MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

MITROPOLIT PORFIRIJE PRVI OKUPIO TRI HRVATSKA PREDSJEDNIKA



Kada je predsednica Hrvatske gđa Kolinda Grabar-Kitarović pozdravila prisutne rečima “Hristos vaskrse!”, celo Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu uglas i gromko joj je odgovorilo: “Vaistinu vaskrse!”

 
- Hrvatska je država stvarne, a ne samo proklamovane tolerancije, poručila je danas predsednica Hrvatske na svečanoj akademiji održanoj u zagrebačkom HNK povodom obeležavanja dva veka srpske prosvete i 10. godišnjice od osnivanja Srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu, odavši priznanje crkvenom prosvetnom radu.
 

Domaćin akademije, koja je od samog jubileja više promovisala hrvatsko i srpsko zajedništvo, Visokopreosvećeni Mitropolit zagrebačko-ljubljanski dr Porfirije (Perić) nadahnuto je govorio kako je “Bog hteo različitosti da bi se međusobno obogaćivale”. -Jednoobraznost nije cilj, već jednodušnost u različitosti, koja je neophodna i jedina Bogu mila. Moramo biti jednodušni u činjenju dobra i to je cilj jednih i drugih, bez obzira na to kako se ko moli Bogu. Moramo čuvati sve što nas zbližava i to je temelj mirne i sretne budućnosti, poručio je mitropolit Porfirije, koji je prvi na jednom mestu dosad uspeo da okupi tri hrvatska predsednika: bivše Stjepana Mesića i Ivu Josipovića i aktuelnu predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

 
Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački g. Irinej gimnazijalcima je poručio da - ako i odu iz Hrvatske, čak i u Srbiju - neka znaju da je Hrvatska uvek “njihova zemlja”.








Darko Pavičić, vecernji.hr
 
21 april 2015 god.
 
Izvor: http://www.spc.rs

Pročitano: 5454 puta