MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

PREOBRAŽENjE GOSPODNjE U ZAGREBU



Svetom arhijerejskom Liturgijom koju je služio Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Gospodin Porfirije svečano je proslavljena hramovna slava Sabornog hrama u Zagrebu.
 
Mitropolitu su sasluživali arhimandrit Danilo, protojerej-stavrofor Dušan Kolundzić  i jerej Rade Kolundzić ( Eparhija srednjoevropska ), protojerej-stavrofor Predrag Azap ( Eparhija osječkopoljsko-baranjska ), jeromonah Nikon ( Manastir Kovilj ), jerej Srđan Perić ( Eparhija bačka ) i sveštenstvo Sabornog hrama.

Nakon obreda slavskog kolača i blagosiljanja grožđa okupljenim vjernicima obratio se Mitropolit Porfirije čestitavši Praznik i pri tome istakao da je  proslavljanje Preobraženja Gospodnjeg proslavljanje slave Božije, ali je istovremeno i putokaz šta je model našega života. Apostoli koji su bili na Tavoru dobili su tu mogućnost da svjetlost, koja oduvijek postoji u Hristu mogu da vide, a do tada bio im je vid zaklonjen koprenom tjelesnosti i prolaznosti. Dakle, uspinjanje na goru Tavor, uspinjanje na nivo i na visinu prisustva Božijeg i svjetlosti Njegove jeste naš put. Ta Svjetlost, tojest Gospod, je stalno među nama...Zato, braćo i sestre, koliko god zaista bezmjerno bili danas radosni zbog praznika koji slavimo istovremeno smo pozvani da se neprestano mi preobražavamo. Da se preobražavamo kroz male i jednostavne stvari.

BESEDA MITROPOLITA PORFIRIJA  : 

<<< KLIKNITE I POSLUŠAJTE 


 
Uz druženje, posluženje i pjesmu proslava hramovne slave nastavljena je u sali Muzeja Srpske pravoslavne crkve.





sreda, 20 avgust 2014 
 
Izvor: http://www.mitropolija-zagrebacka.org/

Pročitano: 7996 puta