MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

USTOLIČEN EPISKOP ŽIČKI G.JUSTIN



Dana 3. avgusta 2014. godine, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej, na svetoj arhijerejskoj Liturgiji u hramu Svetog Save u Kraljevu, uveo je u tron Episkopa žičkih Preosvećenog Vladiku Justina (Stefanovića), dosadašnjeg Episkopa timočkog.
 
Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom g. Irineju, uz ustoličenog episkopa Justina, sasluživali su Visokopreosvećena gospoda Mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije i zagrebačko-ljubljanski Porfirije i Preosvećena gospoda Episkopi bački Irinej, vranjski Pahomije, šumadijski Jovan, braničevski Ignjatije, bihaćko-petrovački Atanasije, budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski Teodosije, kruševački David, izabrani slavonski Jovan i umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije. Takođe, sasluživali su i visokodostojni arhimandriti izabrani gospoda Episkopi timočki Ilarion, toplički Arsenije i jegarski Jeronim. Molitveno učešće u svetoj Liturgiji uzeli su Preosvećena gospoda arhijereji sremski Vasilije, banatski Nikanor, valjevski Milutin, moravički Antonije i umirovljeni zvorničko-tuzlanski Vasilije.
 
Ovom toržestvenom evharistijskom sabranju sasluživao je veliki broj sveštenoslužitelja iz žičke, šumadijske, timočke i drugih eparhija kao i protojerej-stavrfor Anastasije Koropulu, starešina hrama Svetog apostola Tome u Atini, a lepoti bogosluženja doprineo je hor hrama Svete Trojice u Kraljevu „Sveti arhiđakon Stefan“ uz pomoć horova iz Čačka i Lučana. Prisustvovali su i izaslanica predsednika Republike Srbije gđa Jasmina Mitrović-Marić, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama g. Mileta Radojević, gradonačelnik Kraljeva g. Tomislav Ilić, predstavnici vojske i policije, načelnici upravnih okruga, gradonačelnici, predsednici opština i predstavnici privrednog i kulturnog života Žičke eparhije.
 
Na kraju Svete Evharistije odluku Svetog Arhijerejskog Sabora pročitao je Episkop šumadijski G. Jovan, dosadašnji administrator Eparhije žičke a u tron Episkopa žičkih Vladiku Justina uveli su Visokopreosvećena Gospoda Mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije i zagrebačko-ljubljanski Porfirije.
 
Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej obratio se nadahnutom besedom Episkopu Justinu rekavši:
 
Dragi brate i vladiko Justine, izabrani i ustoličeni Episkope žički, Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve, kao što smo čuli u gramati ove godine, nakon upražnjenja katedre Episkopa žičkih, izabrao Vas je na tu svetu i slavnu Eparhiju žičku, da nastavite delo Vaših velikih i slavnih predaka. Da nastavite misiju naše Crkve, i misiju Eparhije žičke, jedne od najstarijih, najvećih i najslavnijih naših eparhija od svoga početka do dana današpnjeg. Vi ulazite u tron slavnih svojih predaka Bogu i našoj Crkvi poznate. Da pomenemo samo dve ličnosti, Sv. Savu prvog arhiepiskopa žičkog i srpskog, i drugoga, njemu sličnog i ravnog, Sv. Vladiku Nikolaja.
 
Na tu svetu i časnu katedru dolazite Vi. U našoj Crkvi, našoj veri i otkrovenju nema ništa slučajno i Vaš izbor je deo volje Božije izraženu kroz članove Svetog Arhijerejskog Sabora. Zato je danas veliki dan za Eparhiju žičku, Crkvu našu i za Vas lično.
 
Vi dolazite, dragi Vladiko, na tron jedne slavne Eparhije. Dolazite narodu koji je čuvao i sačuvao svoju veru u dobrim danima i u danima nevolje, patnje i iskušenja. Ovaj narod je svetosavski, svetonemanjićki, i drugih velikih i slavnih svetila naše svete Crkve.
 
Vi, pored blagoslova Božijeg imate i molitve svih njih da nastavite delo njihovo a to delo jeste delo Božije, delo Hristovo i Njegove Crkve i delo svetih koji su bili Vaši prethodnici. To će biti velika moralna i duhovna snaga u Vašem trudu i radu na polju Eparhije žičke – rekao je patrijarh Irinej.
 
Patrijarh Irinej je u nastavku besede rečima očinske pouke, podrške i ljubavi još podsetio na značaj Žičke eparhije ne samo u našoj otadžbini već i u svim krajevima i na svim kontinentima gde živi naš narod. Eparhija ima veliki broj manastira među kojima su i svetinje Žiča, Studenica, zatim ovčarsko-kablarski i drugi manastiri u kojima živi najbrojnije monaštvo u našoj svetoj Crkvi.
 
