe, te cesne mosti svetog Uara behu prenete na skupoceni odar. Na mosti Kleopatra blazena polozi pojas i vojnicku uniformu koju je njen sin trebalo da ubrzo obuce, usrdno se moleci svetome Uaru da izmoli za njenog sina od Gospoda ono sto ce biti Njemu ugodno, a sinu na korist. 
 
Posle osvecenja hrama, mosti svetog Uara pogrebose ispod prestola na kojem bese otsluzena Sveta Liturgija. Posle sluzbe blazena Kleopatra priredi posluzenje za sve prisutne. Ali iznenada Jovana poce tresti groznica; u samu ponoc on se upokoji, ostavivsi majku da neutesno tuguje. Blazena Kleopatra placuci pohita u hram i, pavsi na kolena pred grobnicu, poce koriti svetog mucenika: “Toliko sam se trudila tebe radi, pa zar si mi tako platio? Zbog tebe sam muza svoga prezrela, na tebe polazuci sve uzdanje svoje! A ko ce moje telo pogrebsti? Bolje mi je da sam umrla, nego sto sam docekala da sina svoga vidim nepomicnog i bez daha! Vrati mi ga, ili me odmah uzmi sa ovog sveta, jer mi je od gorke tuge zivot dodijao!” 
 
Od krajnje iscrpljenosti, slomljena tugom, blazena Kleopatra zaspa kraj groba. I gle, u snovidjenju javi joj se sveti Uar, drzeci za ruku sina njenog. Obojica bejahu blistavi poput sunca, a odeca im bese bela kao sneg; na njima se blistahu zlatni pojasevi, i prekrasni venci ukrasavahu im glave. Blazena Kleopatra pade pred noge njihove, a mucenik Uar je podize i rece: “O, zeno, zasto ropces na mene? Zar je moguce da mislis kako sam zaboravio sva dobrocinstva koja si mi pruzila? Mislis li da ne priklanjam uho molitvama tvojim, da se ne molim za tebe Bogu? A pre svega zastupio sam se pred Bogom za srodnike tvoje, sa kojima si me u grobnici sahranila, da im se otpuste gresi njihovi. Zatim sam sina Tvoga uzeo na sluzbu Cara Nebeskoga. Nisi li sama uznosila molitve da zaistem od Boga ono sto je Njemu ugodno, a sto je na korist tebi i sinu tvome? Sin tvoj sada stoji pred Prestolom Bozijim i sluzi Caru Nebeskome; ali, zelis li da on sluzi caru zemaljskom i privremenom, uzmi ga k sebi”. Tada mladic zagrli svetog Uara i rece: “Nemoj, zastupnice moj! Ne slusaj reci majke moje, od zajednice sa Svetima ne odvajaj me!” Obracajuci se Kleopatri blazenoj, sveti Jovan rece:"Sto places, majko? Primljen sam u vojsku Nebesku, gde pred Hristom stojim skupa sa horovima Andjela”. Blazena Kleopatra ce na to: “Uzmite i mene sa sobom, da prebivam onde gde ste vi”. No sveti Uar joj uzvrati: “I ovde, na zemlji, ti si ipak sa nama; idi u miru, a mi cemo doci da te uzmemo kada to Gospod zapovedi”. 
 
Rekavsi ovo, oni postadose nevidljivi. Dosavsi sebi, blazena Kleopatra oseti radost neizrecivu i poveri svestenicima svoje vidjenje; sa pocastima oni pogrebose sina njenog kraj groba Uara svetog, ne placuci vise, nego se radujuci u Gospodu. Posle toga, razdavsi imanje svoje, Kleopatra se nastani kraj crkve svetog Uara, dane i noci provodeci u postu i molitvama. Svake nedelje za vreme molitve javljao joj se sveti Uar zajedno sa sinom njenim. Posto sedam godina provede tako u podvizima i blagougodi Bogu, blazena Kleopatra prestavi se 327. godine. 
 
Sveti mucenik Uar uziva osobito postovanje medju Rusima. Njegovom zastupnistvu hriscani pribegavaju moleci se za zdravlje odojcadi i male dece, kao i za olaksanje udela dusa umrlih srodnika koji nisu primili Sveto Krstenje i dece umrle u utrobi materinoj ili na porodjaju. Spomen mu se slavi 19. oktobra (1. novembra po novom kalendaru). 
 

