MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA U MANASTIRU LEPAVINI



Dan prepodobnih otaca ubijenih u manastiru Sv. Save Osveštanog, u subotu 2. aprila (20. marta), obeležen je u manastiru Lepavini evharistijskim i molitenim sabranjem, okupljanjem vernog naroda Božjeg sa svojim episkopom oko čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske. 
 
Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski G. Porfirije, uz sasluženje arhimandrita Gavrila (Vučkovića), nastojatelja manastira Lepavine, jeromonaha Vasilija (Srbljana), sabrata lepavinske sv. obitelji, jereja Save Kosojevića, prvog paroha mariborskog, jereja Drage Pajkanovića, paroha u Banjaluci, jereja Vladislava Vučanovića, paroha u Pašincu, jereja Radovana Dimitrića, paroha koprivničkog, i đakona Branimira Jokića iz Zagreba. Za pevnicom su bili protonamesnik Željko Tošić, paroh u Međeđi (opština Dubica), i jerej Milan Jovanović, drugi paroh mariborski. 
 
Manastirska crkva je bila ispunjena vernicima, koji su u Lepavinu stigli i sa zapada i sa istoka: iz Linca (Austrija), Maribora (Slovenija), Banjaluke, Dubice i Prijedora (RS, BiH), i od kojih je veliki broj prišao, na poziv sveštenika: „Sa strahom Božjim i verom pristupite!“, da se pričesti Najsvetijim Tajnama Tela i Krvi Gospodnje. 
 
U svojoj besedi Visokopreosvećeni Mitropolit Porfirije je govorio o podvigu posta i molitve tokom Časnog posta i, pred Krstopoklonu nedelju, značenju iskupiteljske sile Krsta za život sveta. „...Znamo da je post ustanovljen još u Raju. Kada je Gospod rekao prvim ljudima da ne uzimaju (plod) sa drveta poznanja dobra i zla, On ih je, braćo i sestre, pozvao na post. Ali upravo u toj Njegovoj zapovesti otkriva se smisao i značaj posta za nas ljude... Lišavati se određene vrste hrane nije velika razlika u odnosu na mnoge druge ljude. Šta sve danas neki ne čine i šta sve ne izostavljaju iz svoje ishrane da bi držali kako valja ili kako im se dopada svoj telesni izgled. Danas postoji mnoštvo dijeta i recepata šta sve ne treba jesti da bismo bili vitki... I mnogi, zaista, drže se velikog napora da bi postigli neki telesni rezultat. Ali smisao posta, naravno, nije u tome. Lišavati se određene vrste hrane znači činiti svoje telo lakšim i spremnijim za molitvu, za podvig, za služenje, za rad. Ali, istovremeno, i vežbati svoje unutrašnje biće, svoju volju da bude jača, kroz odricanje od mrsne hrane, za odricanje od svega onoga što je mrsno, tj. zlo u nama: od zlih pomisli, od loših reči, od greha jednom rečju. Vežbanje u odricanju od hrane jeste vežbanje u odricanju od strasti. Ali ni tu se ne postiže i ne ostvaruje konačni cilj posta... Jer hrišćanstvo se ne sastoji u negativnim vrednostima, hrišćanstvo nije u odricanju. Hrišćanstvo, to jest Gospod naš, dolazi u svet da nas nauči vrlini. Mi treba da se očistimo od zla, greha i strasti, da bismo namesto tih strasti i greha razvijali vrlinu, dobro i ljubav... Smisao posta, braćo i sestre, nije ništa drugo nego ljubav i mir“, rekao je između ostalog, u propovedi Visokopreosvećeni Mitropolit.    
 
Na kraju Svete liturgije, Mitropolit Porfirije je sa sveštenicima odslužio parastos blaženopočivšem mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Jovanu, koji se u Gospodu upokojio pre dve godine (3. aprila 2014).  
 
Posle posluženja u manastirskoj porti, molitve za zdravlje pred čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Lepavinske čitao je o. Gavrilo sa sveštenicima. 
 
Blagoslovivši kropljenjem svetom vodom prisutne vernike, kojih je bilo skoro četiri stotine, o. Gavrilo je sve pozvao na zajedničku trpezu ljubavi u manastirskoj trpezariji. 
 
Sledećeg dana, u treću nedelju posta – Krstopoklonu, manastir Lepavinu se organizovano posetile hodočasničke grupe iz Kotor Varoša, Zvornika i Banjaluke. Svetu liturgiju su služili arhimandrit Gavrilo i jeromonah Vasilije, a vernike je ispovedao jerej Živko Ilić, paroh kotorvaroški.
 
Molitve za zdravlje pred čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Lepavinske čitali su o. Vasilije i o. Živko. 
U Knjigu posetilaca paroh kotorvaroški Živko Ilić je napisao: „Dana 3. aprila 2016. godine obiđosmo ovu drevnu svetinju i uzesmo blagoslov Presvete Bogorodice“. 
 
 
Za uspomenu je na kraju uslikana zajednička fotografija.   
  
 
 <<<  KLIKNI
BESEDA NJEGOVOG VISOKOPREOSVEŠTENSTVA MITROPOLITA ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKOG GOSPODINA PORFIRIJA

Pročitano: 22367 puta