MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ČLANOVI INTERNET MISIONARSKE ZAJEDNICE MANASTIRA LEPAVINE



Otac Gavrilo – nadahnut svojim darom misionarenja, otac je stvorio ono za što bi neki rekli da je čudo Božije. Okupio je na desetine hiljada vernika oko svog misionarskog rada. Usmeren prema idejama koje mu svakodnevno nadolaze, on ima želju i volju da svoje duhovno bogatstvo podeli sa ljudima i na taj način da širi reč Božiju. On se ne zaustavlja na postojećim misionarskim sredstvima, na časopisu, duhovnim listićima. Davnih godina je to prevazišao koristeći savremene tehologije i društvene mreže kojima već godinama uspešno širi reč Božiju. Od njenih samih početaka imao je saradnike koji su mu neprekidno od pomoći. U nastavku sledi priča o njima, očevim saradnicima na njegovim misionarskim projektima.
 
Krenimo redom.
 
sestra Radmila Maksimovic - Za početak bih rekao nekoliko reči o Sestri Dr Radmili Maksimović – Svojevremeno je bila saučesnik u postavljanju multimedijalnih postova na lepavinskom web sajtu. Zahvaljujući svom znanju i neumornom trudu, prevela je oko 2000 tekstova sa ruskog i engleskog na srpski za potrebe lepavinskog web sajta. Kako bi saznali njenu ljubav prema prevođenju, pokušajte da se takmičite sa njom, ko će brže da pročita određeni tekst na engleskom. Kada vi krenete da ga čitate, taj tekst će kod sestre Radmile biti trenutno preveden i postavljen na sajt. Pokušajte izbjeći bilo kaka takmičenja sa sestrom Radmilom kada je u pitanju prevođenje tekstova. Osim prevođenja, sestra Radmila je uvek nesebično pružala pomoć koliko je to bilo u njenoj moći.
 
Sestra Tankosava Damjanović – svojih svakodnevnih obaveza ona ima mnogo. Uspešno se preko dana snalazi sa njima, a onda kada svi legnemo da spavamo, sestra Tankosava uključuje svoju kompjutersku aparaturu i kreće u svet korekturisanja i pisanja tekstova za naš sajt. Tada se ona transformiše iz ugledne beogradske domaćice u profesionalnu dizajnerku lepih teksova koji već godinama ulepšavaju naš sajt. Ujutro kada uz kafu posetite naš sajt i kada primetite lepe tekstove koji uz vašu kafu lepo mirišu, to će vam biti dovoljan znak da je sestra Tankosava bila vredna prethodnu noć i da je tekstovima dala još jednu mirisnu dimenziju dok smo mi spavali.
 
Sestra Slavica – Ako sestra Tankosava daje tekstovima mirisnu dimenziju, tada im sestra Slavica daje dimenziju okusa. Predivni tekstovi koji dođu kod sestre Slavice na korekciju, od nje odlaze mirisniji, zaslađeni medom od livadskih pčelica iz sarajevskog kraja. Bezbrojno puta je sestra Slavica napisala svoje tekstove i komentare koji i danas ukrašavaju naš lepavinski web sajt.

 
 
Brat Stamenko – Naoružan tehničkim znanjima uvek je u trendu i korača rame uz rame sa novim informaciono – komunikacionim veštinama. Brat Stamenko je uvek pri ruci ocu Gavrilu kada treba da se objavi novi tekst na manastirski veb sajt. Brzo uči, a i nesebično i drugima prenose svoje znanje. Brat Stamenko vizualizira duhovne poruke na YouTube, smatrajući da je YouTube jedan od važnih faktora u misionarskom radu. U razgovoru sa ocem Gavrilom njegove najčešće reči su: “Dobro Oče”, “Kako vi kažete Oče”, “Uradiću to vrlo brzo”, “Razumem Oče”. Bratu Stamenku je Banja Luka u srcu, a lepavinski veb sajt u duši.
 
Sestra Aleksandra – Njen dan počinje uvek sa porukom Ocu Gavrilu na Skype. „Oče blagoslovite“. Bez očevog blagoslova ne započinje svoj dan. Glavni joj je misionarski cilj da tekstove koje prevede sa srpskog na nemački, postavi na naš sajt. Ona je naš mali perfekcionista. To joj ponekad radi problem, ali na kraju uvek donose originalnost i prefinjenost. Kada prevede tekstove, onako kako ona hoće, bez ijedne greške, tek tada naša sestra Aleksandra može mirno da spava, ali pre spavanja obavezno se bar na kratko javi ocu na skajp kako bi dobila Očev blagoslov na laku noć.
 
