MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

POKLONIČKE POSETE MANASTIRU LEPAVINI



U subotu, 27. juna 2015. godine, na dan svetog proroka Jeliseja i svetog Metodija Carigradskog manastir Lepavinu su posetile hodočasničke grupe iz Beograda i Drvara. Svetu Liturgiju su služili arhimandrit Gavrilo (Vučković), nastojatelj manastira, jeromonah Vasilije (Srbljan), sabrat lepavinske svete obitelji, i jerej Siniša Serdar, paroh u Drvaru. Za pevnicom je bio jerej Radovan Dimitrić, paroh u Koprivnici. 
 
Na poziv: "Sa strahom Božjim i verom pristupite!" veliki broj okupljenog naroda Božjeg je prišao da se pričesti najsvetijim Tajnama Hristovim. 
 
 
Posle Svete liturgije i potom posluženja u manastirskoj porti, molitve za zdravlje ispred čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske čitao je o. Gavrilo, uputivši na kraju vernicima reči duhovne pouke i pozvavši sve prisutne vernike na trpezu ljubavi. 
 
 
Na kraju je za uspomenu uslikana zajednička fotografija. 
 
* * * 
 
Sedam dana kasnije, u subotu, 4. jula, na dan sv. mučenika Julijana Tarsijskog i prepodobne Anastasije Srpske, na poklonjenje lepavinskoj svetinji došli su i hodočasnici iz Minhena i Sombora. Svetu liturgiju su služili arhimandrit Gavrilo (Vučković) i jeromonah Vasilije (Srbljan). I ovom prilikom su se skoro svi pristigli poklonici pripremili za primanje sv. pričešća. 
 
 
Posle posluženja je za hodočasnike i sve vernike sabrane u manastirskoj crkvi o. Gavrilo čitao molitve za zdravlje pred čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Lepavinske, a potom je u manastirskoj trpezariji upriličena trpeza ljubavi.     
 

Pročitano: 5291 puta