MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

STARAC DAVID DIONISIJATSKI (1890-1983)



David Dionisijatski, Monah (1890-1983)

Sveta Gora je raj na zemlji koji je pod zaštitom naše Vladičice Presvete Bogorodice. Tamo sam proveo pedeset godina u pokajanju i molitvi, a Sveta Gora nije nikada prestala i nikada neće prestati da bude plodna zemlja koja rađa svetitelje. Sveti Siluan Atonski, Sava, Josif Isihasta, Pajsije Atonski, i od skoro poznati Porfirije Kavsokalivitis su samo neki od primera svetitelja iz našeg vremena.
 
A što se mene tiče, ja sam bio određen da pišem o životima tri velike savremene ličnosti: o mom duhovnom ocu Haralampiju Dionisijatskom, ocu Arseniju Otšelniku, i Srbinu ocu Đorđu Vitkoviću (poznatom kao Branko). Takođe sam pisao ukratko o velikim ličnostima kao što su bili starac Gavrilo i starac Teoklit, obojica iz manastira Dionisijat, kao i o starcu Josifu koji je obnovio veliki Sveti Vatopedski Manastir. Takođe sam bio zadužen da napišem o velikim ocima Manastira Dionisijat sa kojima sam delio monaški život.  
 
Monah David, čije je svetovno ime bilo Dimos Floros, postao je monah tek u zrelim godinama, iako je želeo od detinjstva da bude monah. Na žalost, njegovi roditelji su ga naterali da se oženi skromnom devojkom iz sela. Tako da je živeo u braku i imao dvoje dece.
 
Jedan razlog što je ipak uradio kako mu roditelji kažu je to što su njegovi roditelji bili Hrišćani i što je od njih nasledio sve dobre osobine. Bili su časni građani, pobožni, ispunjavali su zapovesti Gospodnje detaljno, odlazili su u Crkvu redovno, ispovedali se, postili, davali milostinju, nisu uzimali interes za ono što su pozajmljivali drugima, i pričešćivali su se. Iznad svega imali su ljubav u Hristu što su i prenosili svojoj deci. Još od detinjstva je naučio kako da se moli neprestano, tako da je vrlo rano dobio dar da vidi visoke položaje Svetih Anđela koji slave Boga i silaze i uzleću  na nebo.
 
Nije bilo moguće da blagodat koju je sticao molitvom bude ne primećena od strane zlih duhova, koji su bili blagodaću molitve spaljivani. Često su mu se javljali i plašili ga, da bi prestao da ih ognjem blagodati molitve prži. Ali u svojoj jednostavnosti on ih je još više pržio umnožavajući blagodat molitvom u Ime Hristovo i Presvete Bogorodice i silom Prečasnog i Svesvetog Krsta. Govorio je da bi voleo da i mi možemo da vidimo kako prokleti zli duhovi drhte od straha i postaju dim kada se prekrstimo i kada prizovemo Presvetu Bogorodicu. 
 
Promislom Božijim njegova supruga je bila časna i pobožna. Mladi Dimos, kako mu je bilo ime tada, joj je odmah rekao da je bio prisiljen da se oženi, a ono što je želeo, pa makar to bilo i kasnije je da postane monah. Njegova supruga se složila. Tako da je na to podsetio svoju suprugu čim su im deca stupila u brakove, a ona je poštovala njegovu odluku da postane monah i dala je svoju saglasnost.
 
Duhovni ratnik nije gubio ni malo vremena. Odmah je otišao u Sveti Manastir Dionisijat, iako je prvo bio jedno vreme u Manastiru Grigorijat. Ubrzo je otišao kod poznatog i iskusnog Starca Gavrila, kome je otvorio svoje srce. A mudri Iguman je hteo da vidi prvo da li Dimos u svojim godinama i u braku do sada može da se navikne na težak monaški život, pogotovo u striktnim manastirima Svete Gore. Kada je Iguman uvideo da je Dimos kao Sveti Pavle (Prosti-Jednostavni) rekao mu je da uviđa da može da bude monah ali da mora prvo nešto da uradi. A to je da ode u svoje selo i da donese pismenu saglasnost svoje surpruge u kojoj mu ona dozvoljava da postane monah. 
 
Dimos reče Igumanu da se ona već složila i da ne želi nikada da napusti Svetu Goru. A Iguman mu odgovori da ako želi da ostane na Svetoj Gori mora da donese pismenu saglasnost svoje supruge. Pošto je morao, otišao je. Stigao je u svoje selo i dobio pismenu saglasnost svoje supruge. Nakon jednog dana, odmah se vratio na Svetu Goru i odlučio čvrsto da je nikada ne napustio ma šta god da se desi.
 
Monah Josif Dionisijatski
 
Prevod sa engleskog: čtec Vladimir (Srbljak)
30.12.2016.
 
Izvor: http://pemptousia.com/2014/02/elder-david-dionysiatis-1890-521983-part-1/

Pročitano: 4819 puta