MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SVEPRAVOSLAVNO SABRANjE U MITROPOLIJI ZAGREBAČKO-LjUBLjANSKOJ



Pod pokroviteljstvom Pravoslavne mitropolije zagrebačko- ljubljanske, u Ljubljani i Otočecu (Slovenija) u periodu od 17. do 20. septembra 2015. godine, održava se velika i važna međupravoslavna konferencija koja će se baviti proučavanjem religija i destruktivnih kultova.   
 
Na poziv Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog g. dr Porfirija, temom skupa Kultovi – neopganizam - sekularizacija: opasnost urušavanja pravoslavnog etosa, baviće se više od stotinu teologa, profesora, sveštenika, psihologa, kriminologa, politikologa i eksperata, koji dolaze sa Kipra, iz Grčke, Katara, Rusije, Ukrajine, Poljske, Sirije, Gruzije, Češke, Bugarske i Rumunije, pored domaćih iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. U Ljubljani i Otočecu će se naći i više najuglednijih arhijereja iz pomesnih Pravoslvnih Crkava, i to: Arhiepiskop katarski g. Makarije (Jerusalimska Patrijaršija), Arhiepiskop kritski g. Irinej (Jeladska Crkva), Mitropolit karpasijski g. Hristofor (Kiparska Pravoslavna Crkva), Episkop obučovski g. Jona (Ukrajinska Pravoslavna Crkva), Mitropolit nevrokopski g. Serafim (Bugarska Pravoslavna Crkva), kao i veći broj arhijerejâ Srpske Pravoslavne Crkve. Učesnicima Konferencije uputiće svoje poruke Njegova Svetost Patrijarh vaseljenski g. Vartolomej, drugi pravoslavni patrijarsi i predstojatelji pomesnih Pravoslavnih Crkava, kao i Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej.
 
Osmi sastanak Međupravoslavne mreže inicijativâ za proučavanje religijâ i destruktivnih kultova otvoriće Njegovo Visokopreosveštenstvo  Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. dr Porfirija, a prvo izlaganje, na temu „Budućnost hrišćanstva na Bliskom istoku posle arapskog proleća“, održaće Hristos Jakovu, direktor istraživačkog centra Kipar - ΚΥ.ΚΕ.Μ.
 
Učesnici skupa će od 17. do 20. septembra još čuti izlaganja Episkopa kruševačkog g. dr Davida (Kultovi – neopaganizam – sekularizam: Opasnost za urušavanje pravoslavnog etosa iz kinematografske perspektive); profesora dr Aleksandra Dvorkina iz Rusije (Neopaganizam u Rusiji - opšte sagledavanje); visokoprepodobnog arhimandrita Jakova Halila iz Balamanda, Liban (Problem ekstremnog islamizma na Bliskom istoku); visokoprečasnog protoprezvitera Kirijakosa Curosa iz Atine (Paganizam se vraća u svoju kolevku); Episkopa slavonskog g. Jovana (Kultovi, neopaganizam i sekularizacija u pop kulturi); gospodina Andreja Protića iz Beograda (Izmešani sistem vrednosti kao posledica sektnog i manipulativnog delovanja), kao i druga.
 
U nedelju, 7/20. septembra, konferencija će se okončati služenjem svete arhijerejske Liturgije u hramu Svetih Kirila i Metodija u Ljubljani, uz učešće svih učesnika skupa.
 
Izvor: http://www.mitropolija-zagrebacka.org/index.php/

Pročitano: 3139 puta