MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

U MANASTIRU LEPAVINI PROSLAVLJEN PRAZNIK VAVEDENJA PRESVETE BOGORODICE



 

Velikim duhovnim sabranjem, u evharistijskom slavlju i molitvenom obraćanju, u manastiru Lepavini je 4. decembra 2017. godine proslavljena manastirska slava, praznik Vavedenja Presvete Bogorodice.

 Top Swiss Rolex fake Watches UK Online Store For Everyone:https://superwatches.me/rolex.html

Our Omega replica watch box is 1:1 clone genuine box and has a full set of accessories that same as original.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije, uz sasluženje više sveštenika i đakona područne eparhije te umirovljenih sveštenika iz Banjaluke protojereja-stavrofora Jovana Vladičića i Živojina Živkovića. 

 

 

Prazničnu besjedu, u crkvi potpuno ispunjenoj vjernim narodom pristiglim sa raznih strana – od Njemačke i Austrije, potom Slovenije, Hrvatske i BiH, do Srbije - izgovorio je Visokopreosvećeni Mitropolit Porfirije: „Braćo i sestre, radujmo se danas prazniku, radujmo se prazniku uvođenja Presvete Bogorodice u hram. Danas je blagovoljenja Božjeg predobraženje i danas je propoved o ljudskom spasenju. Jer danas Presveta Bogorodica započinje, u ime ljudskog roda, Svoju pripremu za veliki događaj, za koji se svi spremamo tokom ovoga posta, a to je događaj dolaska Sina Božjeg među nas; to je događaj rođenja Boga u telu, što je zapravo ne samo početak nego i istinsko spasenje rodu ljudskom uopšte. Presveta Bogorodica je kao i mi običan čovek, jedna od nas, ali čovek koji je u potpunosti sebe posvetio Bogu. Njen život nije ništa drugo nego svecelo, čitavim svojim bićem, služenje Bogu u naše ime i za nas, i u isto vreme, samim tim, služenje i nama ljudima... Svojim ulaskom (u hram) Ona je bila naznačena da bude ono što će se kasnije ispuniti, da bude Majka Sina Božjeg, ali da bude time i Majka svima nama. Jer Sin Božji, postavši jedan od nas, postao je naš najbližnji, postao je brat svima, a Njegova Majka samim tim jeste i Majka svih nas. I to svi osećamo i znamo dolazeći u ovu svetinju, koja je posvećena Presvetoj Bogorodici, ali i kad god se Njoj obraćamo i molimo bilo gde i bilo kada. Znamo da Njene molitve i Njeno posredovanje imaju snagu, mnogo veću snagu nego što je snaga naše molitve. Znamo da je Ona sa tom Svojom snagom zastupnica svih onih koji Joj se sa umiljenjem obraćaju, sa smirenjem mole i traže pomoć. I zaista, gde je ta molitva istinski skromna i smirena, Presveta Bogorodica brzo uslišava naše molitve i upućuje ih Svome Sinu, i one najčešće bivaju ispunjene, samo ako zaista u pozadini postoje smirenje i ljubav i istinska vera i poverenje u Presvetu Bogorodicu. Zato je i ova svetinja posvećena Presvetoj Bogorodici, ali i mnogi drugi manastiri i hramovi širom vaseljene…“

 

 

 

Poslije besjede, veliki broj vjernika je prišao da se, prešavši prvu nedjelju Božićnog posta, pričesti Najsvetijim Tajnama Tijela i Krvi Spasitelja našega Gospoda Isusa Hrista. 

 

Toržestvu bogosluženja svojim je pojanjem doprinelo nekoliko članova srpsko-vizantijskog hora „Mojsije Petrović“ iz Beograda, zajedno sa zagrebačkim đakonom Petrom Kozakijevićem. 

 

 

Na kraju Svete liturgije Visokopreosvećeni Mitropolit Porfirije je sa sveštenicima osveštao koljivo i prerezao slavske kolače, prinesene u čast Bogorodičinog praznika. 

 

Praznično saborovanje je, poslije posluženja, nastavljeno molebanom pred čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Lepavinske. Molitve za zdravlje prisutnih vjernika i njihovih srodnika čitao je jeromonah Vasilije (Srbljan), sabrat lepavinske svete obitelji. 

 

 

Za sve vjernike i hodočasnike, kojih je bilo više od pet stotina, lepavinsko bratstvo i manastirski saradnici su pripremili trpezu ljubavi. 

 

 

Više pokloničkih grupa je posjetilo manastirsku kapelu Sv. Tihona Zadonskog i grob blaženopočivšeg arhimandrita Gavrila (Vučkovića), a hodočasnici iz Pančeva su sa svojim vođom puta monahom o. Rafailom pročitali i kratki moleban za pokoj duše.  

 

 

U popodnevnim časovima odsluženo je redovno večernje bogosluženje u manastiru Lepavini.    

 

POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA 

 

 

Smrtovnice Osmrtnice

Pročitano: 6171 puta