MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

UPOKOJIO SE U GOSPODU VISOKOPREPODOBNI ARHIMANDRIT GAVRILO (VUČKOVIĆ) 

Dana 12. aprila 2017.g. u večernjim satima, upokojio se u Gospodu Visokoprepodobni Arhimandrit Gavrilo Vučković, iguman manastira Lepavine.

 

Vječnaja pamjat!

 

Uprava manastira Lepavine

 

 

 

 

 

Sa verom i nadom u Vakrsenje, Mitropolija zagrebačko-ljubljanska obaveštava javnost da je na Veliku sredu, 12. aprila 2017. godine, nešto posle 22 časa, u Gospodu usnuo iguman lepavinski arhimandrit Gavrilo (Vučković). 

 

O vremenu služenja zaupokojene Liturgije i opela novoprestavljenom ocu Gavrilu biće naknadno saopšteno.

 

Večan ti spomen, dostojni blaženstva i oče naš Gavrilo!

 

Izvor: http://www.spc.rs/

 

 

Arhimandrit Sava Janjić

Večni spomen arhimandritu Gavrilu, igumanu manastira Lepavina. Otac Gavrilo bio je dečanski monah između 1967 i 1971. godine i u Dečanima je rukopoložen za jerođakona. Neka mu Bog molitvama Sv. Kralja podari rajska naselja i večni život u Hristu koga je toliko ceo život ljubio i služio mu. https://youtu.be/H3muBmgUtMs

Memory eternal to archimandrite Gabriel, the abbot of the Lepavina Monastery. Fr. Gabriel was a monk at Dečani Monastery between 1967 and 1971 and he became here a hierodeacon. May the Lord through the prayers of St. King Stefan establish him in Paradise and grant him eternal life in Christ our Lord whom he so loved and to whom he so ardently served. 

 

Aleksandar Arsenin

+ Neka počiva u miru. Otac Gavrilo je bio borac do kraja. Lepo smo sarađivali nekoliko godina. 

...Tokom građanskog rata (1991-1995) ostao je u manastiru. U svom pastirskom radu poznat je po korištenju modernih tehnologija dostupnih putem interneta za duhovno-misionarski rad. Sveti sinod Srpske pravoslavne crkve izabrao je oca Gavrila da izvuče kovertu sa imenom novog Patrijarha januara 2010. godine. Sveti sinod Srpske pravoslavne crkve formirao je krajem 2014. godine Misionarsko odjeljenje, izabravši oca Gavrila kao jednog od njegovih dvanaest stalnih članova....Učestvovao je na „Prvom Međunarodnom simposijumu o digitalnim medijima i Pravoslavnoj pastirskoj brizi“, koji je održan od 07 do 09. maja 2015. godine u Atini uz učešće 75 stručnjaka, pravoslavnih sveštenika i mirjana iz 21 zemlje.   http://www.spc.rs/sr/ 

 

Protonamesnik Vladislav Vučanović

Dragi u Hristu brate i oce nas duhovni Gavrilo, vijest o tvome upokojenju i preseljenju u Carstvo Nebesko zatekla me je u manastiru Svetog Teodosija Velikog u judejskoj pustinji kod Slavnog grada Vitlejema,mjesta rodjenja Onog kojem si sluzio cijelog svog zivota.Sluzio si Hristu i rijecima i mislima i djelima i zato te je On pozvao k sebi upravo u danima koji su za spasenje hriscana najvazniji u toku cijele godine, u danima kada se radujemo Njegovom slavnom vaskrsenju koje je ujedno i zalog naseg vaskrsenja u danu Drugog i slavnog Gospodnjeg dolaska.Potresla me je vijest o kraju tvoga zemaljskog zivota pogotovo sto se nismo vidjeli vise od 4 mjeseca.Bio si mnogo radostan kada sam te posjetio u Lepavini krajem novembra.Mislio sam da ces jos mnogo dana da provedes sa nama. Ali... Zbogom prijatelju i moli se Tvorcu nasem za mene gresnoga da mi da snage da se pokajem za sva nedjela svoja.Zbogom i zauvijek ces ostati u mom molitvenom sjecanju.Ne znam da li cu ti biti na sahrani jer se nalazim u Svetoj Zemlji.Bice to jos jedan udarac za mene. Zbogom prijatelju moj i vjecan ti pomen!

