MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

PROSLAVLjEN JUBILEJ SRPSKE PROSVJETE U ZAGREBU



Svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u utorak, 21. aprila 2015. Godine, proslavljen je jubilej dvije stotine godina od osnivanja prve srpske elementarne škole pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Zagrebu i deset godina od osnivanja Srpske pravoslavne opšte gimnazije Kantakuzina Katarina Branković. 
 
Odazivajući se pozivu Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog gospodina dr Porfirija u svečanim ložama predivnog zagrebačkog doma umjetnosti i kulture našli su se predsjednica Republike Hrvatske gđa Kolinda Grabar-Kitarović i bivši predsjednici Republike, g. Stjepan Mesić i prof. dr Ivo Josipović. Zatim, izaslanica predsjednika Republike Srbije gđa Jasmina Mitrović Marić, arhijereji Srpske pravoslavne crkve: Episkop bački g. Irinej, Episkop britansko-skandinavski g. Dositej, Episkop osječkopoljski i baranjski g. Lukijan, Episkop vranjski g. Pahomije, Episkop dalmatinski g. Fotije, Episkop bihaćko-petrovački g. Atanasije, Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, Episkop kruševački g. David, Episkop srednjoevropski g. Sergije, vikarni Episkop jegarski g. Jeronim. Izaslanik kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog bio je mons. Ivan Šaško, a pozivu se odazvao i apostolski nuncij u Zagrebu mons. Alesandro Deriko. Takođe, prisutni su bili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora g. Davor Bernardić, zamjenik Ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vlade Republike Hrvatske prof. dr Roko Andričević, zamjenik ministra rada i mirovinskog sustava g. Božidar Štubelj, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba gđa Vesna Kusin, izaslanik predsjednika Republike Srpske g. Miladin Dragičević, saborski zastupnici prof. dr Milorad Pupovac, g. Mile Horvat, g. Dragan Crnogorac, g. Zdravko Ronko, kao i uvažena gospoda direktori vladinih kancelarija za odnose sa crkvama i vjerskim zajednicama Hrvatske, Srbije i Republike Srpske Šime Jerčin, Mileta Radojević i Dragan Davidović.
 
 Među prisutnima bili su predstavnici vjerskih zajednica u Zagrebu: rabin Lucijano M. Prelević, gđa Jasminka Domaš, g. Toma Magda i g. Željko Mraz iz Saveza baptističkih crkava u Hrvatskoj. Ovom svečanom događaju prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora zemalja Srbije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Rusije, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Norveške, Austrije, Ukrajine i Njemačke. Odazvao se pozivu rektor zagrebačkog sveučilišta prof. dr Damir Boras i rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr Željko Tanjić, dok je Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu predstavljao prof. dr Jure Zečević. Iz gradske kancelarije za obrazovanje prisutna je bila mr Katarina Milković, a srpska društva Prosvjeta i Privrednik predstavljali su predsjednici Čedomir Višnjić i Nikola Lunić. Uz predsjednike županijskih Vijeća srpske nacionalne manjine, prisutan je bio g. Saša Milošević, predsjednik VSNMGZ, predstavnici brojnih nevladinih organizacija, gimnazija i drugih vaspitnih i obrazovnih ustanova u Zagrebu, sveštenstva i monaštva Eparhije zagrebačko-ljubljanske. Arhimnadrit Nikodim došao je sa maturantima Bogoslovije Sveta Tri Jerarha. Rado su se pozivu odazvali brojni univerzitetski profesori iz Zagreba, bivši učenici Gimnazije i njihovi roditelji, prijatelji Škole i Crkve u Zagrebu iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, osobe iz kulturnog, društvenog i medijskog života, kao i domaćin Hrvatskog narodnog kazališta intendant gđa Dubravka Vrgoč.
 
Nakon intoniranja državnih himni, Hrvatske i Srbije, te molitve Gospodnje u izvođenju združanih horova Hrvatskog narodnog kazališta i Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, koje je predvodila dirigent Nina Koseto, prisutne je pozdravio direktor Škole protojerej-stavrofor Slobodan Lalić najavivši obraćanja govornika.
 
Najprije se obratio Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin dr Porfirije, predsjednik Školskog odbora, zablagodarivši Bogu na danu u kome smo se sabrali da proslavimo dva značajna jubileja.
 
