MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

MUDROST SVETACA: BORBA SA MRŽNJOM, NERVOZOM, I OTUĐENOŠĆU



Zbog ljudske slabosti i tendecije ka nesporazumu, čak i reč ili malo ne promišljeno pogrešno delo može da dovede do ozbiljnih posledica u ljudskim odnosima. Tako da je mnogo pažnje potrebno da bi se sačuvala dobra volja među ljudima, a tamo gde je poverenje uzdrmano mnogo truda je potrebno de se dobri odnosi obnove.
 Sveštenik Teodor Stilianopulos, 28 Januar 2015
 
Prava radost ne dolazi od posedovanja mnogih materijalnih dobara već od kvaliteta ljudskih odnosa. Zdravi odnosi nose pečat međusobnog poštovanja, iskrenosti, i volje da se na smiren način prevaziđu nerazumevanja, teškoće, i problemi uz spremnost na pomirenje kroz dobru volju i praštanje, koje je dar Božji. Tamo gde se ove vrline nalaze, bilo da je to brak, familija, zajednica ili uopšte društvo tu će se naći prava harmonija, zadovoljstvo, mir, i radost.     
 
Neprijatelji zdravih ljudskih odnosa su otuđenost, bezosećajnost, sebičnost, zle želje, arogantnost, i gordost. Ove strasti degradiraju ljudski život i donose neopisivu muku i bol. One prouzrokuju razne vrste nerazumevanja, konflikta, otuđenosti, nervoze, i mržnje među ljudima. Zbog ljudske slabosti i tendecije ka nesporazumu, čak i reč ili malo nepromišljeno pogrešno delo može da dovede do ozbiljnih posledica u ljudskim odnosima. Tako da je mnogo pažnje potrebno da bi se sačuvala dobra volja među ljudima, a tamo gde je poverenje uzdrmano mnogo truda je potrebno de se dobri odnosi obnove.


 
Sveti Dorotej iz Gaze pomaže svojim učenjem kako se odnositi prema konfliktu i njegovim posledicama. Prva linija saveta je osnovana na znanju. Znanje daje osobi prednost kada se bori protiv konflikta. Svetac objašnjava nivoe konflikta: provokacija, uznemirenost uma, bes, i mržnja. On ilustruje svoje učenje uz pomoć sledećeg primera.
 
Kada neko hoće da upali vatru, on mora da započne sa varnicom, odnosno on treba da upali šibicu. Varnica je provokacija rečju ili delom. Ako naučimo kako da se odnosimo prema provokaciji onda se varnica ugasi. Ali, ako na tu varnicu odgovorite ili joj date pažnje onda će te joj dati život. To je kao dodavanje sitnih grančica vatri i tako započinjete sa malim dimom, to je uznemirenost uma. Što više o tome razmišljate to se više u vama stvara bes, a bes u mržnju. To je već dodavanja drva na veliku vatru koja može izmaknuti kontroli. Tada mučite sebe i spremniste da napadnete osobu u svojoj blizini zbog svoje unutrašnje mržnje. Ako ne dođe do pomirenja i ako se ta osećanja ne umire doći će do nevolje. Grčka reč za ovo stanje je mnesikakia, što bukvalno znači sećanje na zlo. Ovakvo stanje se odlikuje mržnjom prema drugom ljudskom biću. 
 
Ali kako da se osoba nosi sa provokacijama? Sveti Dorotej savetuje da se ljudi sećaju njegovog učenja i da znaju razliku između provokacije, uznemirenosti uma, besa i mržnje. Sa ovim znanjem treba biti spreman unapred. Neka vam duhovna strategija bude da odsečete proces na samom početku. Budite strpljivi, udahnite duboko, razmislite pre nego što nešto kažete, i pripremite alternative ako dođe do konflikta.Ne dozvolite da provokacija pređe u mržnju. Sveti Dorotej kaže da strasti treba odsecati čim se pojave jer mogu da donesu mnogo problema ako se razviju i dodaje da je lakše iščupati malu stabljiku nego veliko drvo. 
 