Stana Meseldzija

Vječnaja pamjat! Počivaj u miru u CARSTVU NEBESKOM!Oprosti nam oče mili naš Gavrilo za sve što nismo dobri bili , za sve što iz svog neznanja i virusa "lenjivitisa " nismo činili a Ti si nas tako milo i tiho opominjao i savjetovao, skrenule s puta na pravi put usmjeravao, od sigurne smrti spasavao mlade, sate i sate bezumorno radio i savjetovao posebno mlade....i ne može ni na sto hiljada stranica se ispisati sve ! Neka bi dao Gospod da sve Vaše molitve kod Tvorca našeg i dalje nas spasavaju ! AMIN !

Vječnaja pamjat! Dragi naš Oče Gavrilo hvala Vam za sve što ste za nas učinili i sve molitve koje ste za nas uznosili Gospodu i dalje ćete i nas zastupati pred Tvorcem !U našim srcima živjećete koliko i mi živimo ! Neka Vas Gospod i Anđeli čuvaju u Carstvu Nebeskom!AMIN!

 

 

 

Mira Lovreković

Nestala je najsjajnija zraka sunca nad dolinom Lepavinskom, koja je obasjavala sve ono ljudsko u čovjeku...Utihnuo je glas, koji je tolike molitve izmolio za naša ozdravljenja...Kako je to bolno, kako je tjeskobno u duši...ali svi mi koji smo imali susret sa ocem Gavrilom, nikad nećemo zaboraviti njegov osmijeh, njegovu dobrodušnost, njegovu skromnost...Preselio se u tišinu...Tišina će zauvijek u nama šaptati njegovo djelo...djelo bezuvjetne ljubavi prema bližnjemu...

Žaklina Mančić

Divni otac Gavrilo, naše svetlo koje se ne može ugasiti. Svaki sekund svog života uprkos bolesti koristio je za misionarenje, razgovor sa potrebitima, za molitvu. On je sada pred Gospodom i moli ga za ovaj pali svet. Hvala ti oče dragi za sve što si u ovozemaljskom životu činio za mene! Za sve nas! Carstvo Nebesko!

 

 

Ljiljana Botić Vilotić

Gospod neka te useli u rajska naselja.Volimo te oče Gavrilo mi kao jedna virtuelna porodica.Hvala na svim poukama i pričama koje si nama prenosio sa puno ljubavi.

 

 

 

Saša Tadić

 Nebo je bogatije za još jednog nam molitvenika i zastupnika pred višnjim Tvorcem,a nama ostavio nevjericu,da smo izgubili brata koji je uvijek bio tu za nas potrebnom u utjehom i savjetom.Vječna mu slava u carstvu Božjem.

 

 

Ruzica Stojakovic

Tuzna sam... Jako. Oce Gavrilo hvala ti za sve lijepe rijeci za sve molitve koje si nam podario za svu tvoju dobrotu. Hvala sto si postojao, pocivaj u miru i druzi se sa andelima Amin

 

 

 

Snežana Škorjanc Ex Glumac

Ne mogu shvatiti da te više nema s nama na ovoj Zemlji...bio si moj učitelj, moj duhovni učitelj i moj neiscrpni i topli izvor znanja..znam samo da je ostala velika praznina, i moja duša je nesretna..... volim te i uvijek ću te voljeti, jer znam da si se preselio med najsvetije medju nasvetijima...... VJEČNAJA PAMJAT, NAJDRAŽI MOJ OČE GAVRILO!

 

Nevena Bogdanovic

Otišao je veliki čovjek i veliki duhovnik otac Gavrilo, ...Toliko duhovne snage i toliko topline i ljubavi za sve ljude ...To se nemože zaboraviti! Neka mu je pokoj duši njegovoj pravednoj!