-  Nema lepšeg povoda nego da zajednički praznujemo svetlost znanja očuvanog u patini tradicije i to pred licem naše mladosti i zarad njene budućnosti. Naša dva naroda, hrvatski i srpski, koje međusobno vezuju hrišćanska vera, kao i prostori na kojima se vekovima međusobno prožimamo i preplićemo, danas su obogaćeni još jednim iskustvom – iskustvom zajedničke radosti. Mi tu radost doživljavamo, verujem, na isti način, iako nismo jednoobrazni,.... Pred Vaskrslim Gospodom i mladim naraštajima dužni smo da zajedno čuvamo sve ono što nas zbližava. Naglašavamo ove vrijednosti, jer upravo na njima je jedino moguće graditi temelj za bogomblagoslovenu, mirnu i srećnu budućnost. Ono što čini ovaj jubilej i ovaj susret još većim i značajnijim jeste da smo, slava i hvala Gospodu, smogli snage da iza sebe ostavimo događaje iz ne tako slavne prošlosti. Veličina i značaj današnjeg sabranja, pod ovim prekrasnim svodovima doma hrvatske umjetnosti i kulture, jeste da smo uprkos svemu ovde zajedno i da zajednički dijelimo nadu u još bolje sutra. To činimo, ne samo radi nas, nego radi naše djece, kojima ostavljamo u nasljeđe ono što nam je Gospod Naš Isus Hristos ostavio rekavši: Mir vam ostavljam, mir svoj dajem vam, istakao je Mitropolit.
 
Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba gđa Vesna Kusin podsjetila je na svesrdnu podršku gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića koji je poticao gradnju novog školskog zdanja Gimnazije na Svetom Duhu u Zagrebu i prati njen razvoj i napredak. Gospođa Kusin je ocijenila da Škola kod svojih polaznika razvija ono što mi nazivamo kosmopolitskim duhom.
 
Zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr Roko Andričević je ukazao na sistem hrvatskog školstva koji kroz postojeće modele omogućava njegovanje jezika i pisma nacionalnih manjina.
 
 - Trenutno unutar državnog sistema obrazovanja ove modele pohađa ukupno 2575 učenika učeći srpski jezik i ćirilično pismo, precizirao je prof. dr Andričević.
 
Prisutne je potom u ime predsjednika Republike Srbije pozdravila izaslanica gđa Jasmina Mitrović Marić koje je ranije posjećivala Gimnaziju i upoznata je sa programom rada i uspjesima učenika. Gospođa Marić je upravo učenicima i nastavnicima čestitala ovaj važan jubilej ukazujući na svetosavske osnove prosvjete i pedagogije.
 
 -  Odupirući se vlastitom nemaru prema kulturi pamćenja, njegujući nacionalnu samosvijest i ravnopravnost, razvijajući slobodno mišljenje i stvaranje, srpski i hrvatski narod trebaju poštovati svoje slavne pretke, naglasila je gospođa Mitrović Marić.
 
Vaskršnjim pozdravom Hristos vaskrse - prisutne u dvorani pozdravila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. U svom obraćanju Grabar-Kitarović istakla je kako su ovi jubileji važni, ne samo po svom povijesnom značenju, nego i po onome što znače i nagoviještavaju za budućnost. „Doslovce za budućnost jer je riječ o mladima, koji će za koju godinu punim jedrima zaploviti u život i biti graditelji i svoje i naše budućnosti“, rekla je Predsjednica.
 
Čestitajući desetu godišnjicu djelovanja Gimnazije Kantakuzine Katarine Branković, Predsjednica Republike ističe kako ona nadilazi značenje obilježavanja prvog školskog jubileja. „Nemoguće je, naime, današnji događaj gledati izvan konteksta ukupnih odnosa između hrvatskoga i srpskoga naroda i njihovih matičnih država“, rekla je Predsjednica i dodala kako Republika Hrvatska želi biti država stvarne, a ne samo proklamovane tolerancije. U tom smislu istakla je toleranciju tek kao temelj onome što je krajnji cilj, a to je otvarati manjinskim zajednicama prostor afirmacije njihovih kulturnih i vjerskih identiteta te njihovoj aktivnoj integraciji u društveni život.
 
Predsjednica Republike smatra da Gimnazija, osim pružanja opštih znanja i vaspitnih osnova, promoviše baštinu pravoslavne duhovnosti i srpskog nacionalnog identiteta i tradicije. „Ujedno, ona svojim učenicima otvara vidike multikulturalnosti i multikonfesionalnosti i upoznaje ih s najvažnijim sadržajima hrvatske kulturne i duhovne baštine, čime im olakšava integraciju u sve vidike života hrvatskoga društva“, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.
 
Svečani program započeo je uvodnim slovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa bačkog g. Irineja.
 
