MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

STARAC ILIJA(NOZDRIN)



 “SADA JE NAŠA DUŽNOST DA SE MOLIMO NAJSRDAČNIJE
DA BI GOSPOD DAO MIR NAŠEM ŽIVOTU”
 
 
Prošle nedelje smo bili nahodočašću u Valaamski Manastir. Posetili smo poznatog Ruskog Starca i Ispovednika Iliju (Nozdrin) koji je ove godine napunio 82 godine. Svakog jutra i svake večeri je bio u crkvi i služio, a nakon Svete Liturgije je odlazio u Valaamske skitove, izveštava interenet sajt Preobraženjskog Manastira. 
 
Tokom dana, starac Ilija je bio okružen brojnim hodočasnicima i turistima, koji su tražili njegov savet, njegov blagoslov ili životnu lekciju. Koliko god je mogao otac Ilija je svakom od njih poklanjao pažnju i vreme, i uvek nalazio prave reči da im kaže.
 
* * *
 
Prošle nedelje, nakon Svete Liturgije Arhimandrit Ilija je razgovarao sa manastirskom braćom.

 
Kaže da je prvi put došao u Valaam 1993 godine i da do tada nisu bile obnovljene niti crkve ni skitovi. Službe su se služile samo u Crkvi Svetog Sergeja Valaamskog. Bez sumnje, prezadovoljan sam što je skoro sve obnovljeno do sada. Sećam se Crkve Preobraženja 1993 godine, bila je bez prozora i oronula, a pogledajte kako je predivna danas. Slava Bogu što toliko veliki broj ljudi dolazi u vaš Manastir. Kroz njihove molitve naš Sveti Rus živi.
 
Dragi moji, danas je naša posebna dužnost da se molimo za mir, da bi se zaustavio rat u Ukrajini. Moramo se moliti da Gospod urazumi sve strane i da nema ratova u svetu. Treba da se naoružamo Hrišćanskim životom protiv đavola i njegovih slugu, moramo biti aktivni da ne bi naš neprijatelj posejao seme zla među nama.


 
Vidimo kako se od skoro Pravoslavlje ponovo razvilo u Rusiji. Sada Rusi mogu slobodo da idu u Crkve i Manastire.
 
Verujem da u Valaamu I na Svetoj Gori postoji prava duhovnost I da tu molitva caruje, tako da u tom smislu Valaam nije ništa manje svet od Svete Gore. Velika bi bila šteta za Rusiju da Valaam nije obnovljen.
 
Skoro smo posetili Skit svih Svetih, gde ženama nije dozvoljen pristup. Ipak I tu vlada red i čistoća, kao i u ženskim manastirima.
 
Dragi moji, sada je naša dužnost da se molimo, da se molimo najsrdašnije da bi Gospod dao mir našim životima. Ne moram ja sve to da vam kažem, jer vi već to dobro znate. Ali samo huću da vas podsetim na dve stvari, molitva i poslušnost. Ta dva sredstva su osnova pravom monaškom životu. A neka vam Gospod, Carica Nebeska, Svetitelji, i sve askete Valaama pomognu.
 
Prevod sa engleskog: čtec Vladimir (Srbljak)
24.09.2016.
 
Izvor: http://www.pravoslavie.ru/english/73798.htm

Pročitano: 6478 puta