 

 

 

Mirjana Jovicic

Plačem i ne stidim se, mnogo sam volela o.Gavrila...Prizvao je sebi Gospod najvećeg trudbenika na njivi Njegovoj kojeg poznajem.Vječnaja pamjat anđeli neka ga prate u Carstvo Nebesko pravo!

 

 

 

Iličić Dragan

Hvala Bogu što nam je priuštio da živimo u njegovom vremenu, neka mu Bog dušu prosti ❤☦

 

 

 

 

Danijel Stevanovic

Manastir Lepavina je izgubio velikog svetog čovjeka. Neka mu je laka zemlja. Počivaj u miru Božjem.

 

 

 

 

Stanko Saban

Vjecnaja Pamjat. Neka Arhandjeli prime i prinesu plemenitu dusu Oca Gavrila tamo gde nema tuge ni placa.

 

 

 

Žana Blagojević

Pocivaj u miru Oce Gavrilo, nedostajace mi tvoje mudre rijeci i propovjedi

 

 

 

 

Milkica Stanarevic

Večni spomen, dostojnom blazenstva Gospodnjeg, ocu igumanu Gavrilu Lepavinskom. I hvala, za upućene reči i savete.

 

 

 

Nataša

 "Pomaže Bog brate Nenade . Zadnje ove dane često se pojave objave o upokojenju o. Gavrila Toliko je teško i bolno to pratit i ako ga lično nikad nisam upoznala. A Bog zna kako je tebi u ove teške dane.

Ja kad pomislim da bi ostala bez svog duhovnika srce mi se skameni i mogla bi odmah zaplakati kao djete

Oprosti što ti pišem jer i mi se ne poznamo ali često se pojaviš na fb. I kao da sa osjećam tvoj bol i ako nerealno zvuči .

Neka je ocu Gavrilu vječna pamjat I tebi da Gospod dragi podari snagu. Zbogom"

 

Tankosava Damjanovic Upokoj, Gospode, dušu novoprestavljenog sluge Tvoga Arhimandrita oca Gavrila Lepavinskog, oprosti mu grehe, podari mu Carstvo Nebesko, a njegovim molitvama podari i nama mir, duhovno i telesno zdravlje. Amin! Bože, daj!

 

 

 

Rajna Pavlic Vecnaja pamjat! Neka ti dusa naseli u rajska naselja, oce Gavrilo! Mnogo si nam pomagao, uz Bozju pomoc , za vreme ovozemaljskog zivota , bolne isceljivao, dusevne rane vidao i nase puteve ka Gospodu usmeravao. Pocivaj u miru, oce Gavrilo, beskrajno ti hvala i molim te, budi i dalje nas zastupnik pre Gospodom i moli se za nas gresne! Amin!

 

 

 

Mirjana Despotovic Divni Otac Gavrilo, prosle godine sam bila u martu u manastiru Lepavina. Posle ukazane pomoci u bolnici toliko je imao ljubavi i strpljenja da nam je svima podelio blagoslov i ikonicu svete Bogorodice Lepavinske.

 

 

 

Irena Sretenovic Znam da je Hristos Vaskrsao i da je smrcu smrt satro,ali zaista mi u oku suza a na srcu tuga, jer se rastajem sa o.Gavrilom.Mom ljudskom shvatanju jos uvek nedokucivo,da si nam Oce sada jos blize u Duhu Svetom sa Onim koga si celog zivota prizivao.Vecnaja pamjat Oce!

 

 

 

Danka Mitrovic Matic Molio se za moju porodicu I mene dragi Gospode primi naseg dragog Oca Gavrila u Carstvo nebesko +Amim +

 

 

 

 

Jadranka Milenković Pomeni, Gospode, dragog nam oca Gavrila, usnulog u nadi na vaskrsenje u život večni, u pobožnosti i veri, i oprosti mu svako sagrešenje, hotimično i nehotimično, što sagreši rečju, ili delom, ili mišlju.

I useli i Ga u mesta svetla, u mesta svežine, u mesta odmora, odakle odbeže svaka muka, žalost i uzdisanje, gde gledanje lica Tvoga veseli sve od veka svete Tvoje.