-  Jedinstvena je prilika, čak i naša obaveza, da na početku pomenemo imena prvih učitelja koji su pre dve stotine godina, u okrilju pravoslavne crkvene opštine,  1814. leta Gospodnjeg, u ovom gradu, započeli sistematsko obrazovanje srpske dece. To su: Georgije Tomić, Vasilije Stepić, Jovan Pelopida, Mihailo Teodorović, a deceniju kasnije Simeon Milašinović, Uroš Gavrilović i Spiridon Trbojević. Zašto se sećamo imenâ utemeljivačâ srpskog školstva u Zagrebu? Da sebi, a i drugima, damo odgovor na pitanja: ko sam? kome pripadam? kuda idem? Ili, još jednostavnije, da, sećajući se važnih imena iz prošlosti, čuvamo svoj lični, verski, nacionalni i kulturni identitet, da razvijamo sopstveni pogled na svet i na društvo u kome živimo. Na isti način pominjemo i dragi nam lik blažene uspomene mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Jovana Pavlovića koji je osnovao Srpsku pravoslavnu opštu gimnaziju Katarina Kantakuzina Branković. Danas, kada prođemo kroz velelepno zdanje Gimnazije na Svetom Duhu i vidimo savremene kabinete i dvorane, ispunjene veselim učenicima i ozbiljnim nastavnicima, jasan nam je dalekosežni značaj životnog dela blaženopočivšeg mitropolita Jovana, ukazao je episkop Irinej.
 
Znamo da tih godina to nije bilo nimalo jednostavno. Bilo je i onih koji preostale Srbe nisu videli kao deo hrvatskog društva. Na žalost, vidimo da ih ima još uvek. Ali, pre deset godina bilo je u hrvatskom društvu, i to na odlučujućim mestima, i takvih ličnosti koje nisu bile za nejednakost i za podele nego su, podržavajući mitropolita Jovana i Srpsku Pravoslavnu Crkvu u Hrvatskoj, želele da pruže priliku novim srpskim naraštajima, obezbeđujući im mogućnost za vrhunsko školovanje u zemlji u kojoj su, zajedno sa hrvatskim narodom, živeli i njihovi preci i u kojoj su i sami rođeni. I tim dobrim, dalekovidim ljudima, izdancima hrišćanske, a ne neke druge Hrvatske, upućujemo reči duboke blagodarnosti i molitvu Vaskrslom Hristu, Darodavcu nepropadivih dobara, za njih, njihove domove i njihovu domovinu.
 
Dragi učenici, iskoristite na najbolji način ovaj dar vaše Crkve i društva u kome živite! Vi se obrazujete da biste dali doprinos razvoju i napretku duhovnosti i kulture srpskog naroda, a u ne manjoj meri i razvoju i blagostanju države u kojoj živite. Neki od vas će, možda, otići u Srbiju ili u neku drugu zemlju, ali Hrvatska je, uvek i zauvek, i vaša zemlja. Ovde treba da ostvarujete svoje životne želje i snove, realne, pritom ne male i sitne, jer vi  ̶ od sve srpske dece u Hrvatskoj, a i od mnogih vršnjaka u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj   ̶ imate najbolje uslove za rad i učenje, naglasio je vladika Irinej.
 
Uslijedila je potom monodrama Plač Katarine Kantakuzine Branković u izvođenju proslavljene i zagrebačkoj publici dobro poznate beogradske dramske umjetnice Vesne Čipčić. Monodrame prožete pjesmom hora Svetoarhangelskog manastira u Kovilju, koji vodi jerođakon Jerotej, protopsalt, a zatim zvucima harfe umjetnice Ivane Biliško i soloizvođenjima mecosoprana Ivane Srbljan. Scenarij monodrame i cijele svečane akademije kojom su se na veličanstven način Srpska pravoslavna crkva i Gimnazija predstavile publici u Zagrebu potpisuje beogradska umjetnica Ivana Dimić. Oduševljenje prepune dvorane pozorišta i najsnažniji aplauz dobili su učenici Gimnazije po izlasku na scenu, a nakon emitovanja sedmominutnog filma o Gimnaziji izrađenog u produkciji Eparhije bačke.
 
Pamteći mecene zagrebačke umjetnosti Hristifora Stankovića i Branka Gavelu, kako je kasnije istakao prof. dr Milorad Pupovac,  u Hrvatskom narodnom kazalištu na dostojan i veličanstven način proslavljeni su jubileji Gimnazije i srpske prosvjete u Zagrebu.



























































21 april 2014 god.
 
Izvor: http://www.mitropolija-zagrebacka.org/index.php/








 

Pročitano: 4612 puta