MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SVEČANO OTVORENA MUĐUPRAVOSLAVNA KONFERENCIJA U SLOVENIJI



 U četvrtak, 17. septembra 2015. godine, u jednom od najznačajnijih turističkih centara Slovenije, srednjovekovnom gradiću Otočecu, svečano je otpočeo rad važne međupravoslavne konferencije — Osmog sastanka Međupravoslavne mreže inicijativâ za proučavanje religijâ i destruktivnih kultova. Tema ovogodišnjeg sabranja je Kultovi, neopaganizam, sekularizacija: opasnost urušavanja pravoslavnog hrišćanskog etosa.
 
Rad konferencije otpočeo je molitvom, kako i dolikuje jednom svepravoslavnom sabranju. Molebanom je načalstvovao domaćin konferencije, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. dr Porfirije uz sasluženje visokoprepodobnog Arhimandrita dr Jakova Halila iz Antiohijske Patrijaršije i časnog đakona dr Dragana Radića. 
 
Posle molitve prisutnima se obratio Mitropolit dr Porfirije, koji je pozdravio sve prisutne i svima poželeo srdačnu dobrodošlicu. Naglasio je da mu veliku čast i radost predstavlja što se jedna pravoslavna konferencija od velikog značaja održava u Sloveniji, koju odlikuju verska saradnja i skladan suživot svih građana, bez obzira na versku pripadnost. „Nalazimo se u delu Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, Sloveniji, u kome živi više od stotinu hiljada pravoslavnih vernika. Živimo u dijalogu, međusobnom razumevanju i međusobnoj podršci, zajedno sa braćom rimokatolicima koji čine veliku većinu, protestantima, Jevrejima i muslimanima. Zajedno sa drugim hrišćanima, trudimo se da svedočimo Jevanđelje Hristovo, tako da oni koji ne poznaju Hrista nas prepoznaju kao svedoke Istine“ naglasio je Mitropolit zagrebačko-ljubljanski. 
 
„Radujem se punoći pravoslavlja koja je ovde prisutna, jer su sve pomesne Pravoslavne Crkve ovde zastupljene, kroz svoje jerarhe, klirike i laike, koji su istovremeno i  eminentni stručnjaci u oblastima kojima će se baviti ova konferencija. Obe države u kojima se nalazi moja Mitropolija su sekularne, članice Evropske Unije, što je samo po sebi neizbežno, i nije toliko loše. Ali sekularizam o kome će biti reči, govori o odvajanju sakralnog i profanog života pojedinca, vernika, u Crkvi i van nje, na poslu i društvu... Ova sekularizacija, po kojoj pojedinac treba da živi, ima dva sistema vrednosti. Prvi je onaj u Crkvi, dok je ovaj drugi sistem, ako ne u celosti, ono bar po nekim stavovima, uperen protiv prvog sistema vrednosti, odnosno, sistema vrednosti Crkve koji nam je dat po Otkrovenju i svetim ocima. Tu nastaje problem, jer je čovek jedinstven, ikona Božja, ne treba da bude podeljena ličnost.  Cilj mu je da živi u zajednici sa Bogom. Kada je u Crkvi, sistem vrednosti je Jevanđelje koje ga ispunjava, ali i kada izađe iz Crkve, on treba da se trudi da čitav svet postane Crkva. Oni, pak, čiji je život podlegao duhu sekularizma, smatraju da mogu istovremeno biti hrišćani i upražnjavati modifikovane dalekoistočne religijske prakse, koje su u načelu, suprotne duhu pravoslavne vere. Čovek, stvoren po slici Božjoj, uvek je žedan Boga. Ali, kod onih koji su podlegli duhu sekularizma, razni kultovi, ideje i ideologije, uskaču u prostor čovekove gladi za Bogom i menjaju svet hrišćana i sistem vrednosti Jevanđelja – predstavljajući taj lažni sistem kao jevanđelski. Zato smo se mi ovde sabrali da proučimo i razmenimo iskustva o ovakvim i sličnim fenomenima kojima će se baviti ova konferencija“.
 