KANON SVETOM MUCENIKU UARU, 
 
KOME JE BILA DATA BLAGODAT DA IZMOLI U BOGA MILOST ZA UMRLE KLEOPATRINE RODITELjE, KOJI SE NISU UDOSTOJILI PRIMANjA SVETOG KRSTENjA 
 

Pesma 1, glas 8. 
 
Irmos: Potopivsi kolesnicu gonitelja Faraona, zezal Mojsijev cudo ucini: krstoobrazno more razdelivsi i nadvladavsi, Izrailja koji pesice bezase i pesmu Bogu pevase spase. 
Pripev: Sveti mucenice Uare, moli Boga za nas. 
Neka Te umoli, Gospode, sveti mucenik Tvoj Uar: zaodeni se u milost i dobrocinstva, a ona ce se sve do ada izliti, Covekoljupce, bogatim milosrdjem Tvojim razveselivsi one za koje se molimo (ovde pomenuti imena pokojnika). 
Mucenice Hristov veliki, opomeni se ovih ozaloscenih i bespomocnih (imena), koji sede u mraku i senci tame neprozirne, i za njih se moliti ne prestaj, milostivom Gospodu pripadajuci, dokle im ne poda utehu preizobilnim milosrdjem Svojim. 
Za srodnike Kleopatre predivne uspeo si milost od Gospoda izmoliti, mukotrpnice slavni, pa si tako i danas, neodstupno predstojeci, kadar od muka osloboditi (imena), kojih se secamo; pomolis li se za njih usrdno, Vladika ce im tebe radi utehu podati po velikom milosrdju Svome. 
Presveta Bogorodice, spasi nas. 
Bogorodicen: Dobra Pomocnice bespomocnima, pogledaj sa visina slave Svoje, Vladicice, na tamu adsku, i vidi ljutu nevolju stradalnika kojih se pred Tobom secamo (imena), i nemoj prestati za njih moliti Sina Svoga, milostivog Gospoda i Vladiku, dokle im utehu ne poda po preizobilnom milosrdju Svome. 
 
Pesma 3. 
 
Irmos:  Ti Koji si u pocetku Nebesa razumom utvrdio i zemlju na vodama osnovao, Hriste, utvrdi me na kamenu zapovesti Tvojih, jer nema svetoga kao sto si Ti, Jedini Covekoljupce. 
Vojsku svetih Sila Nebeskih pokreni na molitvu, mucenice, i ucini delo predivno, i veliko, i casno, donesi radost onima koji nade i utehe nemaju ? kukavnim praroditeljima nasim sto u neverovanju umrese i onima kojih se sa njima secamo (imena), da im Gospod podari oprostaj i milost veliku. 
Mukotrpnice slavni, koji si Hristu omilio, opomeni se koliko za slobodom ceznu suznji i koliko joj se raduju; tako i radost srodnika nasih, i ostalih koji su zbog neverovanja na vecne muke osudjeni (imena), nece imati kraja, ako im izmolis od Gospoda oprostaj i milost veliku. 
Uare, stradalnice dobropobedni, milostiv budi prema molbama nasim, i vidi neizrecivu nevolju pacenika (imena), pa sazalivsi se, ne sustajuci moli Vladiku Covekoljupca da im podari oprostaj i milost veliku. 
Presveta Bogorodice, spasi nas. 
Bogorodicen: Uzdanice celoga sveta, obitaliste Bogu omilelo, Ti Koja si sa Bogom izmirenje nase, Vladicice Marijo, primi molbe sto Ti ih upucujemo pred Tobom stojeci, i ne prestaj moliti se Sinu Svome, Gospodu svega, da Tebe radi podari beznadnima (imena) oprostaj i milost veliku. 
 
Sedalen, glas 5: 
 
Kao sto se molis za sav svet, velikomucenice, ne sustajuci, istuci svima milost, pa i prestupnicima koji su na sve moguce nacine Vladiku ozalostili i neprestano Ga ozaloscuju, i onima sto su delima mrtvim sebe do kraja smrti predali, za vecnost poputninu ne stekavsi i nepocinstva razna ucinivsi, tako isto, mukotrpnice, stani na molitvu i za umrle srodnike nase (imena): sve sto je u moci Tvojoj cineci, ne odstupi, moleci se i pripadajuci Gospodu, prema svima ljubavlju ispunjenom, da oprosti i pomiluje one sto sede u tami i zalosti gorkoj. 
 
