MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

MITROPOLIT PORFIRIJE SLUŽIO SVETU ARHIJEREJSKU LITURGIJU U LjUBLjANINjegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin dr Porfirije služio je u nedelju 22. po Duhovima, 9. novembra 2014. godine, svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetih Kirila i Metodija u Ljubljani.
 
Radujem se jer sam došao svoj među svoje!
 
 
Ovo je prva sveta Liturgija koju je Mitropolit Porfirije služio u Ljubljani i Republici Sloveniji od ustoličenja u svešteni tron Mitropolita zagrebačko-ljubljanskih. Otuda se na ovom liturgijskom sabranju okupilo više stotina pravoslavnih vjernika iz Ljubljane i okoline koji su sa oduševljenjem, velikom željom i duhovnom radošću došli kako bi susreli i dobili blagoslov svog Arhijereja. Vjernici su tako ispunili hram, ali i plato ispred pravoslavne svetinje u slovenačkoj prestonici. Liturgiji je prisustvovao Njegova Ekselencija g. Aleksandar Radovanović, ambasador Republike Srbije u Sloveniji.
 
Mitropolitu Porfiriju su sasluživali arhimandrit Danilo, protojerej-stavrofor Milan Duduković, protojerej-stavrofor Peran Bošković, jeromonah Vitalij iz Ruske pravoslavne crkve, jeromonah Nikon ( Cvetićanin ), prezviteri: Panajotis Karatasios sveštenik Grčke pravoslavne crkve u Beogradu, Aleksandar Obradović, Željko Lubarda, Dejan Mandić i đakon Zoran Radić. 
 
Mitropolit Porfirije nije želio kriti iskrenu ljubav koju ima prema svome narodu i duhovnu radost koju je doživio  u susretu sa povjerenim mu stadom u Ljubljani. Braćo i sestre, radujem se današnjem danu. Radujem se što sam ovdje u ovom predivnom hramu i divnom gradu. Radujem se što smo sabrani svi na pravom mjestu. Sabrani svi oko prestola Božijeg gdje je prisutan sam Gospod Isus Hristos koji nas oko sebe okuplja i okupljajući nas oko sebe čini da smo jedno. Radujem se radošću duhovnom jer sam došao svoj među svoje i, evo, po promislu Božijem po prvi put odslužio božanstvenu službu, svetu Liturgiju zajedno sa vama. Po blagoslovu naše svete Crkve i po promislu Božijem, ja sam, iako nedostojan i slab izabran da ovdje brinem o Crkvi Hristovoj, da brinem o narodu Božijem, sa punom sviješću da to najmanje zavisi od mene, a najvećma i prije svega zavisi od ljubljavi Božije i blagodati Njegove, ali u isto vrijeme, više nego od mene, zavisi od vas koji ste svi ovdje, također, po promislu Božijem dovedeni da se spasavate i osmišljavate svoj život ovdje na zemlji i u njemu prepoznate da smo stvoreni kao djeca Božija. Stvoreni, ne za malena i prolazno, nego u prolazno postavljeni da bismo dostigli i dosegli do vječnog i neprolaznog. Radujem se, braćo i sestre, što ljubavlju danas mogu da vidim vaša lica, da se obradujem njima, da se utješim vašom vjerom i revnošću. Isto tako, što mi se daje prilika da danas započnem služenje Crkvi Božijoj, ali i Vama, naglasio je Mitropolit u svojoj besjedi. Posebnu pažnju u svome obrađanju Mitropolit je usmjerio na važnost očuvanja pravoslavnog, duhovnog identiteta našeg naroda na svim prostorima gdje danas živi, pa i u Republici Sloveniji. Naučimo svoju djecu da budu pravoslavni hrišćani i onda je sigurno da neće zaboraviti svoju maticu niti svoje biološko porijeklo, istakao je Mitropolit.
 
Nakon Liturgije, ovaj praznični dan za pravoslavne Srbe u Ljubljani, uljepšalo je pjesmom i spletom narodnih igara Srpsko kulturno-umjetničko društvo Mladost iz Ljubljane. Potom je uslijedila trpeza ljubavi u novoizgrađenom parohijskom domu, pravoslavnom duhovnom i kulturnom centru, pored hrama Svetih Kirila i Metodija. Današnja proslava i raspoloženje sabranja vraća vjeru i ulijeva nadu kako će ovaj centar uskoro biti dovršen, blagoslovom Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog gospodina Porfirija, a na dobro i napredak pravoslavnih u Republici Sloveniji.

<<<  KLIKNI
BESEDA NJEGOVOG VISOKOPREOSVEŠTENSTVA MITROPOLITA ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKOG GOSPODINA PORFIRIJA

ljubljana_nedeljaxxii (1)ljubljana_nedeljaxxii (2)ljubljana_nedeljaxxii (3)ljubljana_nedeljaxxii (4)ljubljana_nedeljaxxii (5)ljubljana_nedeljaxxii (6)ljubljana_nedeljaxxii (7)ljubljana_nedeljaxxii (8)ljubljana_nedeljaxxii (9)ljubljana_nedeljaxxii (90)ljubljana_nedeljaxxii (91)ljubljana_nedeljaxxii (92)ljubljana_nedeljaxxii (93)ljubljana_nedeljaxxii (94)ljubljana_nedeljaxxii (95)ljubljana_nedeljaxxii (96)ljubljana_nedeljaxxii (97)ljubljana_nedeljaxxii (98)
 

09 novembar 2014
 

Pročitano: 4465 puta