MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ČUDOTVORNA IKONA MAJKE BOŽJE BOGOLJUBOVSKA



 

Bogoljubovska ikona Majke Božje praznuje se 1. jula (18. juna)

 

Jedna od najstarijih čudotvornih ikona u Rusiji naslikana je u 12. veku usrdnošću blagovernog kneza Andreja Bogoljubovskog (pomen 17/4. jula) u čast javljanja Majke Božje koje se njemu dogodilo. Seleći se iz Vižgoroda (kod Kijeva) u Suzdaljsku zemlju godine 1155. blagoverni knez Andrej je poneo sa sobom čudotvornu ikonu Majke Božje koju je, po predanju, naslikao evanđelista Luka (pomen 31/18. oktobra), koja je kasnije nazvana Vladimirska. Na sedam vrsta od Vladimira konji koji su prevozili kivot sa svetinjom zaustavili su se i nisu mogli da se pomere. Ugledavši u tome znak sa neba, knez je zamolio da se odsluži moleban i sam se dugo sa suzama molio pred poštovanom ikonom. Za vreme molitve javila mu se Majka Božja sa razvijenim svitkom u desnoj ruci i naredila da se Njena čudotvorna ikona ne prevozi dalje, da se ostavi u Vladimiru, a da se na mestu javljanja sagradi crkva. Izvršavajući zapovest, blagoverni knez Andrej je podigao hram u čast Rođenja Presvete Bogorodice, gde je i postavio javljenu ikonu, naslikanu po njegovoj narudžbini. Tu je bio osnovan manastir, a oko je njega je nastao grad, nazvan Bogoljubovo, zato što je Majka Božja „zavolela to mesto“. 

 

Bogoljubovska ikona Majke Božje se proslavila neverovatnim čudotvorstvima, vekovima pružajući blagodatnu pomoć ruskom pravoslavnom narodu i šire. Ona naročito pomaže za vreme pomora. Njene kopije su se širile po mnogim gradovima i selima. Pred ovom ikonom su se molili mnogi carevi, jerarsi i podvižnici, koji su, kao i sam blagoverni knez Andrej, počeli da se prikazuju na ikoni u molitvenom predstajanju pred Bogorodicom.

 

Kondak

Tebi, izabranoj Vojvotkinji, Bogoljubivoj Carici, od svake tvorevine preuzvišenijoj, Djevi i Majci Hrista Boga, mi, sluge Tvoje, Bogorodice, pohvale uznosimo. A Ti, pak, kao Bogoljubiva i Svemilostiva Mati, koja si blagoizvolela da Svoj presvetli lik blagovernom knezu Andreju javiš, od beda i žalosti nas sačuvaj, da Ti kličemo:breitling replica uhren direkt per nachnahme

 

Raduj se, Bogoljubovska Carice Bogorodice, nado naša i pribežište! 

 

 

 

Pročitano: 3889 puta