MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

STARAC JOSIF VATOPEDSKI O ŽIVOTU I LIČNOSTI IGUMANIJE TAJSIJE



Naša Crkva, koja je bogata otačkom tradicijom, ne manjka duhovnim primerima kojima uči ljude. I oci i mučenici su ostavili veličanstvena žitija koja opisuju njihov svetiteljski život. Njihove mudre reči i učenja ostavljaju trag ostalim ljudima da ih prate na strmom i uskom putu koji vodi u Carstvo Nebesko. 
 
Veličina Gospoda našega Isusa Hrista i Njegova Moć je ista i juče, i danas i u večnosti. Tako da i danas se mogu javiti duhovni heroji naše vere. A to je velika uteha i podsticaj novim generacijama.
 
Nasuprot humanizmu koji sve negira, a kojeg su izmislili naši neprijatelji, naša živa raspeta Crkva, konstantno rađa i pronalazi dostignuđa njene dece, ne samo u našoj maloj zemlji, već u celom Pravoslavlju. 
 
Tekst koji sledi je svedočanstvo tradicije naše sestrinske Ruske crkve, koja vodi dobru bitku u veri na osnovu našeg svetog predanja.
 
Žitije igumanije Tajsije je vredan i blistav primer svima koji žele da podražavaju njen način nošenja svog krsta. Naravno, tu nema ničeg novog, jer novog jednostavno nema. Ali je pečat naše svete tradicije i trag u istoriji koji ostavljaju naši sveti manastiri.
 
Njena posebna ličnost uz blagodat Duha Svetoga još od njene rane mladosti su je izdvajali kao nekog ko ima uspeha u duhovnom životu. Prisutnost duhovnih otaca u njenom životu dodatno je pomogla dajući joj moćno oružje uz pomoć koga je uspela da ispuni svoju bitnu i veliku misiju. 
 
Uz pomoć svoje ličnosti, koja je bila stabilna i odlučna, uspela je da tačno odgovori na sva pitanja naše vere. Tako da je za nju sve bilo moguće, čak i onda kada su sve okolnosti bile protiv nje. Tako da je ona ispunila ono što se često kaže da je sve moguće onima koji veruju. Tako da nije bilo moguće da njena blažena duša bude izostavljena od plodova takve vere.
 
I zaista! Mnogo se može postići pravom verom koja je povezana sa molitvom! Tačno je da su vera i moltva kao krila koja mogu čoveka da uzdignu iznad prirodnih zakona. Ova sestra je sebe potpuno predala Gospodu i bila mu potpuno poslušna kroz samo-odricanje. Kao rezultat njen stari čovek unutar nje je umro i bio izbačen, tako da je mogla da se suoči sa svim iskušenjima, jer je Gospod rekao da je nemoguće da ne dođe do iskušenja.
 
Blaženo odricanje od strasti, a pogotovo od monstruozne sebičnosti, i postojanost u raznim iskušnjemi su doveli do tihih misli i blažene nade. Tako da je stekla božansku ljubav prema Gospodu i ljudima i vrlinu konstantnog požrtvovanja.
 
Velika dostignuća ove blagoslovene duse su tako blagovremena i poučna, da verujem da će svojim blagoslovom ona biti u stanju da uteši i u budućnosti sve verujuće duše, posebno one pobožne koje su naslutile bezvrednost ovoga sveta.
 
Starac Josif, monah.
 
Prevod sa engleskog: čtec Vladimir (Srbljak)
21.12.2016.
 
Izvor:http://pemptousia.com/2016/12/elder-joseph-of-vatopedi-on-the-life-and-personality-of-abbess-taisia-olga/

Pročitano: 6661 puta