Sestra Jelena – Mnoge tekstove na srpskom treba prevesti i na ruski, ali kako, pitali smo sestru Jelenu. Ona nam je odgovorila da smo upravo našli osobu koja hoće i može to da uradi. Sestra Jelena je često zauzeta svojim svakodnevnim obavezama, ali bez obzira na gomilu njenog posla, tekstovi na ruskom jeziku koji se nalaze na našem sajtu njenim zalaganjem svakim danom rastu kao pečurke posle kiše.
 
Brat Radomir – je diplomirani socijolog i politolog koji svoje vrlo zanimljive sociološke teme često piše za lepavinski sajt. Kao politolog i novinar, svoje znanje je dugo godina usavršavao na jednoj poznatoj televiziji u Nemačkoj. Kao politolog ima jedan politički cilj suprotan svim političkim ciljevima na našoj političkoj sceni. Naime, cilj mu je da svojim oštrim hercegovačkim vidom i sluhom, ne dopusti da se na lepavinskom sajtu pojavi bilo koji oblik političkog idealiziranja. E, kada bi i naši političari bili kao naš brat Radomir.
 
Sestra Nataša – piše jako lepe tekstove u obliku reportaža za lepavinski sajt. Razmišljao sam da joj za potrebe njenih putovanja poklonim kompas, ali sam shvatio da se sestra Nataša vrlo dobro snalazi na svojim pokloničkim putovanjima. Usavršila se, tako da vrlo dobro pronalazi puteve do skrivenih manastira o kojima piše za lepavinski sajt. Sve pravoslavne lepote koje sestra Nataša spozna na svojim pokloničkim putovanjima njena olovka napiše. Kada bi je poslali na severni ili južni pol, ona bi se ubrzo tamo snašla, pronašla neki manastir i pisala reportažu o njemu, koju bi vrlo brzo poslala ocu Gavrilu za objavu na lepavinski sajt.
 
Sestra Ljiljana Nikolić – Sinđelić – Kada naši saradnici hoće da napišu tekst, oni uzmu digitalnu olovku i pišu, ali puno teži deo posla obavlja naša sestra Ljiljana Nikolić. Ona kao novinar osmišljava pitanja, planira i realizuje intervjue. Naša sestra Ljiljana je radila kao novinar na radio Svetigori i radio Slovoljubve. No, te radio stanice su morale da čekaju na red, jer sestra Ljiljana je uvek prednost davala intervjuima koji su objavljivani na lepavinskom web sajtu.
 
 
Brat Borislav – Kako je vreme od 2000. godine prolazilo, tako se nekoliko puta pojavila potreba za redizajnom našeg lepavinskog sajta. Sada se ispostavilo da smo čekali kontakt brata Borislava iz Banjaluke. On i njegovi saradnici preuzeli su na sebe veliki posao osmišljavanja dizajna i programske osnove našeg sajta. Njihov dizajn krasi jednu od najlepših verzija lepavinskog sajta.

 
 
Brat Marko Jevtić – Do sada je bio nepoznat ostalom delu naše misionarske obitelji. On isključivo kontaktira samnom. Ovo je idealna prilika da kažem nekoliko reči o njemu. Brat Marko je jedan od najzaslužnijih što signal „Radio Blagovesti“ dolazi na vaše male ili velike računare. Upravo sa njegovih servera, digitalni signal radio Blagovesti putuje digitalnim antenama koje su okrenute prema vašim računarima i mobilnim telefonima. Njegove antene su duboko i čvrsto postavljene tako da verujem da će internet signal sa Radio Blagovesti još dugo da sa ponosom budu okrenute ka Vama zahvaljujući upravo bratu Marku.

 
 
Brat Ivan – kompletna automatizacija Radio Blagovesti upogonjena je posebnim programskim kodom. To su različite PHP skripte koje nam omogućuju da na streaming serveru realizujemo svoje ideje. Upravo brat Ivan svojim zalaganjem i trudom osmišljava taj svet programskih PHP kodova. Njemu nikada nije teško da odvoji svoje vreme i kreira neki nama potreban programski modul koji će automatizovati zamišljeni misionarski proces. Dugujemo mu veliku zahvalnost jer pored obitelji, dece i svojih svakodnevnih poslovnih obaveza, on je uvek sa nama da pomogne i bude deo naše internet misionarske zajednice.
 
