MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

STARAC PAJSIJE: DECA, NJIHOVE RADOSTI I NJIHOVE TEŠKOĆE



Primetio sam da se deca nekada smeju za vreme Svete Liturgije.
 
Oni to ne rade samo za vreme Svete Liturgije. Bebe su u stalnom kontaktu sa Bogom, jer one nemaju o čemu da brinu. Šta je Hristos rekao o maloj deci? Njihovi anđeli na nebu neprestano gledaju lice mog Oca koji je na Nebesima. Oni su u dodiru sa Bogom i njihovim anđelima čuvarima, a anđeli ih zadirkuju pa se zbog toga smeju. A nekada vide neka iskušenja pa zato plaču. 
 
Zašto iskušenja dolaze bebama?
 
To im pomaže da razviju potrebu za svojom majkom. Da nema straha onda im ne bi bio potreban nežan zagrljaj majke. Bog sve dozvoljava da bi se na kraju sve dobro završilo.
 
Da li se bebe sećaju onoga što su videle kada porastu?
 
Ne, one zaborave. Ako bi se dete sećelao koliko je puta videlo svog anđela čuvara, palo bi u gordost. Zbog toga, kada odraste, ono zaboravi. Bog je mudar u svojim delima.
 
Da li sve to vide posle krštenja?

Naravno, posle krštenja.

Starac Pajsije hoda u vrtu
 
Da li je u redu da nekrštena beba dodirne svete mošti? 
 
Zašto ne? Mogu dobiti blagoslov svetim moštima. Video sam dete danas, bilo je kao anđeo. Pitao sam ga gde su mu krila. Nije znalo šta da odgovori. Blizu moje kelije, kada dođe proleće, stavljam slatkiše na živu ogradu i govorim dečacima koji dođu da ih uberu jer će ih kiša pokvariti. Oni inteligentniji znaju da sam ih ja tu stavio i smeju se. Neki misle da su stvarno tu porasli slatkiši, a neki razmišljaju. Maloj deci je potrobno vedrine.  
 
Da li ste ostavljali puno slatkiša?
 
Pa naravno. Šta sam mogao da uradim? Dobre slatkiše ne dajem odraslima, njima dam samo ratluk. Kada mi ljudi donesu lepe slatkiše ja ih sačuvam za decu. Tako ja sadim slatkiše danas, a oni sutra daju roda. Vidite, kada se zemlja dobro pripremi, kad ste je dobro poorali onda i slatkiši ispadnu dobri. Vidite kakav vam vrt pripremam. Zašto bi smo kupovali slatkiše za decu, zašto ne bi smo imali svoj rod.
 
Neki hodočasnici su videli omot slatkiša i nisu znali šta je to. Govorili su da je to neko dete uradilo.
 
Zašto im niste rekli da ih je veliko dete tu stavilo?
 
Zašto Bog dodeljuje ljudima anđela čuvara kada ih sam može zaštititi?
 
Na taj način Bog specijalno brine o nama. Anđeo hranitelj nam je dat po Božjoj volji i premudrosti i treba da mu budemo zahvalni na tome. Anđeli štite pogotovo malu decu. Ne bi ste verovali kako! Jednom su se dva deteta igrala na ulici. Jedno od njih je htelo da drugo udari kamenom. Ovaj prvi to nije primetio. U poslednjem momentu njegov anđeo čuvar mu je privukao pažnju nečim, te se ono udaljilo od kamena i tako je izbeglo povredu. Drugi događaj je o majci koja je otišla na njivu sa svojom bebom. Nahranila je mlekom bebu i ostavila je u kolevci da bi otišla da radi. Posle kratkog vremena vratila se da vidi kako je beba. Dete je držalo zmiju i gledalo je. Na usnama deteta je ostalo malo mleka i zmija je htela da popije to mleko, a beba je uhvatila zmiju rukama. Bog čuva decu. 
 
Ako je tako, zašto su mnoga deca bolesna?
 
Bog zna šta je najbolje za nas. On ništa ne daje čoveku osim onoga što će mu biti od koristi. On zna da je bolje za nas da imamo neku manu ili bolest nego da budemo potpuno zdravi.
 
Starac Pajsije

Porodični život, izdato u manastiru Sv. Jovana Teologa u Solunu
 
Prevod sa engleskog: čtec Vladimir (Srbljak)
05.01.2015.
Izvor: http://www.pravoslavie.ru

Pročitano: 6526 puta