MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

POKLONIČKE POSETE IZ BIJELJINE I MODRIČE



U nedelju, 28. febuara 2016, na dan svetog apostola Onisima i prepodobnog Jevsevija Pustinjaka, manastir Lepavinu su posetile grupe hodočasnika iz Bijeljine i Modriče.  
 
Svetu liturgiju su služili protojerej-stavrofor Risto Mirković iz Bijeljine, jeromonah Vasilije (Srbljan), sabrat lepavinske svete obitelji, te jerej Aleksandar Mirković i đakon Bojan Čečar, takođe iz Bijeljine. 

Veliki broj hodočasnika i prisutnih vernika, pripremivši se postom i molitvom za pričešće, prišao je da primi Najsvetije Tajne Hristove. Posle posluženja u manastirskoj trpezariji, molitve za zdravlje ispred čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske čitao je o. Gavrilo sa sveštenicima iz Eparhije zvorničko-tuzlanske. 

Za sve vernike bila je pripremljena trpeza ljubavi. U Knjigu manastirskih gostiju protojerej-stavrofor Risto Mirković je napisao: „Blagodareći Svemogućem Bogu danas, u Nedelju bludnog sina, hodočastismo sa vjernim narodom ovoj svetoj obitelji. Uprava hrama Sv. apostola Petra i Pavla privede nas na ovo hodočašće, na čelu sa sveštenikom o. Aleksandrom Mirkovićem i đakonom o. Bojanom Čečarom. Molim se Bogu za naše domaćine, o. Gavrila i njegovu sabraću, da im Gospod uzvrati za njihovo dobročinstvo samo onim što je dobro u neprolaznosti Carstva Nebeskog“. 

Sveštenik Aleksandar Mirković je napisao: „Blagoslovom Božijim i Njegovog Preosveštenstva Gospodina Hrizostoma, episkopa zvorničko-tuzlanskog, dođosmo iz parohija bijeljinskih na poklonjenje manastiru Lepavini i njegovoj ikoni Presvete Bogorodice. Blagodarimo na odsluženoj Liturgiji, pročitanim molitvama, ručku i besjedi oca igumana Gavrila arhimandrita, koji nam je pored mnogih pouka po prvi put opisao svoj odlazak u manastir i monaški život. Blagodarni Bogu i Presvetoj Bogorodici odavde planiramo odlazak i kratak odmor u manastiru u Jasenovcu“.

Đakon Bojan Čečar je napisao: „Pokloničko putovanje u manastir Lepavinu je zaisto jedno od najljepših duhovnih iskustava u mom životu. Velika je privilegija pomoliti se i dobiti blagoslov ispred ikone Majke Božje Lepavinske. Ručak ljubavi i duhovne pouke igumana manastira o. Gavrila su bili istinsko duhovno ukrepljenje u ovim smutnim vremenima u kojima živimo. Ako Bog da, namjeravam opet da posjetim ovaj predivni manastir. Blagodarim sveblagom Gospodu našem Isusu Hristu i Njegovoj Prečistoj Majci na svim dobrima koje nam u životu daju. Presveta Bogorodice Lepavinska, moli Boga za nas!“

 

Pročitano: 10392 puta