 
Sestra Lana – U trenucima kada joj se otac Gavrilo obratio sa idejom da dizajnira dvodimenzionalne plakate sa duhovnim porukama oca Gavrila, sestra Lana je igrala svoju omiljenu video igricu. Primivši poslušanje od oca Garvila da dizajnira plakate sa duhovnim porukama, sestra Lana je ubrzo uvidela potencijal svojih video igraca samo u gubljenju vremena, a sa druge strane shvatila je veliki potenicijal dvodimenzijalnih plakata koje je dizajnirala i koji danas ulepšavaju internet prostor. Ne samo da više nema vremena za svoju omiljenu video igricu, već se odavno pozdravila sa njom, naglašivši da se osim dizajniranja, po poslušanju oca Gavrila bavi i naracijom tekstova za Radio Blagovesti. Videćemo u koje sve blagoslovene sfere će je odvesti to njeno bezuslovno zalaganje za misionarske projekte oca Gavrila.
 
Brat Marko Bakić – Osim neverovatnih prizora milijunskih nijansi raznih boja kojima je brat Marko dizajnirao YouTube klipove, on ima posebno istančan smisao za izradu naše kompletne video produkcije. Osim posebne hardverske opreme u koju neprestano ulaže, brat Marko usavršava svoj smisao za lepo kako bi to što je lepo podelio sa svima nama. Hvala mu za sve lepo što je osmislio.

 
 
Sestra Sanja Pavkov – znanje grčkog jezika stekla je dugogodišnjim životom u Grčkoj. I sada želi da svoje znanje grčkoj jezika podeli sa ocem Gavrilom i sa nama. Osim prevodioca, naša sestra Sanja je jedinstveni primer požrtvovanog gostoprimca u Atini. Otac Gavrilo i ja smo imali mogućnost da budemo njeni gosti, i sada sa nestrpljenjem očekujemo ponovni odlazak ka njoj. Ona voli susrete sa sa svim članovima internet misionarske zajednice manastira lepavine koju predvodi otac Gavrilo.

 
sestra Biljana Mrmoš - Slušao sam tišinu. Često puta se uverim da tišina može da me usmeri na stvari koje volim. Lepo je ćutati i slušati. Ta misao mi često prođe kroz glavu kada slušam sestru Biljanu Mrmoš i njenu naraciju na Radio Blagovesti. Slušajući kako čita duhovne tekstove po izboru oca Gavrila, shvatim važnost vlastite šutnje. Postalo mi je važno da čujem sestru Biljanu, jer njeno znanje nije samo vezano za glumu kojom se profesionalno bavi, već je profesionalna i za čitanje tekstova na Lepavinskom Radio Blagovesti. Kako Biljana kaže: " Iz moje škole su izašli mnogi kojima sam dala pelcer svog glumačkog znanja, jer "nije znanje, znanje znati, već je znanje, znanje dati"!


sestra Olivera Dragojević - Hrišćanima vera u Boga, predstavlja put, istinu i život. Upoznavši sestru Oliveru, prepoznao sam u njoj ljubaznost i dobrodušnost. Prilikom našeg prvog susreta primetio sam kod nje snažnu volju za njen ulazak u svet duhovnosti. Razgovori u kojima smo zajedno sudjelovali bili su prožeti mnogim pitanjima i nedoumica. Sledeći naš susret dogodio se na jedan zanimljiviji način, putem Radio Blagovesti. Slušajući njene naracije u emisiji TIHI GLAS, osetio sam mnogo toplote, i prisetio se snažne volje koju sam ponovo primetio u njenoj naraciji. Bila je to volja u vlastito spasenje. Od tada toplina koja se nalazi u njenom glasu, svim slušaocima Radio Blagovesti donosi nadu i prenosi potrebu za verom u istinski Put Istinu i Život. 

 
sestra Olivera Vasić -  je prva posetila oca Gavrila prilikom njegovog ovogodišnjeg boravka u Banji Mlječanici. Donela je ocu poklon, ali čini se da je prvenstveno došla po blagoslov od oca za čitanje tekstova. Nakon što je dobila od oca blagoslov, od tada neprestano snima tekstove.