Drugi sedalen, glas 3: 
 
U radosti vecnoj nastanjeni, imenjace spokoja Nebeskog, Uare veliki, odvazan svagda buduci, odvazi se da pred Gospodom pomenes ozaloscene praroditelje nase: jer i ako se grobova njihovih ne dotaknes, ipak im se usrdnim sastradalnim moljenjem prisajedinjujes. Stoga pripadni sa molitvom, jer nece odbaciti Vladika predstojanje Tvoje, nego ce, neizmernom dobrotom podstaknut, poslati stradalnicima izbavljenje i milost veliku. 
 
Slava, i sada: 
 
Bogorodicen: Presvetla Gospodjo, Koju sile Nebeske opevaju i svagda velicaju, Mati Cara svega, gde ce se i kada pokazati preizobilna slava Tvoja i velicanstvo, ako ne onda kada se za gresnike zastupas i sav svet molitvama Svojim zakriljujes? Stoga i sada, Vladicice, pokazi moc svoju obilatu: toplim molitvama Tvojim izbavi od gorkih muka srodnike nase sto u neverovanju i nekrsteni umrese, kao i one kojih se sa njima secamo (imena), i podari im izbavljenje i milost veliku. 
 
Pesma 4. 
 
Irmos: Ti si moja sila, Gospode, Ti si bedem moj, Ti si Bog moj, Ti radovanje moje: nisi ostavio narucje Ocevo, ali si nas jadne udostojio posete Tvoje. Stoga Ti sa prorokom Avakumom klicem: slava moci Tvojoj, Covekoljupce. 
Kada vec, mukotrpnice, ljubav imas prema svima sto ti sa verom priticu, onda i dopusti da prema tebi ljubav pokazu oni sto ti se mole. Jer sta ce Covekoljubac, zeleci da te proslavi, uciniti, ako nece podariti zudjenu milost nevoljnim i svake radosti lisenim vecnim suznjima (imena). Zato, mucenice hrabri, ne prestaj ni ubuduce moliti se za njih. 
Ljuta studen i nepogoda u kojoj se ne nazire spasenje okruzuju one sto u nedacama umrese, i plac teskobni svuda je u naseljima onih kojih se sada secamo (imena). Ali ti, mukotrpnice, pohitaj da ih sa pravednicima sjedinis, i ne prestaj moliti se za njih. 
Neka praroditelje i srodnike nase i sve koje sa njima pominjemo (imena) ne proguta zanavek tamnica ada: stradalnice cudesni, koji si silu neverovanja i moc greha skrsio, moli se ne sustajuci, mucenice, da im Gospod oprostaj podari, kao i sinu Kleopatrinom. 
Presveta Bogorodice, spasi nas. 
Bogorodicen: Tobom, Precista, poznasmo da nam Sazdatelju svega valja slavu uznositi, i blagodareci Tebi naucismo da istinitog Spasitelja, od Tebe ovaplocenog, velicamo; Tebe, Vladicicu, hvalimo, Tebi se klanjamo i molimo: pomiluj u neverovanju umrle srodnike nase (imena), i ne prestaj moliti se Sinu Svome za izbavljenje njihovo. 
 
Pesma 5. 
 
Irmos:  Zasto si odvratio od mene lice Svoje, Svetlosti nezalazna, te me, kukavnog, prekri nekakva tudja tama? Obrati me, i k svetlosti zapovesti Tvojih upravi staze moje, molim Ti se. 
Svaki dar, mucenice, i svaka milost sto se od milosrdnog Gospoda izliva, predivni i precudesni jesu, i jedni drugima domecu se zarad oprostenja grehova onih sto u bescascu umrese (imena), ovo oprostenje velicanstvenim cineci. Zato i sada pohitaj, mucenice, umoli Vladiku da velika dela ucini. 
Ne odvrati lice Svoje, Vladiko, od preklinjanja nasega, i ne pomeni mnostvo grehova nasih, no se seti milosti Svoje od pamtiveka prema nama projavljene, i radi covekoljublja Tvoga, radi Uara, stradalnika odvaznog, nemoj umanjiti bogatstvo bezmernog milosrdja Tvoga, vec izlij milost i oprostaj onima kojih se secamo (imena). 
Kao sto se covekoljublje Vladicino rasprostire i na one sto su na moru daleko, tako i ti, velikomucenice, sada stani na molitvu i, pripadajuci Gospodu, umoli Ga da pomiluje one srodnike nase sto daleko od vere, i otudjeni od Krstenja pomrese, i sve kojih se sa njima secamo (imena), te da im oprostaj i milost veliku podari. 
Presveta Bogorodice, spasi nas. 
Bogorodicen: Zastupi se za nas slabasne, Vladicice, i svagda sa nama u nevoljama budi, na svakome mestu i u svakome trenu pomoc nam pruzajuci. Jer Ti si Nada i Uzdanica svih hriscana: ne odbaci molbe nase, no ucini ono sto je savrseno i ispunjeno neizrecivom blagodacu Tvojom. 
 