Daruj mu carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i večnim Tvojim dobrima, i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu.

Jer si Ti život, i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim, i Blagim, i životvornim Tvojim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova.Amin!

 

Milan Trkulja Preblagoslovena presvetaja Vladičice Bogorodice Lepavinska sada je Otac Gavrilo sa angelima,postao je naš molitveni zastupnik pred Gospodom i Bogomajkom,da bi mi stajali u vjeri postojano kao angeli pošalji nam Gospode svoj Blagoslov i molitvu podaj nama grešnima,da se izbavimo od napasti svake i da se ovaj dan sačuvamo od kleveta,od gordih i nečistih djela,od nesavjesnih radnji od pakosti i ljubomore od zavisti od mnoštva drugih grehova,da nam Bog naš oprosti sagrešenja voljna i nevoljna,hotimična i nehotimična.Slava Bogu.

 

 

 

Marija Emina Mitrović Poslušanje Presvetoj Bogorodici Lepavinskoj ispunio. Anđeo što zemljom je hodio... u miran san je usnio

 

 

 

 

 

Spasovski Siniša Večan ti spomen, dostojni blaženstva oče Gavrilo!!!

 

 

 

 

 

Dragica Mamić 

Pomeni, Gospode, dragog nam oca Gavrila, usnulog u nadi na vaskrsenje u život večni, u pobožnosti i veri, i oprosti mu svako sagrešenje, hotimično i nehotimično, što sagreši rečju, ili delom, ili mišlju.

I useli i Ga u mesta svetla, u mesta svežine, u mesta odmora, odakle odbeže svaka muka, žalost i uzdisanje, gde gledanje lica Tvoga veseli sve od veka svete Tvoje.

Daruj mu carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i večnim Tvojim dobrima, i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu.

Jer si Ti život, i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim, i Blagim, i životvornim Tvojim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova.Amin!

 

Spomenka Tusevljak Maric Mjesaju se u meni ljubav i tuga.Kao i svi dragi ljudi i otac Gavrilo ce mi nedostajati,ali ono sto imamo od njega ce da traje.I na nasu srecu imamo i njegovo veliko djelo,koje ce nam uvijek davati na znanje da je sa nama.A mi ,mi cemo da se trudimo da zivimo kako nam je govorio.Vjecnaja pamjat!

 

 

 

Vladislava Vasic Thiel Brate Nenade, imao si duhovnika kakvoga je malo ko imao od ljudi mirjana. I ne samo to. Malo ljudi mirjana je imalo priliku da bude toliko često i dugo uz svoga duhovog oca, kao što si ti bio. Raduj se.

 

 

 

Sonja Emreković Đoković HRISTOS VOSKRESE!!!Radujem se za vas koji ste imali tu neizmernu blagodat da provedete poslednje dane uz naseg dragog o. Gavrila i tugujem sa svima onima koji nisu imali tu mogucnost ili nisu bili dostojni da na ovaj ovozemaljski nacin uzmu poslednji oprostaj i blagoslov od njega. Ukljucim radio Blagovesti i cujem njegov umilni glas,pojanje.Pomislih jos je tu.A onda mi neka sila govori u srcu, ZIV JE ZIV JE.I zaista mi srce i duh govore da je ziv,zivlji nego ikada..Njegovim upokojenjem,dobismo jos jednog zastitnika i molitvenika pred Gospodom.Ziv je i posmatra nas i sada sve ono cemu nas je ucio dobi svoju punocu i svoj smisao.Njegov duh ostaje zauvek sa nama i sada nam je zadatak jos veci,, ispuniti i nastaviti ziveti onako kako nas je ucio.Neka bi nam njegove svete molitve pred prestolom Svevisnjega bile milost kako bi nastavili put kojim smo sa njim cvrsto hodili.

