MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

GLAS RUSIJE: PRAVOSLAVLJE SE ŠIRI PREKO INTERNETA



Iako se crkve i verske zajednice u celom svetom smatraju konzervativnijim delom društva, koji najteže i s najvećim otporom prihvata tehnološke i društvene promene, pokazalo se da to ipak nije baš uvek tako. 

Naime, pogotovo u poslednjih nekoliko godina pravoslavni sveštenici od Srbije do ruskog Dalekog Istoka, sve više se okreću najsavremenijim tehnološkim dostignućima da bi održali i proširili svoj kontakt sa vernicima, a to se pre svega odnosi na internet.
 
Sveštena lica sve češće otvaraju svoje stranice na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama, razgovaraju sa vernicima putem Skajpa, čatuju ili razmenjuju elektronska pisma religiozne sadržine.

Manastir Lepavina
 
Jedan od najupečatljivijih primera uspešne komunikacije sveštenika sa verujućim narodom je iguman srpskog pravoslavnog manastira Lepavina, kod grada Koprivnice u Republici Hrvatskoj. U tom nadaleko čuvenom manastiru, koji je najpoznatiji po čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice Lepavinske, a u novije vreme i po kapeli Tihona Zadonskog, koju je 2007. godine oslikao poznati ruski freskopisac Nikolaj Muhin, odvija se živa verska aktivnost putem interneta.
 
Radi se o tome da iguman lepavinskog manastira otac Gavrilo, redovno vodi duhovne razgovore sa svojim slušaocima iz celog sveta putem Skajpa, zatim ima veoma posećenu stranicu na Fejsbuku, a pokrenuo je i internet Radio Blagovesti koji po statističkim podacima svakodnevno sluša najmanje 500 pravoslavaca iz celog sveta. Po njegovim rečima, u svet informatike je ušao po blagoslovu i savetu pravoslavnog vladike Zagrebačko-ljubljanskog Jovana, koji mu je sugerisao da nabavi kompjuter i počne širiti Božju reč u virtuelnom prostoru.
 
Nešto slično, ali u još znatno većem obimu, osmišljeno je u Rusiji, gde je pokrenut internet projekt pod nazivom „Baćuška onlajn“, a radi se o jednom od zvanično najuspešnijih medijskih projekata Ruske pravoslavne crkve, o kome se mnogo govorilo i pisalo, a pre dve godine je taj projekat pohvalio i podržao lično ruski Patrijarh Kiril.
 
To je pravoslavna stranica koja ima oko 30.000 članova na ruskoj društvenoj mreži „VK“, koja se može opisati i kao ruski pandan Fejsbuku, a preko te stranice grupa od nekoliko desetina sveštenika iz cele Rusije, ali i iz Ukrajine i Belorusije, razgovara sa vernicima o temama koje ih interesuju. To znači da svaki čovek iz bilo kog mesta Rusije ili izvan nje, može da se obrati svešteniku sa pitanjem ili molbom, i da praktično odmah u realnom vremenu dobije odgovor od duhovnog lica. A samo jedan od pomenutih sveštenika je do sada dao preko 3.000 odgovora na pitanja vernika, koji traže razne savete i imaju pitanja u vezi sa svojim životnim problemima.
 
Ruski sveštenici objašnjavaju svrhu internet projekta „Baćuška onlajn“ sa sledećim rečima – „Ako projekat pomogne makar i jednom čoveku, to znači da njegovo postojanje nije uzaludno“.
 
A otac Gavrilo, iguman manastira Lepavina sa početka priče, o razlozima svog misionarenja putem interneta kaže sledeće: „Osećam obavezu da propovedam. A koristeći nove tehnologije može se propovedati po svim kontinentima i ulaziti ka pojedincu u svaku kuću bez obzira gde se ko nalazi na planeti.“
 
Sve veća pojava ovakvih virtualnih ili sajber duhovnika, kako ih mnogi nazivaju, ne znači slabljenje niti iskrivljavanje istinskog pravoslavlja, već pre bi se moglo reći, njegovo jačanje, ali u novoj formi komunikacije i u skladu sa tekovinama savremene civilizacije. Jer i otac Gavrilo iz Lepavine, i ruski sveštenici iz projekta «Baćuška onlajn» samo se drže Hristovih reči, koji je rekao Svetim apostolima – «Idite po celom svetu i propovedajte jevanđelje svakom stvorenju».
 
Stoga, na osnovu ovih primera moglo bi se zaključiti da pravoslavlje polako, ali sigurno, dobija još jednu dimenziju, kakvu nikada u istoriji nije imalo, a to je virtueni prostor interneta, bez granica i ograničenja, od Srbije do Dalekog Istoka.

izvor: http://srbin.info/

Pročitano: 19413 puta