MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

NOVA KNJIGA MITROPOLITA PORFIRIJA U IZDANJU BESEDE



Mitropolitov otvoren pristup sopstvenoj misiji, životu i ljudima ubeđeno je dijaloški. Uostalom, on je dijalog i programski najavio kao prvo temeljno načelo svoga delovanja, tako da on u mnogim njegovim istupanjima zauzima središnje mesto.
 
Za Pofirija je dijalog nešto mnogo više i dublje od puke razmene informacija, već mora biti „darivanje sebe drugome, sapostojanje“, jer je čovek stvoren kao“ biće zajednice, biće dijaloga“. Ovakvo ontološko poimanje dijaloga, s ishodištem u hrišćanskom shvatanju da je „čovek slika Božija, a Bog je u Sebi dijalog Oca, Sina i Duha Svetoga“, nadilazi misionarsku funkciju dijaloškog opštenja, onu koja je, recimo, minuciozno razrađena u enciklici pape Pavla VI Ecclesiam suam. Zato i jeste teško ostati takvom dijalogu veran u pometnji svakodnevnog opštenja, u društvu poremećenog sistema vrednosti, gde je mnogima toliko prizivani „dijalog“ samo sredstvo mirenja savesti, ritualnog ispunjavanja „politički korektne“ obaveze ili, još gore, instrument obmane i zamka lukavstva ciničnog političkog uma. A mitropolit Porfirije, jasno se to vidi iz njegovih beseda i intervjua, takvom dijalogu postojano ostaje veran. Otkuda mu snaga da, uprkos svim iskušenjima, ne zatvori kapije dijaloga i ne povuče se u rezignaciju ili osamu? Odgovor je u ljubavi. Bezobalnoj ljubavi koju prvi u službi među pravoslavnim pastirima u Hrvatskoj i Sloveniji nije naveo među trima osnovnim načelima kojih će se pridržavati, ali bez koje bi ta plemenita načela bila neukorenjena u životodavnom humusu hrišćanskog milosrđa. U knjizi Porfirijevih poruka reč ljubav se javlja oko stopedeset puta! Mržnja nijednom!

imitazioni rolex

 
prof. dr Darko Tanasković


 
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski dr Porfirije: Zagreb i ja se volimo javno, odabrani intervjui i obraćanja, recezent: prof. dr Darko Tanasković, izdavači: Izdavačka ustanova Eparhije bačke Beseda i Mitropolija zagrebačko-ljubljanska, Novi Sad - Zagreb 2016. godine. 

Izvor: www.spc.rs

Pročitano: 6078 puta