brat Horst Georg Thiel - Ponekad je mnogo lakše biti narator: pročitati tekst, snimiti ga i poslati ga na "Server". Ono što se sa audio snimkom kasnije dešava zna samo mali broj ljudi. Jedan od njih je brat Georg, čovek koji na radnom stolu ima vrlo snažan računar povezan sa dva monitora. Za njegov angažman na Radio Blagovesti je potrebna snažna računarska oprema. Njegov rad se temelji na uređivanju  i editiranju audio snimaka koje naratori snime. On postavlja zapise na server Radio Blagovesti i postavlja postove sa kraćim opisom. Snimke koje dolaze od naratora često nisu dovoljno dobro pripremljene, pa zahtevaju dodatnu obradu. Ta obrada zahteva poznavanje kompjuterske tehnologije sa kojom se brat Georg vrlo dobro snalazi. Bez njegovog angažmana audio snimke naratora ne bi mogle da dođu do naših dragih slušaoca.


 
sestra Vladislava Vasić Thiel - Kada je u pitanju čitanje tekstova, tada se životne priče spajaju u jednu. Tada sestra Vladislava svojim gestom radizajedno sa svojim suprugom Georgom. Uz njega je naučila da postavlja tekstove na radio. Na taj način je i ona rasteretila ostale članove misionarske zajednice kada je u pitanju postavljanje audio snimki na server. Uz svog supruga, sestra Vladislava se osposobila za naraciju tekstova ali i za postavljanje audio postova na Radio Blagovesti. 

 

 
sestra Bojana Milosavljev - Sve više se njeni vršnjaci sa jakom željom angažuju na sličnim projektima. Bojana je sigurno jedna od prvih. Ona se samostalno prijavila za volonterski rad, jer je željela da svoje slobodno vreme uloži u svoju duhovnu nadgradnju. Čitajući tekstove za Radio Blagovesti, ona se obogaćuje bogatim duhovnim sadržajem koji se nalazi u tekstovima koje čita. 



brat Dejan Unčanin - mladi otac troje dece ne zna kuda će od obaveza, ali svakodnevno voljno ispunjava svoje volonterske obaveze. Oprema koju poseduje nije na zavidnom nivou, ali pored toga, uz dodatni trud, brat Dejan uspeva, da svoje naracije preusmeri na Radio blagovesti.
 

 


Tatjana Pupovac -
Nisam je upoznao lično, ali kao da i jesam, kada sam posluašo pesme koje piše. U njenim pesmama su svi odgovori na moje nedoumice: šta je to što mladog čoveka približava Bogu i veri. Tatjana je dokaz da ljudi koji lepo pišu, još lepše čitaju. 


Aleksandra Popović  - Otišla je odavno da živi u inostranstvu. Daleko je od svojih, ali ima veliku želju  da bude sa njima u kontaktu. Čitajući tekstove za Radio Blagovesti, omogućeno joj je da je neprestano u kontaktu sa svojim najmilijima. Kao što ona želi biti sa nama, tako mi još i više želimo biti sa njom. 


Milka Marjanović -
Imala je mnogo tehničkih problema sa snimanjem svoje naracije. Zvuk je bio pretih, audio format prikladan. Oprema joj se pokvarila. Nisam imao način kako da joj popravim grešku, tako da sam joj se najavio da ću joj doći u goste. Veliko su gostoprimstvo priredlili teta Milka, njena kćerka i sin. Sa velikom sam radošću popravio neispravnu opremu. Sada je teta Milka punopravan član internet misionarske zajednice manastira Lepavina


Nemanja Delić  - naš član u Beču stvara muzičke tonalitete. On je naučio da svoju naraciju isto kao i note prenosi posebnim muzičkim instrumentima na Radio Blagovesti. Njegovi muzički instrtumenti su nadarenost, trud, vera, ali pre svega velika ljubav u misionarske projekte koje vodi otac Gavrilo.
 


 

Radmila Karanović - Slušajući profesionalnu naraciju sestre Radmile Karanović, koja je svoj glas usavršavala vodeći radio emisije na Radio televiziji Republike Srpske, dolazim do zaključka da i svojim glasom ljudi mogu da pomognu svojim bližnjima. Sestra Radmila uvek ima volju da se angažuje na misionarskim projektima koje vodi otac Gavrilo. Bez obzira što je profesionalni narator za radio program, ona želi više od svega da usavršava duhovnu komponentu svoga glasa, znajući da će na taj način toplina njenog glasa doći najviše do izražaja i da će se tada još dalje čuti. Čitajući tekstove za Radio Blagovesti, njen glas u ovom trenutku obilazi celu planetu sa ciljem prenosa duhovnih sadržaja u domove ljudi koji zbog fizičke udaljenosti ne mogu lično da pokucaju na vrata Svetog manastira Lepavine.
 
