MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ČUVENA IKONA SVETOG HARALAMPIJA IZ KOLIBE SVETOG AKAKIJA



 monah Patapije Kavsokalivit
 
Jedna od dragocenosti iz riznice kolibe Svetog Akakija skita Svete Trojice Kavsokalivije je čuvena prenosiva kona, sa natpisom "Haralampije, brzi pomoćnik", delo jedne svetogorske ikonopisačke radionice, nastalo sredinom 18. veka.
 
Ova mala ali čudotvorna ikona Svetog Haralampija, čuvena je zbog sledećeg događaja. Posle prenošenja moštiju Svetog Akakija 1733 godine, osećalo se neopisivo blagouhanje i videli su se znaci svetosti moštiju po predanju Svete Gore i svete Crkve Hristove. Poslušanik Svetog Akakija, o. Jona Kavsokalivit, koji je ujedno bio i upravitelj (Dikej) skita, otputovao je u Konstantinopolj da bi po pozivu Patrijarha služio kao duhovnik, ali i da bi sakupio novčanu pomoć kako bi se izgradile glavna crkva skita i crkva kolibe.
 
U to vreme je u Konstantinopolju harala epidemija kuge, što je uzrokovalo smrt nekoliko hiljada građana. Čak se i sam o. Jona razboleo od ove, u to vreme neizlečive bolesti. Tada se molio svom starcu Svetom Akakiju i Svetom Haralampiju, za čija se mnogobrojna čudesna isceljenja znalo. Tada je imao u snu viđenje Svetog Haralampija, koji ga je uverio da ne samo da će on sam ozdraviti, već da će se i sav preostali verni narod spasiti od ove strašne pošasti.
 

Čudo se dogodilo, a ovaj događaj se brzo pročuo gradom, preko duhovne dece o. Jona, koji su bili svedoci njegovog čudesnog isceljenja. Tada su kao slavu Bogu i iz zahvalnosti duhovniku iz Kavsokalivije, vernici sakupili priloge po celom gradu, od kojih je o. Jona, ispunivši nalog svog starca, izgradio obe gore navedene crkve.
 

U znak sećanja na ovo čudo, o. Jona je naručio da se oslika ikona Svetog Haralampija, koja i dan danas predstavlja dragocenost kolibe Svetog Akakija. Na ovoj maloj ali čudotvornoj ikoni je u sredini prikazan čudotvorni svetitelja  kako nosi natpis "Haralampije, brzi pomoćnik", dok je dole desno prikazan o. Jona u monaškoj odeždi, kako kleči. Sa leve strane je predstavljena kuga u vidu velikog demona, koji beži uspaničen. Posebno se ističu reči, koje se pripisuju Svetom Haralampiju: "Od strašne pošasti izbavih Jona, kada mi je pribegao sa jakom verom i voljom".
 
 
Prevod sa grčkog Sanja Pavkov
11 Februar 2015 god.

Izvor: http://agioritikoslogos.blogspot.gr/

Pročitano: 8578 puta