Pesma 6. 
 
Irmos:  Ocisti me, Spase, jer su mnoga bezakonja moja, i iz dubine zala izvedi me, molim Ti se: k Tebi zavapih, Ti me uslisi, Boze spasenja moga. 
Neka se ne raduju neprijatelji u drskosti svojoj, videci duse porobljene; toplim molitvama svojim, mucenice, razori htenja demonska, moleci se Gospodu da oprostaj podari onima kojih se secamo (imena), te da i njih i nas od vecne muke izbavi. 
Izvoriste podviga nasega jeste oprostaj grehova srodnicima Kleopatrinim; stoga se usudjujemo vapiti ti da predstanes na molitvu za one kojih se secamo (imena). Ne prezri, velikomucenice, i ne odbaci prozbe nas gresnih, no pohitaj da im od Hrista Gospoda oprostaj i izbavljenje od gorkih muka izmolis. 
Onima sto zbog neverovanja u provaliju zla dospese i cija nada na dobro zbog toga sto Boga prognevise propade, ti, mukotrpnice, odvazno predstavsi, od Cara Nebeskog radost otpustenja umesto strasnog mucenja izmoli, i, izbavivsi ih od zalosti, u milosti Gospodnjoj sacuvaj ih. 
Presveta Bogorodice, spasi nas. 
Bogorodicen: Ima li zla kadrog, Vladicice, nadvladati majcinske molitve Tvoje? Uistinu, nema; zato predstani sada i moli se za one sto Tebe mole (imena), ucinivsi da dobiju radosni oprostaj, izbavljenje i milost veliku. 
 
Kondak, glas 4: 
 
Za Hristom posavsi, mucenice Uare, i casu Njegovu ispivsi, venac mucenicki stekao si, i sa Andjelima likujes; moli se neprestano za duse nase. 
 
Ikos: 
 
Opomeni se reci nasih, svetli zitelju Nebeski, slavni velikomucenice Hristov Uare, vecnoga mira imenjace, koji si ogromnim stradanjima svojim svetlo i tesko dostupno obitaliste mira stekao, daleko od tamnice neprozirne, i muke neprestane, i nevolje; pohitaj da Bogu ugodnim molitvama Tvojim izbavis tuzne sluge (imena), za koje ti se molimo, predstojeci i sa usrdjem vapijuci. Ispuni molbe nase, Sveti, i Hrista Boga moli neprestano za duse nase. 
 
Pesma 7 
 
Irmos: Nekada u Vavilonu plamen isceze pred silaskom Bozijim; stoga mladici u peci radosno, likujuci kao da su u gradini rascvetaloj, pojahu: Blagosloven jesi, Boze otaca nasih. 
Ti, Gospode, poput sunca sve prosvetljujes, i na sve dazd preizobilno izlivas, i onima koji Te prognevljuju neprestano milost darujes: i sada pocuj stradalnika Tvoga Uara, i izlij milost Svoju beskrajnu na otudjene srodnike nase u neverovanju umrle, i na one sa njima (imena), Covekoljupce. 
I sada, kao nekad, darezljiv budi, Vladiko, i molimo Te, Milostivi, ucini nam ono sto si Kleopatri ucinio; milost Svoju i milosrdje izlij na one sto ih se secamo (imena), jer si Ti neiscrpni izvor milosti. 
Umom se uznoseci k Tebi, Gospode, Prorok opeva milost Tvoju u vekove; i mi verujemo da nisi osiromasio u milosrdju Svome, jer nema granica dobroti Tvojoj. Molimo Ti se, izlij milost Tvoju na one sto potonuse u dubinu morsku, i ispuni ovo radi mucenika Tvoga, Vladiko nas. 
Presveta Bogorodice, spasi nas. 
Bogorodicen: Gorom Te naziva medju prorocima premudri, i mi mu verujemo, i znamo da iz Tebe Kamen Bogorodjenja bez doticaja muskog proizidje; kroz Njega nase spasenje i izbavljenje iz dubina adskih zadobismo, Vladicice, pa Ti i sada iz ada izbavi one kojih se secamo (imena), da Tebe, Svemilostivu, neprestano velicamo. 
 
