MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

PROTOJEREJ-STAVROFOR DR MILOŠ VESIN ODRŽAO PREDAVANjE U ZAGREBU



Na praznik Sretenja Gospodnjeg 2015. godine, protojerej-stavrofor Miloš Vesin, profesor pastirske psihologije i omilitike na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Libertivilu, bio je gost Mitropolije zagrebačko-ljubljanske. Ovom prilikom održao je predavanje u svečanoj sali Duhovnog centra i Gimnazije u Zagrebu pod temom Pravoslavno hrišćanstvo i prenatalna psihologija.
 
Predavanje je održano u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine zagrebačke, a po blagoslovu Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Gospodina dr Porfirija koji je prisustvovao ovom događaju.

 
Predstavljanje gosta predavača i oblasti njegovog interesovanja pripalo je arhimandritu Danilu ( Ljubotini ). Na samom početku protojerej-stavrofor Miloš Vesin zahvalio je domaćinu i istakao da mu je veliko zadovoljstvo da je u Zagrebu, gradu u kome su prije Drugog svjetskog rata boravili njegov djed, kao glavni pojac Sabornog hrama, i otac, neko vrijeme zagrebački novinar.
 
Uslijedilo je veoma sadržajno jednočasovno obraćanje prisutnoj publici koje je obilovalo i bilo potkrijepljeno naučnim i istraživačkim rezultatima, ali istovremeno obogaćeno ličnim, prije svega pastirskim iskustvom, koje je izlaganje učinilo živim i interesantnim.

  

 














-  Sjećanja na traumatske doživljaje iz prenatalnog perioda i najranijeg perioda djetinjstva razlikuju se po načinu kako se urezuju u mozak, svijest i biće čovjeka. Savremeni istraživači razlikuju i ne poistovjećuju traumu i šok. Trauma je ona vrsta povrede koja je prouzrokovana nekim negativnim događajem i koja pokreće osobu u pravcu emotivnog, mentalnog, pa i fizičkog preopterećenja. S druge strane, šok je fiziološki proces koji nastaje kao odgovor na traumu, pojasnio je profesor dr Miloš Vesin.
 
Protojerej-stavrofor Miloš Vesin je istakao važnost skladnog i ljubavlju prožetog odnosa roditelja i funkcionalnost porodice za zdravlje djeteta.
 
Odnos sveukupne nauke i stručne javnosti prema ovoj još uvijek mladoj grani psihologije nakon dosta godina podsmijeha postepeno se mijenja. Za pravoslavno hrišćanstvo i bavljenje ovom temom naročito su interesantna i inspirativna pojedina mjesta u Svetom Pismu, poput Lukinog jevanđelja i izvještaja o susretu Djeve Marije i Jelisavete: „Jer gle, kada glas pozdrava tvojega dođe u uši moje, zaigra dijete od radosti u utrobi mojoj“ (Lk 1,44).

  
 














Nakon izlaganja uslijedila su brojna pitanja slušaoca na koja je o. Miloš strpljivo i s ljubavlju odgovarao.

 
 
16. februar 2015 god.
 
Izvor: http://www.mitropolija-zagrebacka.org/

Pročitano: 4869 puta