 

 

Sladja Maksimovic Ex Radojevic Dragi brate Nenade, u dusi bol na licu snaga.Onog trenutka kada osetite da je otac uz Vas I da Vam salje snagu, bice u dusi radost,znate to I sami.Unapred se radujem kada to budete objavili.Sve najbolje od Gospoda ,Vam zelim.

 

 

 

Mirjana Jovicic U pokojištu Tvojemu Gospode gde se svi Sveti Tvoji pokoje, upokoj i dušu sluge Tvoga Gavrila a narod verni kad ti bude pristizao dragi o.Gavrilo - da poznaš i da se nikoga ne zastidiš jer si nam tolike pouke neumorno darovao.

 

 

 

Igor Stepanović Neka ga Gospod useli u Catstvo Nebeso.Sada blazenopocivsem ocu Gavrilu pocinje zivot ,zato se treba radovati jer je Hristos Vaskrsao iz mrtvih i svima u grobovima zivot darivao +++

 

 

 

 

Vesna Zrnic Vaistinu Vaskrese. Dobilo je Srbsko nebo još jednu sjajnu zvezdu Hristovu, još jednog molitvenika nebeskog. Pomeni nas u molitvama Oče Svjati

 

 

 

 

Stana Meseldzija Voistinu Vaskrese ! Došla naša mila zvezda da svetli baš tu gdje nas obasjavala sve ovo vrijeme i opet će do kraja veka i sveta ! Vječnaja pamjat !

 

 

 

 

Žaklina Mančić Dragi nas otac Gavrilo. Njegovo upokojenje i njegov citav zivot.... Svedoce Boga zivoga... Suze moje idu od tuge kad se setim svih nasih razgovora kojih vise nece biti, do srece zbog Vaskrsa i ubedjena sam, odlaska medju Svetitelje naseg oca Gavrila... Ovo osecanje... Prosto nema tih reci kojima mogu ovo da opisem. Uvek je sve oko naseg oca Gavrila bilo cudesno ... blaga vest... nada... Tiha radost... uteha i smirenje... Slava tebi Gospode!

 

Žaklina Mančić Hvala za svu ljubav za brigu o meni koja nikada nece prestati. Hvala za duge razgovore. Za hrabrenje da istrajem. Za podsticanje mojih talenata. Hvala Bogu sto me udostojio prijateljstva i duboke duhovne povezanosti sa ovim divnim covekom koji je pametno utrosio svaki trenutak svog zemaljskog zivota. Sigurna sam da nas sve gleda i dalje i moli Boga za nas. Za mene je on bio i ostao Svetac.

 

 

Natasa Ilic Milovac ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!!! Dragi, dragi oce nas... Hristos voskrese i smrt pobedi! Gospod da te zagrli umesto nas, Presveta Bogorodica neka te cuva. Znam da ne treba da budem tuzna, ali tuzna sam. Ti si mi pomogao da napravim prve korake ka Gospodu. Neka ti Gospod i to uracuna u sva dobra dela. Volim te oce! Gospod da ti podari Carstvo Nebesko! Vecnaja pamjat!❤❤❤

 

 

Kristina Weiss Neispitljiv je put Boziji . 33 godine sluzenja u Manastiru , Bog Isus Hristos je 33 godine imo ...,,, Vjecni Pomen o. Gavrilo .

 

 

 

 

Dragoslav Ćorković Vaistinu Hristos Baskrse ! Neka vaskrsne Gospod i našeg dragog nam visokopreoodobnog igumana Gavrila u Eshatonu na kraju vremena!

 

 

 

 

Radmila Drinic Karanovic Vječne pomen dragom ocu Gavrilu. Lijepo što je organizovan pomen u manastiru Vavedenje u Beogradu i što je otac Gavrilo iz ovog Vavedenjskog manastira ispraćen u svoju Lepavinu, isto Vavedenjski manastir. <3

 

 

 

Zlata Bogdanovic Uspomena iz Banje Mlječanice one godine kada smo bili zajedno na lečenju, dao si mi hrabrosti i tvojim molitvama sam lebdila, bilo mi je nezaboravno u tom periodu... hvala Vam... Neka Vam Bog podari najbolje mesto u Rajskom naselju! +++

