MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ŽUPANIJSKO VIJEĆE SNV-a URUČILO PRIZNANJE OCU GAVRILU I BRATSTVU MANASTIRA LEPAVINE



U subotu, 8. novembra 2014. godine, Županijsko vijeće srpske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije je proslavilo svoju Krsnu slavu, svetog velikomučenika Dimitrija. U prisustvu mnogobrojnih uzvanika i gostiju, među kojima su bili bili župan koprivničko-križevački Darko Koren, predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, načelnik Opštine Sokolovac Vlado Bakšaj i drugi, održana je svečanost u Društvenom domu u Velikom Pogancu. Tom prilikom je Županijsko vijeće SNV-a dodelilo priznanja gospodinu županu Darku Korenu, gosp. Marijanu Slavičeku, pomoćniku načelnika Policijske uprave Koprivničko-križevačke županije, koji je nagradu primio u ime PU, arhimandritu Gavrilu (Vučkoviću) i bratstvu manastira Lepavine, te direktoru Osnovne školi Andrije Palmovića u Rasinji gospodinu Krunoslavu Belaju. U ime Županijskog vijeća SNV-a priznanja je uručio predsednik Vijeća gosp. Branko Dulikravić.  
     
 















Zahvalivši se na uručenom priznanju, nastojatelj manastira Lepavine arhimandrit o. Gavrilo je rekao:
 

„Poštovani gospodine Branko Dulikraviću, predsedniče Županijskog veća srpske nacionalne manjine naše Koprivničko-križevačke županije, poštovani članovi Veća i poštovani uzvanici, 
čast mi je biti danas s vama na ovoj svečanoj proslavi Krsne slave zaštitnika vašeg Veća, svetog velikomučenika Dimitrija. Takođe mi je osobita čast primiti vaše priznanje za moj rad, jer mi to priznanje neposredno potvrđuje  da su prepoznata moja nastojanja da doprinesem očuvanju i unapređenju duhovnih vrednosti pravoslavnih vernika ovoga kraja. Vaše cenjeno priznanje se također podudara s 30. godišnjicom mog boravka u Manastiru Lepavini, pa utoliko ono ima i simboličko značenje. To priznanje ne doživljavam samo lično, nego ga smatram priznanjem za Manastir Lepavinu u celini, za bratstvo Manastira i za našu duhovnu braću i sestre koji  na različite načine doprinose i pomažu da se projekti Manastira Lepavine već decenijama uspešno ostvaruju, u slavu Presvete Bogorodice Lepavinske i njene čudotvorne ikone.

Dragi vernici i prijatelji, želim vas podsetiti da svi mi ovde stalno živimo u milosti Presvete Bogorodice Lepavinske. To se ne odnosi samo na Manastir Lepavinu i mene lično, nego i na ceo ovaj naš lepi kraj i njegove brojne vernike i žitelje. Velika je snaga lepavinske svetinje. Moram priznati,  kad sam pre 30 godina odabrao da iz Hilandara dođem u tadašnji Manastir Lepavinu, tada ni u mojim najhrabrijim snovima nisam mogao očekivati da će moje molitve i moja nastojanja uroditi takvim plodom i takvim darovima i da će ova oaza mira i duhovnih vrednosti i lepote biti prepoznata i priznata ne samo u našem kraju, od ovog naroda koji mi je tako srcu prirastao, nego i mnogo i nezamislivo šire. 
Manastir Lepavina je sada mesto poznato u celoj hrvatskoj državi, ali i u celom pravoslavnom svetu i u svetu u najširem smislu reči. Manastir Lepavina i čudotvorna ikona Bogorodice Lepavinske postali su mesto hodošašća, duhovnog učenja, duhovne obnove  i isceljenja duša i tela, ne samo naših pravoslavnih vernika, nego i naše sabraće svih veroispovesti koji ovde dolaze iz svih krajeva sveta i koji nam se, zajedno s pravoslavnim vernicima, svakodnevno obraćaju putem našeg poznatog i nagrađivanog internet portala.   

Vaša podrška mi je uvek puno značila. Zato sada u znak zahvalnosti i odanosti izražavam moju odlučnost da i dalje, kao i u svim proteklim, ponekad teškim i izazovnim vremenima, ostajem bezuvetno s vama u predanom služenju, u slavu Bogorodice Lepavinske. Vrata naše svetinje i našeg Manastira, kao i vrata naših srca, svima su vam uvek otvorena. Hvala vam“. 
 
  



 












Svečanost je nastavljena folklornim nastupom učenika škole u Velikom Pogancu, posle čega je velikopoganački paroh jerej Alaksandar Tarabić osveštao i prerezao slavski kolač. Na kraju su svi uzvanici i gosti ugošćeni za trpezom na slavskom ručku Županijskog vijeća SNV-a.  

<<<  KLIKNI
AUDIO ZAPIS SA DODELE PRIZNANJA U VELIKOM POGANCU
 
 
GALERIJA FOTOGRAFIJA 
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       

*  *  *  *

PRIZNANJE SNV-a ZA OCA GAVRILA od 26. Januara 2013. godine (Mali Poganac) <<< klikni na tekst

Pročitano: 8903 puta