MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ODRŽANA SJEDNICA EPARHIJSKOG SAVJETA EPARHIJE ZAGREBAČKO-LjUBLjANSKE



 U kapeli Svetog Save, u Duhovnom centru Srpske pravoslavne crkve u Zagrebu prizivom Svetog Duha za blagosloven rad Eparhijskog savjeta, koji je služio Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Gospodin dr Porfirije, u utorak 10. marta 2015. godine otpočelo je redovno, godišnje zasjedanje Eparhijskog savjeta Eparhije zagrebačko-ljubljanske.
 
Radni dio sjednice je nastavljen u prostorijama Eparhije. Mitropolit Porfirije je izvijestio članove Savjeta o svom arhipastirskom radu od ustoličenja na tron Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog jula 2014. godine, kao i o svim važnim događajima i zapažanjima koji se odnose na crkveno-duhovni život Eparhije.

-   Život Crkve je složen i sastoji se od duhovnog života, pastirskog rada sa razvijanjem crkvenog života i svim problemima koji u vezi sa tim postoje, i naravno, materijali život i poslovanje Eparhije. Od jula mjeseca upoznajemo se sa situacijom u Mitropoliji. S obzirom na specifične uslove života Crkve, na našem prvom koraku, najviše vremena provodimo ovdje u Zagrebu kako bi se, uz pomoć Božiju, najbolje pozicionirali i to u više pravaca: komunikaciji sa vlastima u Republici Hrvatskoj, kulturnim institucijama, sa vjerskim zajednicama od kojih je najznačajnija Rimokatolička crkva, a još uporedno s tim, i značajno intenzivnije uspostavili komunikaciju s pojedincima i institucijama koje čine ljudi naše vjere i našeg naroda, paralelno sa tim započeti aktivnosti unutrašnjeg života Crkve, tražeći modele koji se na najbolji način mogu primjeniti i koji mogu da pokrenu naš narod  u ovoj sredini i datim okolnostima koje su stvorile i još uvijek održavaju frustraciju među našim ljudima od kojih je najevidentniji i najtransparentniji jedan dubinski strah, rekao je mitropolit Porfirije.
 
Također, Mitropolit je istakao da se na sličan način postavio i prema dijelu Eparhije koji se prostire u Republici Sloveniji uočavajući specifičnosti i razlike ambijenta u kome Crkva živi i potencijala koje ima na raspolaganju.
 
U nastavku su izložena iskustva koja se tiču saradnje sa državnim tijelima u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji, zatim su razmotreni postignuti rezultati u obnovi crkava, povratu crkvene imovine, vjerskoj nastavi, radu Srpske pravoslavne opšte gimnazije Kantakuzina Katarina Branković i radu Gospodara u Zagrebu. Usvojeni su Završni račun EUO-a za 2014. godinu i Prijedlog budžeta za 2015. godinu. Posebna pažnja je posvećena izvještajima parohijskog sveštenstva o životu vjernika koji se susreću sa sve većim egzistencijalnim problemima kako u Republici Hrvatskoj tako i u Republici Sloveniji. Na završetku sjednice mitropolit Porfirije se zahvalio članovima ovog crkvenog tijela na ljubavi i trudu koji ulažu na dobro i napredak Crkve u vremenu koje nosi nova iskušenja i izazove.  

 
 
Izvor: http://www.mitropolija-zagrebacka.org/index.php/2009-12-10-13-19-04/706-drz-n-s-dnic-p-rhi-s-g-s-v-p-rhi-z-gr-b-c-ljublj-ns

Pročitano: 4794 puta