Počivaj u miru, neka ti je laka zemlja! +++

 

 

Ola Ivetic

Prestalo je da kuca plemenito srce naseg dragog igumana Lepavinskog oca Gavrila.Nije slucajno,u ove velike dane stradanja naseg milog gospoda Isusa Hrista da se bas upokoji otac Gavrilo onda mozemo misliti koliko je njegovo srce bilo.Njegova plemenitist i dobrota koju je nemilosrdno poklanjao narodu svome u svako doba dana i noci.Pocivaj u miru oce Gavrilo gdje pravednici pocivaju

 

 

Zorica Todorovic Ovim dostojanstvenim prilogom HRT-a još jedan od niza primjera koliko je Otac Gavrilo volio ljude i učio ih da vole bližnje svoje,a po Bozijoj zapovijedati svi smo jedni drugima bližnji.Nega ga Gospod primi u carstvo nebesko gdje će i dalje da moli za nas grešne da u sebi gradimo dobro ,a odagnamo sve ono sto Bogu nije milo ,a nama i bližnjima nije na korist.

 

 

 

Sreto Stojakovic Luzanski Ovozemaljski saosjećam .., ali sam ponosan što je njegova uzvišena duša, dostojna blaženstva uz moć i veličinu duhovne svjetlosti sad poput blistavog sjaja, vaskrsla stoji u okrilju nebeskog raja i božanskim nektarom, u blaženoj vječnosti se napaja .. Vječnaja pamjat!

 

 

 

Mira Lovreković Nikad ne umire onaj koji je toliko ljubavi, mudrosti, dobrote, razumijevanja, učenja usadio u srca tisućama ljudi...Njegov duh, njegov osmijeh, njegov pogled, njegov tješiteljski glas....živjet će na zemlji u nama koji smo ga voljeli...a on se već u Nebu osmijehuje Gospodinu...OČE GAVRILO BILI STE VELIKI MEĐU VELIKIMA...HVALA VAM...

 

 

 

Slavica Pejovic Imala sam prilike da ga upoznam..da mi bude i prijatelj na fb.. da slušam i iz daljine njegove pouke i besede i molitve preko radija manastira Lepavine..bio je naš duhovnik i nas savetnik ..i uvek imao pravu reč utehe. .nisam uspela da dodjem i da ga vidim pre njegovog upokojenja...zato mu sada ovako. .zahvalna i ožalošćena želim spokoj duši njegovoj ...+amin+

 

 

 

Marica Radonjic Neka bi molitvama novoprestavljenog i punog ljubavi,dragog nam oca Gavrila ,svi zadobili carstvo Vecno!!Vjecnaja pamjat.On je dostojan blazenog zivota i posle ovog prolaznog.

 

 

 

Marija Emina Mitrović Nikada nikome neću moći, dovoljno dobro objasniti rečima ŠTA MI JE I KOLIKO ZNAČIO taj sedi starac :( sede brade poput vodopada. Taj nevidljivi DIV :( u telu izmučenog starca.... .:( :( :( I to malo dana koje sam provela uz njega, učinio je da se ne osećam sama.... :( Ovoga trena ... duša moja plače ... usamljena u ovoj džungli koju stvorismo sami, jureći za nečim što teško da i samo možemo pravim imenom nazvati. Gde su oni divni dani, provedeni u jurcanju po prašnjavim putevima bez asvalta??? Gde su oni dani kad nije bilo bitno da li je hleb ili kruh pao na zemlju... kad je pola namazane masti i aleve paprike ostalo na njoj... Tada je najbitnije bilo dunuti u zalepljenu prašinu i što brže pojuriti za ostalom decom. ... Sve je to otac mili probudio, na tren vratio sećanja mila u srca već ostarila... Eeehh, da mogu kopala bih rukama, zemljicu ... Eeehh, da mogu vratiti toplinu velikom srcu!!! .....................Jedan starac sede brade, sada negde na visini, Anđele svoje uz skute privija, glasom ih svojim celiva i blagosilja...

 

Pročitano: 24095 puta