Pesma 8. 
 
Irmos: Sviralama koje u glas odjekivahu i ljudima bezbrojnim sto se liku u polju Duri poklanjahu tri mladica se ne pokorise, no Gospoda opevahu i slavoslovljahu u sve vekove. 
Sasudi milosti neka budu reci Tvoje davnasnje, Gospode, koje nadu nasu krepe, jer si poslusao Svete Tvoje, Gospode, i pomilovao u neverovanju umrle; zato Ti i sada na molitvi zastupnistvo njihovo prinosimo, da radi molbi njihovih milost podaris onima sto izvan Pravoslavlja umrese (imena), u znanju i neznanju ozalostivsi Te. 
Jagnje Bozije, Koji si nas Precistom Krvlju Svojom iskupio, i Koji si moljenje Teklino i Grigorija blazenog uslisio, i molitvu Metodija sa mnogima i Makarijevu prozbu primio, umrlima u zloverju radost i izbavljenje podavsi, i podstakavsi Zlatousta da napise kako se za njih valja moliti, primi, dakle, Vladiko, sa njima i Uara slavnog, i molitvama njihovim onima kojih se secamo (imena) oprostaj podari i pomiluj ih. 
Radost nam izmoli, velikomucenice, jer cemo se uzveseliti ako blagodareci molitvama tvojim ugledamo izbavljene od vecnih muka srodnike nase (imena); molitve Tvoje Vladika svagda cuje i molbe Tvoje ispunjava, i zato ne posustani moleci se za takve i sada, da te svagda slavimo. 
Presveta Bogorodice, spasi nas. 
Bogorodicen: Preneporocna Vladicice, u Tebe je izobilje milosrdja i svakovrsnih dobara, o divna i Nenevesna Majko Careva; gde cemo milost zadobiti ako k Tebi ne pohitamo, padajuci pred Tobom, jer si nam Ti Reku sladosti koja obilno tece rodila, Preblagoslovena. 
 
Pesma 9. 
 
Irmos:  Nebo zadrhta, i krajevi zemlje zadivise se, kada se Bog javi u telu kao covek, i kada se utroba Tvoja pokaza sirom od Nebesa. Zato Tebe, Bogorodicu, horovi Andjela i ljudi velicaju. 
Neka Ti Gospod moc podari, Uare slavni, da Bogougodnim molitvama tvojim budu podignuti oni koji su do kraja od Njega otudjeni, i neka obilje milosrdja na njih izlije, jer je On jedini Darodavac milosti i milosrdja, i Njemu se, ne sustajuci, moli, stradalnice, da oprostaj i pomilovanje podari onima kojih se secamo (imena). 
Delo ucini predivno, velikomucenice, i slave tvoje dostojno, da od Gospoda oprostaj i pravednog gneva prestanak izmolis praroditeljima nasim, koji sada u zalosti zbog mracnog zloverja svoga prebivaju; odvazno se zastupi za izbavljenje njih sto su u zalosti i iscekivanju najljucih muka (imena), znajuci da ce Gospod zapovediti da im se oprostaj podari. 
Ima li cuda divnijeg, i slave velicanstvenije, i milosrdja veceg od toga sto ces ti, mucenice, sazalivsi se, umoliti milostivoga Gospoda da otpusti greh bescasca onima kojih se secamo (imena), od ljute ih muke izbavivsi. 
Presveta Bogorodice, spasi nas. 
Bogorodicen: Vladicice milostiva, covekoljubiva i nezlopamtiva, primi zalne molitve nase i zastupaj se neotstupno pred Sinom Tvojim i Vladikom, da pomiluje i oprosti greh izvan vere pravoslavne umrlim srodnicima nasim i onima koje sa njima pomenusmo (imena), i podari im otpustenje i nastanjenje u mestu milosti, koje se od njih nikada oduzeti nece. 
 
