MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

BLISTAVA MANIFESTACIJA U ČAST JEDNOG VELIKOG UČITELjA



Solun je 30. novembra doživio jedno posebno veče. U Kulturnom centru zapadnog Soluna, u okviru Mitropolije Neapolja i Stavrupolija, Mitropolija je kao domaćin u saradnji sa Svetim manastirom Vatopedom počastvovala jednu posebnu ličnost savremene Pravoslavne Teologije, gospodina Georgija Manzaridisa, profesora teologije na Aristotelovom univerzitetu u Solunu. Povod za manifestaciju pod opštim nazivom „Hrišćanska etika i Svetootačka teologija“ bilo je novo izdanje monumentalne Hrišćanske etike od strane manastira Vatopeda.
 
U prepunoj sali Centra našlo se mnoštvo naroda: episkopi, igumani, sveštenici, monasi, monahinje, univerzitetski profesori i mnogo običnog svijeta, i svi su svojim prisustvom odali čast čovjeku koji je svojom riječju i držanjem podučio (i nastavlja da podučava) čitava pokoljenja u Grčkoj i u svijetu, zahvaljujući svojim djelima.
 
Manifestaciju je otvorio Preosvešteni Mitropolit Neapolja i Stavrupolija, gospodin Varnava, koji je govorio o „ Crkvenom vaspitanju profesora G. Manzaridisa“. Mitropolit se iscrpno osvrnuo  na izbjegličko porijeklo počastvovanog κao i na raznolike aspekte njegovog crkvenog etosa.
 
Potom je govor održao učenik i naslednik počastvovanog profesora, Protoprezviter Vasilios Kaliakmanis, profesor na Teološkom Fakultetu Aristotelovog Univerziteta u Solunu, koji je govorio na temu: „Pravoslavna bogoslovska etika profesora Georgija Manzaridisa“. Istaknuti klirik je u svom obraćanju pohvalio doprinos njegovog učitelja teološkoj pisanoj riječi. 
 
Zatim je na temu „Istočni karakter hrišćanske etike“ govorio Arhimandrit Zaharije iz manastira Sv. Jovana Preteče u Eseksu, u Engleskoj. On se osvrnuo na osnovna načela Hrišćanske etike na način na koji su je prikazivali blaženopočivši starac Sofronije i profesor Manzaridis.
 
Sledeći govornik, Arhimandrit Jelisej, iguman Sv. Manastira Simonopetre, kazivao je o „Svetoj Evharistiji i liturgijskom vremenu“, naručito na način na koji je ovu temu prikazivao Manzaridis.
 
Ovaj niz govora je zaokružio Arhimandrit Jefrem, iguman Sv. Manastira Vatopeda, koji je poredio „Akademsko i praktično bogoslovlje“ na osnovu učenja počastvovanog profesora, ne propuštajući priliku da se osvrne na lično iskustvo koje je profesor imao sa vrlinskim ličnostima Svete Gore.
 
Veče je zatvorena otpozdrvom cijenjenog profesora Georgija Manzaridisa. Uvaženi učitelj mnogih koji su se te večeri sabrali, u svom govoru se osvrnuo na osnovno pitanje slobode u Hristu i zahvalio se organizatorima ovog susreta u njegovu čast.
Manifestaciju je vodio gospodin Nikolaj Kojos, upravnik redakcije internet portala „Πεμπτουσία“ i profesor na Visokoj Crkvenoj Akademiji u Solunu, dok je događaj podržao i sajam knjiga izdanja „ Εν Πλω“ .
 
U organizatorskoj komisiji su učestvovali:
 
- Arhimandrit Dionisije Pacanis, Protosinđel Mitropolije Neapolja i Stavrupolija
- Protoprezviter Vasilios Kaliakmanis, profesor na Teološkom Fakultetu Aristotelovog Univerziteta
- Nikolaj Kojos, upravnik redakcije internet portala „Πεμπτουσία“ i profesor na Visokoj Crkvenoj Akademiji u Solunu
- Petros Panajotopulos, dr. Teologije i Fizike
 
Prevod sa grčkog Anđelka Radulović
03.12.2015
 
Izvor: http://www.pemptousia.gr/2015/12/mia-lampri-ekdilosi-gia-ena-megalo-daskalo/
 

Pročitano: 3551 puta