MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

POKLONIČKE POSJETE IZ BEČA, MALOG ZVORNIKA, PRNJAVORA I BANJALUKE



 

U subotu, 23. (11) juna 2018, na dan svetog sveštenomučenika Timoteja Bruskog, manastir Lepavinu su posjetile manje hodočasničke grupe iz Beča i Malog Zvornika. 

 

Svetu liturgiju su služili jeromonah Vasilije (Srbljan), sabrat lepavinske svete obitelji, protojerej Mileta Tovarović, paroh u crkvi Svetog Haralampija u Malom Zvorniku, i jerej Radovan Dimitrić, paroh u Koprivnici.

 

Nakon posluženja u manastirskoj porti, molitve za zdravlje ispred čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske čitali su o. Vasilije i o. Mileta. 

 

 

Svi hodočasnici su bili pozvani u manastirsku trpezariju, na trpezu ljubavi, posle koje je o. Mileta izgovorio poučnu besedu.

 

Sljedećeg dana, u nedjelju četvrtu po Duhovima, na praznik svetih apostola Vartolomeja i Varnave i spomen čudotvorne ikone „Dostojno jest“, manastir su posjetile grupe hodočasnika iz Prnjavora i Banjaluke.

 

Svetu liturgiju su služili jeromonah Vasilije (Srbljan) i protonamjesnik Zdravko Simić, paroh pri crkvi Svetog Save u Prnjavoru.

 

 

Hodočasnici iz Banjaluke su došli u organizaciji Kola srpskih sestara, sa vođom puta Bosiljkom Herbez.

 

Skoro svi prisutni vjernici, pripremivši se postom i molitvom, prišli su da se pričeste Najsvetijim Hristovim Tajnama.

 

Poslije posluženja, molitve za zdravlje su čitali o. Vasilije i o. Zdravko.

 

I u nedjelju je za sve prisutne hodočasnike i vjernike bila pripremljena trpeza ljubavi.   

 

 

Mnogi od hodočasnika su posjetili i kapelu Svetog Tihona Zadonskog na manastirskom groblju, i pomolili se na grobu blaženopočivšeg arhimandrita Gavrila (Vučkovića), dugogodišnjeg nastojatelja manastira Lepavine.  

 

 

Smrtovnice Osmrtnice

Pročitano: 6723 puta