MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SVETA LITURGIJA U NEDELJU MITARA I FARISEJA



U Nedelju o mitaru i fariseju, 21. februara 2016, na dan kada Crkva Hristova slavi sv. velikomučenika Teodora Stratilata i sv. Savu, drugog arhiepiskopa srpskog, Svetu liturgiju u manastiru Lepavini služili su arhimandrit Danilo (Ljubotina) iz Zagreba i jeromonah Vasilije (Srbljan), sabrat lepavinske svete obitelji. 
 

 
Manastirski hram je bio ispunjen vernim narodom, pristiglim iz više zemalja, a jedan broj vernika se pričestio Najsvetijim Hristovim Tajnama. 
 
Nedeljnu propoved izgovorio je arhimandrit Danilo, koji je naglasio da sa ovom nedeljom ulazimo u period pripreme za Časni post, tokom kojeg ćemo, ugledajući se na smirenost mitarevu, moliti Gospoda da nam „otvori dveri pokajanja“. 
 

 
Posle posluženja u manastirskoj trpezariji, molitve za zdravlje ispred čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske čitao je jeromonah Vasilije. 
 
Za one vernike koji su stigli izdaleka bila je pripremljena i trpeza ljubavi.
 

 
U Knjizi manastirskih gostiju arhimandrit Danilo (Ljubotina) je napisao: „Danas u Nedelju mitara i fariseja služio sam sa ocem Vasilijem Božanstvenu svetu liturgiju u ovoj svetinji. Prisustvovalo je oko sto vjernih, a oko 20 se pričestilo. Lepavina je mjesto osobite božanske svjetlosti, koja ovdje svijetli od samog osnutka manastira 1550. godine. Ali posebnu i svedejstvujuću božansku vatru zažario je baš u naše doba, doba velikih nevolja i iskušenja, sadašnji iguman lepavinski arhimandrit Gavrilo, Hilandarac i Svetogorac. Bog ga je obdario nesebičnom i preneporočnom ljubavlju prema svim ljudima. Za njega nema zlih i dobrih, važnih i nevažnih, Srba i nesrba, on ima ljubav za sve. „Idite i naučite sve narode, krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetog Duha“. Ovo su riječi našega Gospoda koje su upućene apostolima. Neizmjerno velika čuda ovdje čini Sv. Bogorodica, ali isključivo zato što je besmrtno sluša i služi otac Gavrilo. Otac Gavrilo od svoje mladosti sluša Prisnodjevu Mariju, i Ona prihvata njegove molitve i ostvaruje ih. Presveta Bogorodica čuje o. Gavrila, kao što je čula Arhangela Gavrila i postala sluškinja Gospodnja. Zato se ovdje dešavaju stvari koje se rijetko dešavaju, zato se ovdje i susreću ljudi sa svih strana svijeta. Zato je i ova pustinja procvjetala kao krin. Presveta Bogorodice, spasi nas!“ 
 

 

 
 <<<  KLIKNI
BESEDA ARHIMANDRITA DANILA LJUBOTINE

Pročitano: 10059 puta