MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

U MANASTIRU LEPAVINI PROSLAVLJEN PRAZNIK SVETE PETKE



Praznik Svete Petke, koji Crkva Hristova slavi 27. (14) oktobra, proslavljen je i ove godine u manastiru Lepavini liturgijskim i molitvenim saborom. Prazničnu Svetu liturgiju, u hramu ispunjenom hodočasnicima najvećim brojem iz Banjaluke, služili su arhimandrit Gavrilo (Vučković), nastojatelj manastira Lepavine, i jeromonah Vasilije (Srbljan), sabrat lepavinske sv. obitelji. 
 

Mnoštvo prisutnih vernika je na poziv: „Sa strahom Božjim i verom pristupite!“ prišlo da se pričesti Najsvetijim Hristovim Tajnama. 
 

Na kraju Svete liturgije su o. Gavrilo i o. Vasilije osveštali i prerezali slavske kolače, a među slavarima je bio i sam o. Gavrilo, koji je liturgijskim služenjem proslavio svoju Krsnu slavu. Na mnogaja ljeta!  
 

Posle posluženja u manastirskoj porti, molitve za zdravlje pred čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Lepavinske čitao je o. Gavrilo. Blagoslovivši kropljenjem svetom vodom prisutne vernike, kojih je bilo oko 150, o. Gavrilo je svima čestitao praznik i pozvao u manastirsku trpezariju, na prazničnu trpezu ljubavi. 
 

Za uspomenu na današnje proslavljanje Svete Petke, naše „svete zastupnice u nevoljama“ (kako se peva u kondaku), uslikana je zajednička fotografija.   
 
 
 
   
 

Pročitano: 4093 puta