MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

POKLONIČKE POSETE IZ OPATIJE I OBUDOVCA



U subotu, 16. (3) aprila, na dan sv. Nikite Ispovednika, manastir Lepavinu je posetila grupa poklonika iz Opatije i Rijeke.   
 
Svetu liturgiju su služili arhimandrit Teofan (Škobo), iguman manastira Liplje,  i jeromonah Vasilije (Srbljan), sabrat lepavinske svete obitelji. 
 
Poklonici, kojih je bilo oko pedeset, došli su u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Opatije, sa vođom puta Milom Basarićem. 
 
Molitve za zdravlje ispred čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske čitao je o. Vasilije, sa igumanom Teofanom.
 
Za sve poklonike i vernike bila je pripremljena trpeza ljubavi.
 

Sledećeg dana, 17. (4)  aprila, u petu nedelju Velikog posta, posvećenu prep. Mariji Egipćanki, na poklonjenje u manastir Lepavinu stigli su hodočasnici iz Zvorničko-tuzlanske eparhije, zajedno sa svojim sveštenikom, protojerejem-stavroforom Draganom Todorovićem, starešinom hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Obudovcu.  
 
Svetu liturgiju je služio jeromonah Vasilije (Srbljan), a vernike je ispovedao o. Dragan. Veliki broj pristiglih hodočasnika i prisutnih vernika pričestio se Najsvetijim Hristovim Tajnama. 
 

Posle posluženja u manastirskoj porti, molitve za zdravlje ispred čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske čitali su arhimandrit Gavrilo (Vučković), nastojatelj manastira Lepavine, i o. Dragan. 
 

U Knjizi manastirskih gostiju o. Dragan je napisao: „Blagodareći Gospodu, dana 17. aprila 2016. godine obiđosmo ovu drevnu svetinju i uzesmo blagoslov Presvete Bogorodice. Igumanu ocu Gavrilu arhimandritu i njegovom bratstvu hvala za iskazanu ljubav. Presveta Bogorodice, moli boga za nas grešne!“
 
Svi vernici su pozvani u manastirsku trpezariju na trpezu ljubavi, a na kraju je za uspomenu na ovu posetu uslikana zajednička fotografija.  
 
 

Pročitano: 10792 puta