MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

NI U ŠALI NE PRIZIVAJ NEČASTIVOG



 ''Blagosiljajte a ne kunite" – događaj monaha Josifa
 
U keliji Svetog Pantelejmona koja pripada manastiru Kutlumušu, monah Josif je želeo da popravi polomljenu dasku na podu svoje kolibe. Očistio je ono što je bilo trulo, precizno izmerio, odsekao dasku i otišao da je zakuca. Samo što je spustio, primetio je da je daska bila veća. Uzeo je i odsekao višak, vratio se a onda uvideo da je bila kraća nego što je trebalo. 
 
Starac Josif je bio stolar po zanimanju. Ponovo je premerio, precizno odstrugao novu dasku po merama i otišao da je postavi, ali opet je bila duža nego što je trebalo. I tu je dasku skratio, pa kad se vratio da je zakuca, ispostavilo se da je daska opet bila kraća. Onda je izgubio strpljenje i ljutito uzviknuo: ‘’Idi dođavola, đavole, šta ti je? Šta da ti radim, pa da se uklopiš? Četiri sam te puta merio i strugao! Koji te đavo spopao, pa se ne slažeš?’’  
 
Monah u očajanju, umesto da izgovori molitvu i prizove božansku pomoć pri svom radu, bio je više sklon tome da pomene đavola, koji samo na tako nešto i čeka. Tako se tada pred njim pojavio sam đavo, likom i stasom u potpunosti, rekavši mu: "Pozvao si me, starče, šta je, šta hoćeš? Evo tu sam da ti pomognem."
 
Starac Josif prestravljen, prekrsti se, baci dasku, pa pobeže svom duhovniku da se ispovedi. Od tog događaja je prošlo više od 30 godina i još ne može da se povrati. Ostao mu je strah i kao da mu um luta zbog onog susreta s đavolom. 
 
Ovo neka bude lekcija svima, i mladima i starima, da ne pominju đavola ni u šali. Jer, đavo navede čoveka da se ljuti i puni besom, pa ga onda namami da onako u ljutnji huli na Boga i još, kao da je sve to malo, navede ga da kaže svojim bližnjima, bratu, detetu, čak i sebi samom, "idi dođavola!" Ovo je veoma loša navika, a mnogi roditelji šalju svoju decu dođavola.
 
Ipak, čovek može steći dobre navike i umesto da kaže "idi dođavola", da izgovori "idi s mirom" ili "Bog ti dobro dao" ili, kako Oci imaju običaj da kažu, "raj te pojeo" ili "budi Bogu u milosti", što je najbolje od svega. Tako se čovek navikava da uvek govori dobro, kao prema Bibliji: "Blagosiljajte a ne kunite" (Rim. 12, 14).
 
Monah Andrej Svetogorski

Pročitano: 6188 puta