Svetilan: 
 
Uslisi po pravdi, Vladiko Gospode, Ti koji si oprostaj praroditeljima Kleopatrinim podario, i sada molitvu velikomucenika Tvoga Uara i nas mnogogresnih koji Ti predstojimo: izbavi od muka one sto ih u zalosti pred Tobom pominjemo (imena). Pohitaj, Mnogomilostivi, da ih izbavis, jer si mocan to uciniti, Blagi. 
 
Slava, i sada: 
 
Bogorodicen: Pohitaj, Bogorodice, da uslisis molitvu nasu, sto Ti je u Crkvi Tvojoj prinosimo, i odobrovolji, Bogoroditeljko, Sina Svoga i Vladiku, da pomiluje i od pravednog greha razresi umrle praroditelje, prijatelje i srodnike nase (imena). Brzo priteci, Svemilostiva, da ih izbavis, jer si kadra to uciniti kao milostiva, Ti Koja svakome milost zelis. 
 

IZ SLUŽBE MUČENIKU UARU 
 
Na “Hvalite” stihire na 4, glas 2: 
 
Sta cemo ti prineti, mucenice divni, jer svaka crkva Tebe cestvuje kao slavom Nebeskom od Vladike Hrista proslavljenog? I sada sa Andjelima predstojis Onome Koji ti blagodat velike odvaznosti pred Njim darova, Uare slavni, mucenice Hristov; Njemu se moli da oprosti onima sto izvan vere Pravoslavne umrese (imena) i da spase duse nase. 
 
Mucenice sveti, Uare veliki, gledajuci stradalnike Hristove, u ranama teskim, revnoscu za Gospoda razegavsi se, Cara Nebeskoga pred muciteljem ispovedio si, i za Njega hrabro postradao; Njega moli da milost posalje u neverju umrlima (imena) i da spase duse nase. 
 
Predivni Uare, velicanstvena je slava tvoja! U radosti neprolaznoj veselis se, sa Silama Nebeskim na visinama likujes, i jasno vidis Svetu Trojicu, svetloscu Bespocetnog Sijanja nasladjujuci se! Seti se i nas u radosti svojoj, opomeni se i muka srodnika nasih sto u bescascu umrese (imena), i moli Hrista Boga da njih pomiluje i da spase duse nase. 
 
Spokojstva vecnoga imenjace, mucenice slavni, na korist nasu i spasenje od Boga nam dati! U stradanjima za Hrista prosvetio si se, kao Andjelima svetim ravan pokazao se, i Gospoda molis da svetu smirenje daruje, a onima kojih se secamo (imena) izbavljenje. Usrdno Te molimo: prozbe nase sto ih ovde kazujemo primi i ka Hristu Bogu uznesi, i svima milost veliku nisposlji. 
 
Hodite, mucenika svetih poklonici, okupite se danas revnujuci: uzvelicajmo mukotrpnika, od Neba ovencanog, velikomucenika slavnog Uara, i zavapimo mu, moleci se i govoreci: o, vojnice divni i hrabri, vojvodo Hrista Cara, sidji i poseti ovo slavlje nase, pogledaj kako ti na molitvi predstojimo i nase prozbe primi! Ne zaboravi da pomilujes one kojih se secamo, srodnike nase u neverju pale; kao sto si srodnike Kleopatrine, nevernike, molitvama svojim od muka vecnih oslobodio, tako se opomeni dedova i pradedova nasih i onih sa njima sto su bogoprotivno pogrebeni i nekrsteni umrli (imena); zastupi se za njih pred Hristom Bogom, Podvigopoloznikom tvojim, za Koga si revnosno postradao, i pohitaj da im od vecne tame izbavljenje izmolis, a dusama nasim oprostaj i milost veliku.


Naslov originala:
Kak molitísŢ za umersih nekreůennńmi.
Kanon Svetom mučeniku Uaru. 
Moskva, 2001.
 
Sa ruskog prevela: Dr Ksenija Končarević

Pročitano: 13440 puta