MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SAHRANJEN ARHIMANDRIT GAVRILO IGUMAN LEPAVINSKI, 17.04.2017.



 

U nemirnim vremenima otac Gavrilo je nosio u sebi raspeti mir, tugu zbog mržnje, tugu zbog zla koje jedni drugima nanosimo, ali ta tuga nije bila bez utehe. Uteha je dolazila blagodaću Božjom, a on utešen i smiren, privlačio je u lepavinsku svetinju mnoštvo ljudi, podsetio je mitropolit Porfirije.

 

 

Na Vaskrsni ponedeljak u Svetovavedenjskom hramu manastira Lepavine svetu Liturgiju služio je Preosvećeni Episkop pakračko-slavonski g. Jovan sa Njegovim Visokopreosveštenstvom Mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim g. Porfirijem, uz sasluženje brojnog sveštenstva, monaštva i vjernog naroda. U nastavku služeno je Vaskršnje opelo novoprestavljenom sveštenomonahu Gavrilu koji se u Gospodu upokojio na Veliku srijedu.

 

 

Sabranju se obratio Visokopreosvećeni Mitropolit g. Porfirije besjedom o Vaskrsenju Hristovom kojim je smrt, posljednji i najveći neprijatelj, pobjeđena: -Mi verujemo u Hrista. Mi verujemo u ono u čemu smo učestvovali juče i danas. Mi verujemo u radost pobede nad smrću, verujemo u trijumf života nad smrću u Hristu. Sve ono što mi nismo mogli i ne možemo sami, a za čim čeznemo, možemo jer Gospod može - možemo u Hristu. On je taj eliksir života. On je zapravo nosilac besmrtnosti, nosilac večnoga života, darodavac tog života i svima nama koji verujemo u Njega.

 

Mitropolit je nadahnuto govorio o vjeri, podvigu i ljubavi koju je arhimandrit Gavrilo imao prema Hristu i Crkvi, ali i prema svakom čovjeku bez obzira na njegovu naciju i vjeru: -U tim nemirnim vremenima on je nosio u sebi raspeti mir, tugu zbog mržnje, tugu zbog zla koje jedni drugima nanosimo, ali ta tuga nije bila bez utehe. Uteha je dolazila blagodaću Božjom, a on utešen i smiren, privlačio je ovde u ovu svetinju blagodaću Božjom mnoštvo ljudi.

 

 

Iguman Gavrilo je sahranjen na manastirskom groblju, sjeverno od hrama. Ispraćen je proslavljanjem Vaskrsenja Hristovog i radosnom pjesmom Vaskršnjeg tropara Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi, i svima u grobovima život darova!

 

Izvor: Mitropolija zagrebačko-ljubljanska

 

  

           

 

 

 

>GALERIJA FOTOGRAFIJA<

 

 

 

Pročitano: 31206 puta