Svako od nas može da se doseti pozitivnih načina da odgovori na provokaciju. Nekada je najbolje ništa ne reći i čekati bolji trenutak. Ili osoba može da govori nežno i da traži objašnjenje. Može da postavi pitanja šta dovodi do takvog raspoloženja. Takođe, može da pita o čemu se radi. Ili osoba može sebe da izvini i kaže da joj je žao što se druga osoba tako oseća i da nije bilo namere za uvredom i da traži se smiri i da dođe do razgovora. Možemo takođe dozvoliti da taj momenat prođe i kasnije strpljivo diskutovati i pokušati doći do pomirenja. Uvek je moguće naći prave reči i govoriti pravim tonom glasa da ne dođe do varnica i vatre koja može nauditi i jednoj i drugoj osobi. 
 
Sveti Dorotej poklanja posebnu pažnju ljudskoj težnji i želji da jednako vrate zlo za zlo. On se priseća psalme u kojoj piše da “ako sam vratio zlo za zlo neka me moji neprijatelji pobede”. Vratiti zlo za zlo znači raditi protiv sebe. Svetac objašnjava da u toj psalmi pobeda znači da nema više ustajanja jer više ništa dobro u nama nije ostalo. Možemo biti u opasnosti da izgubimo kapacitet za vrlinama ili snagu za dobra dela time što će mo vratiti zlo za zlo.
 
Postoje različiti načini vraćanja zlo za zlo, ne samo rečima već i ponašanjem, pokretom i pogledom, sve to se mora znati i izbegavati. Guranje ramenom donosi mržnju u srce. Podsmevajući pogled može da služi kao strela natopljena otrovom. Čak ima i takvih slučajeva kada neko ne vrati zlo za zlo ali mu je drago kada neko drugi učini zlo toj osobi. Isti je slučaj kada nekome nije drago ili se ne raduje uspehu svog brata. Sve je ovo, po Svetom Doroteju, na suptilan način vraćanje zlo za zlo i predstavlja skrivenu mržnju. Sve to se mora spoznati, boriti se protiv toga i ispovediti. Hristova zapovest je da volimo svoje neprijatelje i da se molimo za njih. Sveti Pavle uči:”Ne budite pobeđeni zlom, već pobeđujte zlo dobrim”(Rim. 12-21).  
 
Ipak, znanje samo po sebi i odbrambene strategije nisu dovoljni da bi se efektivno borili sa provokacijama i napadima. Božja blagodat je apsolutno neophodna da bi se konflikt zaustavio i da bi došlo do pomirenja. Još kod prve varnice konflikta, molitva je najefikasniji odgovor i način borbe protiv konflikta. Molitva je unutrašnje bezbednosno sredstvo uz pomoć koga ljudsko biće nalazi ono što mu je potrebno da bi se na najbolji način suočilo sa konfliktom i patnjama. 

 
U Pravoslavnoj Tradiciji “Isusova Molitva”(“Gospode Isuse Hriste pomiluj me”) nam je data kao “mač za borbu” protiv svih iskušenja. U zavisnosti od sutacije može glasiti “Gospode pomiluj!” ili “Gopode daj mi snage, ili daj mi strpljenja da bih se borio sa problemima. Kada dođe do varnice konflikta Isusova Molitva pomaže duši da nađe zaklon u duhovnom domu u kome nema mržnje i zlih reči i dela koje bi mogle da isprovociraju ono za šta kasnije treba da se kajemo.
 
Sveti Dorotej savetuje tihu i pobožnu molitvu srca koja isteruje gordost.“Bože, pomozi mom bratu i meni, njegovim molitvama!” Ovim rečima osoba se moli za svog brata ili sestru, a to je siguran znak ljubavi, a takođe ta ista osoba se smiruje tražeći pomoć od Boga molitvama napadača. Sveti Dorotej kaže da tamo gde su ljubav i smirenje tu nema mesta za mržnju i druge strasti. On citira reči Evagriusa Askete koji kaže da je čovek koji se moli za svoje neprijatelje čovek bez mržnje. Molitva za dobrobit i spasenje svojih neprijatelja je siguran put ka ozdravljenju koje priprema osnovu za mir. Sveti Dorotej završava svoje učenje molitvom: “Daj Bože da pamtimo ono što smo čuli (naučili), da nam to ne bi donelo tešku osudu na dan suda.” 
 
Svetitelju Božji, moli Boga za nas! 
 
Prevod sa Engleskog: čtec Vladimir (Srbljak)
31.12.2015.
 
 
Izvor: Grčka Pravoslavna Crkva Svetog Georgija

Izvor: http://www.pravmir.com/widsom-saints-dealing-anger-animosity-bitterness/

Pročitano: 20455 puta