Potom su pročitana pozdravna slova poglavarâ svih pomesnih Pravoslavnih Crkava. Poruku i blagoslove Patrijarha vaseljenskog i carigradskog G. Vartolomeja, preneo je Arhiepiskop kritski g. Irinej. Arhimandrit dr Jakov Halil, preneo je pozdrave i blagoslove Patrijarha antiohijskog g. Jovana, Arhiepiskop katarski g. Makarije, pročitao je poruku Patrijarha jerusalimskog g. Teofila.  Najdublje molitvene želje Patrijarha moskovskog i sve Rusije g. Kirila, pročitao je protojerej-stavrofor Vsevold Čaplin. Pismo Patrijarha rumunskog g. Danila, pročitao je protojerej Radu Murseanu. Podršku radu konferencije Patrijarha bugarskog Neofita prisutnima je preneo Mitropolit nevrokopski g. Serafim. Protoprezviter Kosta Panajotis pročitao je pismo  Arhiepiskopa kiparskog g. Hrizostoma, a protoprezviter Kirijaku Suros, Arhiepiskopa atinskog Jeronima. U ime Arhiepiskopa varšavskog G. Save pozdrave je uputio protojerej Andrej Lusak, dok je, u ime Arhiepiskopa tiranskog i sve Albanije g. Anastasija, to učinio arhimandrit Kozma Sovijanis. Na posletku je Mitropolit obučovski g. Jona, iz autonomne Ukrajinske Pravoslavne Crkve, prenevši blagoslove Mitropolita kijevskog g. Onufrija, zamolio učesnike da se pomole za mir u njegovoj stradalnoj Otadžbini.
 
U nastavku svečenosti otvaranja, Episkop karpasijski g. Hristofor održao je uvodno predavanje sa naslovom „Od Petrograda do Ljubljane“, uzevši kao paradigme savremene sekularizovane civilizacije  agresivni islamizam, propagandu homoseksualizma i neopaganizam. Na kraju izlaganja Episkop g. Hristifor, predsednik Međupravoslavne mreže inicijativâ za proučavanje religijâ i destruktivnih kultova, uputio je reči blagodarnosti Mitropolitu g. Porfiriju, ne samo za štedro gostoprimstvo, nego i za veliki višegodišnji doprinos ovom svepravoslavnom forumu, koji se ogleda kako u prenošenju teorijskog znanja i promišljanja, tako i praktičnom radu sa žrtvama totalitarnih sekti i kultova. 
 
Na samom kraju svečanog dela konferencije Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački g. dr Irinej, izaslanik Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, preneo je pozdrave Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja, istakavši da su parareligijski pokreti tužna i ružna senka koja prati Crkvu Hristovu  od dana kada je Gospod hodio zemljom i pratiće je sve do kraja  veka. „Sam Gospod je rekao da će lažni proroci pokušavati da obmanu i zavedu ljudske duše. Sve to je suprotno Božjem planu“. Vladika Irinej je sve fenomene lažnih učenja, kultova, idolopoklonstva kroz istoriju definisao jednostavnom srpskom rečju neznaboštvo, protiv koga je delotvornije naše lično svedočenje Boga i nepogrešivo Predanje Crkve, nego pobijanje lažnih učenja. „Laž se razotkriva u svetlu vere i urušava sama po sebi“. Između mnoštva svepravoslavnih poduhvata i foruma, vladika Irinej je izdvojio upravo ovu inicijativu, koja svedoči veru, čineći je tvrđavom i stubom istine. „Ovo sabranje i njemu slična, veoma su važna za budućnost tvorevine Božje, jer se ona kroz čoveka spasava ili propada“. Ovim rečima, Episkop bački dr Irinej je proglasio početak rada konferencije. 
 
Svečanom otvaranju skupa prisustvovali su, pored gostiju iz inostranstva, i preosvećena gospodâ episkopi Srpske Pravoslavne Crkve: zvorničko-tuzlanski Hrizostom, dalmatinski Fotije, kruševački dr David, austrijsko-švajcarski Andrej, slavonski  Jovan, frankfurtski i sve Nemačke Sergije.
 
Važno je spomenuti da su na svečanom otvaranju konferencije prisustvovali biskup g. Andrej Glavan, predsednik Biskupske konferencije Slovenije, biskup celjski g. dr Stanislav Lipovšek, biskup Evangeličke crkve u Sloveniji g. Geza Filo, direktor Ureda za verske zajednice Slovenije g. dr Gregor Lesjak, izaslanik premijera Srbije g. Vladimir Božović, kao i predstavnici lokalne samouprave. 


IMG_0487IMG_0497IMG_0498IMG_0499IMG_0501IMG_0503IMG_0506IMG_0512IMG_0519IMG_0521IMG_0526IMG_0528IMG_0533IMG_0534IMG_0536IMG_0547IMG_0548IMG_0549IMG_0550IMG_0552IMG_0560IMG_0562IMG_0564IMG_0569IMG_0579IMG_0580IMG_0582IMG_0583IMG_0584IMG_0589IMG_0590IMG_0591

 
 





































 

 








Izvor: http://www.mitropolija-zagrebacka.org/index.php/2009-12-10-13-19-04/787-c-c


 

Pročitano: 6250 puta