 
Milan Ivetić - Važan je signal u kojem se mogu prepoznati tople ljudske note, ali ljudi ne znaju jedni drugima da pošalju taj signal. Oni pak koji to znaju, njima nedostaju note sa kojima bi svirali u životu nešto toplo i kroz te note privukli one koji su im namenjeni u životu. Brat Milan, nadaren verom u Boga, svoju veru je odlučio da produbi, i to na način da se angažuje kao narator na Radio Blagovesti. Kada se susretnemao na svetom i blagoslovenom mestu, ljudi počnu da osećaju sebe kao deo svetinje, a kada se zajedno i jedni i drugi tamo nađemo, tada možemo lakše razumeti jedni druge. Brat Milan je tražio način kako da to lakše shvati. Tražio je način, a onda iznenada je "način" pronašao njega. Pronašao ga je u trenutku kada je on sedeo za računarom i pokušavao da se izbori sa žicama i kablovima, uštekavajući i preštekavajući mikrofone. Nije išlo od prve, ali on nije odustajao, već je uzeo svoj mobilni telefon preko kojeg je vera i smirenost njegovog glasa pronašla put do oca Gavrila i do Radio Blagovesti. Sada ne prođe dan da brat Milan ne pošalje email poruku ocu Gavrilu, da mu otac blagoslovi novi tekst za čitanje, jer kako i sam kaže: "Zavoleo sam da čitam za Radio Blagovesti". Svi mi smo zavoleli njega, jer je postao deo velike internet misionarske zajednice okupljene oko oca Gavrila i Presvete Bogorodice Lepavinske. 
 
 
Vladimir Srbljak - Jedan je od naših saradnika, koji nam se među prvima priključio u misionarskom radu. Živeo u Americi dugo godina, i od tamo se često javljao ocu Gavrilu sa željom da pomogne i da pruži svoj doprinos u internet misionarenju. Nedavno se vratio u Srbiju kako bi svojim bogatim iskustvom doprineo svom rodnom kraju. Nije mu bilo lako doneti takvu odluku, ali imao je pomoć svoje supruge koja mu je bila velika podrška. Uspeo je, zahvaljujući svojom upornošću i radom. Posebno mi je drago kada čovek poput njega uz sve svoje dnevne obaveze uspe da se angažuje u našoj Internet misionarskoj zajednici manastira Lepavine koju vodi otac Gavrilo. Najviše se angažovao oko prevoda tekstova sa engleskog na srpski i na projektu izrade dizajna za plakate očevih duhovnih pouka koje otac objavljuje na fejsbuku. Tih plakata ima na desetine, tako da će trud brata Vladimira dugo vremena da ulepšava fejsbuk stranicu o.Gavrilo.
 
Bojana Srbljak - Iskustvom se obogatila živeći u inostranstvu i pre neko vreme sa svojim suprugom Vladimirom odlučuje se na povratak u Srbiju. Ocu Gavrilo pomaže već godinama na misionarskom planu. Svojevremeno je vodila emisiju na engelskom jeziku koja se emitovala svakodnevno u 18 sati na Radio Blagovesti. Čitajući tekstove koje joj je otac slao na engleskom jeziku pokazala je svoju upornost da volontima kao jedan od najvrednijih članova Internet misionarske zajednice. Ona je naš prvi volonter-narator koja je svojim glasom obogatila sadržaj Internet Radio Blagovesti. Sama je uređivala svoje emisije i slala ih svakodevno u produkciju za radio. Pratio sam tada statistike slušanosti radija, i primetio da je njena emisija bila mnogo slušana u Americi, zemlji iz koje se vratila nedavno kako bi svojim znanjem i trudom obogatila svoj rodni kraj. Nadam se da će još dugo vremena svojim prisustvom jačati našu sve veću internet misionarsku zajednicu manastira Lepavina. 
 
Moja malenkost, Nenad Badovinac – Razmišljao sam da se izuzmem sa ovog popisa. Jer moj je zadatak samo da shvatim očev veliki smisao za internet misionarenje. Pokušavam da shvatim očevu nemerljivu upornost. Hteo bih dotaći izvor koji mu daje tu silnu energiju za svoj rad. Otac kaže da mu ja pomažem kao glavni tehnički saradnik, ali ja se samo radujem što sam deo svih tih njegovih projekata tražeći duhovni smisao svog posla, smatram da je naš duh taj koji nas pokreće ka Svetom Duhu koji nam dolazi sa Neba u susret. Smatram da moramo istinski da hranimo svoj duh nadahnutom Božijom rečju, koju pronalazim u misionarskim projektima oca Gavrila lepavinskog.
 
Nenad Badovinac

Pročitano: 19038 puta