MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

MONAŠTVO: ŽIVOT U LEPOTI



(fotografija: Stratos Kalafatis)

Lepotu monaštva nam opisuje na savršen način i asketski plemenito, prethodnik manastira Veliki Meteori, Starac Atanasije, koji je u svom članku napisao sledeće: ''Mesto koje nam je pružilo najsnažnije i nezaboravne utiske, najdelotvornije i podsticajne, uprkos poteškoćama i problemima s kojima smo se susretali. To sveto mesto našeg pokajanja, duhovne borbe, postojanja i Božjeg prisustva, večne zaštite i naklonjenosti naših svetaca, želje i nade našeg spasenja. Sveto mesto isposnika, asketa, Božjih poklonika, naših svetih Otaca koji su nam ostavili svoja žitija i blagoslovene mošti da nas inspirišu, vode, štite i posvete.
 
Istovremeno, to mesto predstavlja raskrsnicu vere, kulture i istorije kao složeno i  višedimenzionalno jedinstvo verske, nacionalne, kulturne i životne sredine gde su monaška tradicija, kultura, istorijska sećanja, arheološki dokazi i neopisiva lepota pejzaža harmonično uparena u predivno i kreativno saživljenje. Ono održava živim dah vekova čuvano u srcima monaha, u kamenim strukturama stena i u najvrednijem komadu duše njegovih stanovnika. Oni bešumno, prigušenih koraka živo prenose istoriju, čistu i neizmenjenu tradiciju. Tu su se božansko i ljudsko, nebesko i zemaljsko, bol, radost i druge emocije, skladno uzdizale vekovima zajedno.
 
Gdegod da su se sreli jedinstveno remek-delo Božje kreativnosti s ljudskim uticajem, bogatstvo pejzaža s veličanstvenom arhitekturom, monaška obeležja s istorijom i kulturom, nesebičnost i heroizam nacionalne svesti uz dosta rada i truda, gdegod vreme nije donelo umor i odustajanje, proisteklo je stvaranje jednog vrednog spomenika bogosluženja i kulture, tako jakog i svetlog, grčkoj domovini na čast i slavu ali i celom pravoslavnom svetu, da mu se dive i poštuju.''  
 
To je lepota monaštva. Molitva, blagoslov, odricanja, svete mošti, poslušnost, pokajanje, Večernje, Jutrenje, Sveta liturgija, himne, psalmi, tamjan, brojanica, tiha zabrinutost, molitveni uzdah, suze života. Postoji li šta lepše u životu od meditacije? Od života vazduha i svetlosti? NJEMU svi pripadaju. Telo, um, duša, duh, razum, srce, volja, patnja, stremljenja, nadanja i život. Sve je Njegovo. Sve od svakoga na celoj kugli zemaljskoj. Stvaranje čoveka po slici Trojedinog Boga omogućava nam usavršavanje u privremenom postojanju. Život u Njegovom telu. Život u Njegovoj krvi. Svežina i dah istine koja svetli neprekidnom svetlošću Njegove milosti u ushićenom preobražaju duše i tela. U padovima i uznešenjima. U vaskrsenju i počinku. U preobražaju i večnosti.
 
''Blagoslovi, Gospode, i učini da je na dobro tvom slugi, u ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Amin.''    
 
Prevela s grčkog: Brankica Bogdanović
16.januar 2015 god.
 
Izvor. http://www.pemptousia.gr/2015/01/monachismos-i-zoi-tis-omorfias/

Pročitano: 5105 puta