MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

DO KRAJEVA ZEMLJE



Crkva Svetog Nikole u Bangkoku

Sastanak Ruskog Pravoslavnog Sveštenstva u Azji
 
Decembra osamnaestog, veče pre Slave Svetog Nikole Čudotvorca, Arhiepiskopa Mirlikijskog, predsedavajući Vladika Ruske Patrijaršije za spoljašnje odnose, Arhiepiskop Ilarion Volokalamski, koji je bio u pastirskoj poseti Tajlandu, sastao se sa sveštenstvom Ruske Pravoslavne Crkve, koji služe u Azijsko-Pacifičkom regionu.
 
Sastanaku koji je održan u Crkvi Svetog Nikole u Bankoku prisustvovali su sveštenici koji služe pri parohijama Moskovske Patrijaršije u Kini, Tajlandu, Mongoliji, Indoneziji, Singapuru, i drugim zemljama regiona. Među učesnicima bili su sledeći igumani i sveštenici iz tog regiona, iguman Oleg, otac Dionisije, otac Aleksej, jeromonah Joasaf, otac Aleksandar, i otac Danilo. Arhiepiskop Ilarion im je zahvalio na velikom trudu koji su uložili za Crkvu Hristovu, rekavši da je njihov rad veoma bitan za našu Crkvu, da je to pravo misionarsko i asketsko delo, koje se odvija u teškim uslovima, ne samo klimatskim već i psihološkim i duhovnim. Rekao je da žive u uslovima u kojima su apostoli živeli i služili, tako da je to specijalna odgovornost za njih, ali i da zahteva specijalnu unutrašnju snagu. Takođe je rekao da ne mogu svi sveštenici da izdrže takve okolnosti i da odvojenost od domovine zahteva specijalnu budnost i konstantno usavršavanje.  
 
Vaša služba ne sme da zavisi od vašeg unutrašnjeg stanja. Kad god treba da služite po vašem rasporedu vi to morate da uradite bez obzira da li vi to želite ili ne želite ili da li ste raspoloženi ili ne. Sve to zahteva specijalnu unutrašnju čvrstinu koja će vam pomoći bez obzira na spoljašnje ili unutrašnje uslove i stanja, da bi ste uspešno mogli da nosite svoj veliki krst pastirskog misionarstva. Uvek morate da budete budni, ne smete dozvoliti da se opustite jer je svaako od vas odgovoran za duše koje su vam poverene od Boga i svakoga trenutka morate da budete spremni da pomognete onima kojima je pomoć potrebna.
 
Kada je bio upitan kako da sveštenici održe svoju duhovnu revnost, Arhiepiskop je naglasio da je Sveta Liturgija ključna u svešteničkoj službi, služenje Svete Liturgije je duhovni izvor iz kojega svako od vas treba da crpi snagu za službu Crkvi. Za vreme Svete Liturgije hleb i vino postaju Telo i Krv Hristova, našeg Spasitelja. Ali kada se molimo da se ovo čudo dogodi mi se obraćamo Bogu Ocu da pošalje Duha Svetoga na nas i na darove. I tada Sveti Duh ne samo da silazi na hleb i vino već na svakoga od nas, transformirajući našeg starog čoveka u novog Svojom Svetom Blagodaću.  
 
Drugi izvor duhovne snage je, po Arhiepiskopu Ilarionu, redovno čitanje Svetog Pisma i dela Svetih Otaca. Sveti Oci su već prokrčili put kojim danas pokušavamo da hodamo. Zbog toga su  Njihova dela uvek savremena. Sveti Oci dele sa nama njihovo iskustvo i iskušenja kroz koja su prošli, a kroz koja mi danas prolazimo. Njihove knjige nam mogu biti duhovni vodič, pogotovo sveštenicima koji ne mogu da se konsultuju sa iskusnijom braćom jer su daleko od svoje zemlje. 
 
Za vreme sastanka, mnoga pitanja su bila odgovorena, a dat je i izveštaj sa sastanka u Švajcarskoj od 10-17 Decembra. Sveštenstvo Azijsko-Pacifičkog regiona je iznelo njihove potrebe da bi uspešnije služili svojoj pastvi. Takođe, Arhiepiskopu Ilarionu je iznet izveštaj o dobrom primeru oca Dionisija Pozdnjaeva koji prevodi savremenu Pravoslavnu Teologiju na Kineski jezik, kao i izveštaj o Pravoslavnom Misionarenju među Pravoslavnim Vernicima.   
 
Prevod sa Engleskog: čtec Vladimir (Srbljak)
26.11.2015.
 
Izvor: Pravoslavna Kina
https://orthodoxmissions.wordpress.com/2010/01/05/russian-orthodox-clergy-meeting-in-asia/

Pročitano: 2964 puta