MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ČUDOTVORNA IKONA PRESVETE BOGORODICE POČAJEVSKA



 

Počajevska ikona Majke Božje praznuje se 5. avgusta / 23. jula

 

Istorija čudotvorne Počajevske ikone neraskidivo je povezana sa Uspenskom Počajevskom lavrom, koja se nalazi u zapadnoj Ukrajini, u Lavovskoj oblasti. Manastir je osnovan sredinom 13. veka i sve do 16. veka je bio nevelika obitelj. Procvat manastira je počeo krajem 16. i početkom 17. veka, kada je obitelj dobila na dar čudotvornu ikonu, a iguman postao prepodobni Jov Počajevski. Svetu ikonu je manastiru podarila vlastelinka Gorska nakon što je od ikone dobio isceljenje njen brat, koji je bio slep od rođenja, a ona je sa svoje strane dobila svetu ikonu od grčkog mitropolita Neofita, koji je putujući tim krajevima bio u gostima na njenom imanju. 

 

Praznovanje 5. avgusta (23. jula) bilo je ustanovljeno u spomen čudesnog izbavljenja Počajevske obitelji od Turaka 1675. godine. Slabe manastirske zidine nisu bile sigurno utočište od neprijatelja. Opkoljeni monasi i mirjani celu noć su proveli u molitvi pred ikonom Prečiste Djeve. Ujutru se turska vojska iznenada nagnala u beg.

Uspenska Počajevska lavra

 

Od 1721. do 1831. godine manastir se nalazio u rukama unijata, a u septembru 1773. po blagoslovu rimskog pape je izvšeno krunisanje Počajevske ikone: time je rimokatolička crkva priznala čudotvornost ikone. Godine 1831. manastir je vraćen pod okrilje pravoslavne Crkve i od 1833. godine počeo je da se naziva lavrom.  

 

Molitvama Presvete Bogorodice Počajevska lavra je spasena od zatvaranja koje joj je pretilo početkom 60-ih godina 20. veka, u vreme tadašnjeg talasa gonjenja Crkve. Sada se Počajevska ikona nalazi na ikonostasu Uspenske saborne crkve i svako jutro se na vrpcama spušta dole da bi vernici mogli da celivaju čudotvornu svetinju.

 

Tropar Ikoni

 

Pred svjatoju Tvojeju ikonu Vladičice, moljaščijsja isceljenij spodobljajutsja, vjeri istinija poznanije prijemljut i agarjanskaja našestvija otražajut. Tjemže i nam, k tebje pripadajuščim, grjehov ostavljenija isprosi, pomislami blagočestija serdca našja prosvjeti i k sinu Tvojemu molitvu voznesi o spaseniji duš naših.      

 

O Uspenskoj Počajevskoj lavri opširnije na linku:
http://manastir-lepavina.org/vijest.php?id=1251          

 

Pročitano: 5202 puta