MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

HILJADE VERNIKA KRAJ MOŠTIJU PREPODOBNOG JAKOVA



Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa braničevskog dr Ignatija, u manastiru Tumane svečano je proslavljena druga godišnjica obretenja moštiju Prepodobnog Jakova.
 
Toržestveno proslavljenje započeto je bdenijem koje je služio iguman tumanski Dimitrije. Nakon službe mošti su iz kivota prenete u oltar manastirske crkve. Na dan praznika pre svete Liturgije obavljeno je presvlačenje svetih moštiju. Potom su svetiteljeve mošti u pratnji sveštenstva i vernog naroda ponete u litiji oko hrama Svetoarhanđelske tumanske obitelji, praćen umilnim zvukom manastirskih zvona.

Ρεπλικα Ρολογια

 
Mošti su, zatim, unete u manastirsku crkvu i od strane prisutnog sveštenstva u novom odjejaniju položene u svešteni kivot. Prazničnom svetom liturgijom načalstvovao je arhimandrit Stefan, uz sasluženje arhimandrita Stefana iz Zočišta, arhimandrita Romila iz Dubokog Potoka, igumana sukovskog Serafima, igumana podmainskog Rafaila, igumana poganovskog Mardarija, protosinđela Stefana, sabrata bukovskog, sveštenika i đakona eparhija Braničevske, Timočke i Beogradsko-karlovačke. Liturgiji su prisustvovali i iguman manastira Zgodačice Stefan, bratija manastira Bukova, Podmaina i Sukova, kao i sestre iz manastira Zlatenca.
 
Posle zaamvone molitve prelomljen je slavski kolač i osveštano koljivo. Tokom dana preko dve hiljade vernika pristupilo je u molitvi netljenim moštima Svetog oca Jakova, moleći njegovo zastupništvo pred Gospodom. Prisutni su na blagoslov dobili deliće stare svetiteljeve odežde i pomazani uljem iz svetiteljevog kandila.
 
 
Bratstvo manastira Tumana
22.10.2016.
 
Izvor: www.spc.rs
 

Pročitano: 7997 puta