Potom se Njegovoj Svetosti, braći Arhijerejima i svima prisutnima obratio Episkop žički G. Justin:
 
Vaša Svetosti, Visokopreosvećena i Preosvećena braćo Arhijereji, uvažena gospođo izaslaniče Predsednika Srbije, poštovani G. Direktore kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, G. Gradonačelniče grada Kraljeva, gradonačelnici i predsednici opština i lokalnih samouprava, časno sveštenstvo, bogoljubivo monaštvo, braćo i sestre.
 
Sabrani na Svetoj Liturgiji, predvođeni poglavarom Crkve svjatjeišim Patrijarhom i ocem našim G. Irinejem, okruženi arhijerejima, sveštenstvom i vernim narodom, u hramu na čijem strašnom Prestolu Gospoda Slave leži Jagnje Božije od veka žrtvovano za život i spasenje sveta, stojim i ja danas sa trepetom, znajući da je svaka izgovorena reč zavet i obaveza da po tim rečima živim i postupam. Razmislivši ćutke u dubini duše shvatih kakve se obaveze prihvatam i ispovedam da nisam dostojan ove velike časti. Ali, uzdajući se u reči Svetoduhovske molitve da ,,Božanska blagodat nemoći ljudske isceljuje i nedostatke dopunjuje“, spreman sam svim svojim bićem da se prihvatim uzvišene sveštene dužnosti arhijereja i duhovnog pastira tako slavne i značajne Eparhije na čijem tronu je prvi stolovao duhovni vođa sviju nas Srba i svih ostalih pravoslavnih, Prvi Arhiepiskop žički, Učitelj, Prosvetitelj i Otac našeg roda – Sveti Sava, a za njim i mnogi njegovi naslednici, sve do najnovijih vremena kada je na ovom prestolu prosijao Sveti Episkop Nikolaj Žički. Molitveno se sećam blažene uspomene Episkopa žičkog potonjeg Patrijarha Germana, zatim Episkopâ Vasilija, Stefana i Hrizostoma. Posebnu blagodarnost iskazujem dosadašnjem administratoru trudoljubivom i energičnom Episkopu šumadijskom g. Jovanu na svemu što je učinio da obezbedi uslove za ovaj događaj i velelepno pripremi današnje slavlje.
 
Ocenjujem i procenjujem svoje dosadašnje služenje i pre nego što preuzmem duhovno staranje za poverenu mi Crkvu i narod Svete Žiče ,,stare srpske priče“, dužan sam da nad sobom izvršim svojevrsnu duhovnu smotru. Uvek sa istim oduševljenjem se prisećam kako me je Gospod prizvao da ostavim ribarsku mrežu i roditeljski dom i pođem za Njim. Oduševljen ličnošću Bogočoveka Hrista, odlučio sam da svoj hrišćanski život osmislim u svetoj obitelji pustinjskog manastira Crna Reka, u predvorju sveto – lazarevskog Kosova i Metohije, kraj kivota svetitelja i iscelitelja, prepodobnog Petra koriškog, gde sam duhovno stasavao čitavu deceniju pokoravajući se starcu i svoj u Hristu braći, da bi kroz poslušanje zadobio smirenje koje je majka svih vrlina.
 
Mislima se vraćam i na sam početak svoga arhijerejskog služenja u Bogom čuvanoj Eparhiji timočkoj, gde sam sa svojim narodom, na razmeđi dvadesetog i dvadesetprvog veka, proveo 22 godine. To je vreme koje obuhvata period burnih istorijskih događaja, suprotnih ideja, planova i ljudskih ambicija, vreme velikih društvenih previranja kod nas i u svetu, vreme raspada države i novih granica, ali i uspostavljanje novih vrednosti i duhovnog procvata, koje je ostavilo dubok trag na društveni i crkveni život. Izvesno je da sva ova iskušenja, nisu pokolebala verne hrišćane, niti ugasila zapretanu iskru žive vere Hristove koja je tinjala u duši naroda, nego je još više utvrdila i stvorila jednu zdravu crkvenu zajednicu, a to je živo telo Hrista raspetoga i vaskrsloga.
 
Pokoravajući se volji Svetog Sabora, mirnu Krajinu, kojoj sam posvetio najveći deo svog života, ostavljam svome duhovnom čedu, izabranom i narečenom Episkopu Ilarionu i svoj u Hristu braći sveštenicima i monasima. Večno blagodarim svima koji su sa mnom duhovno i materijalno izgrađivali i utvrđivali Timočku eparhiju. Posebno blagodarim braći pravoslavnim Vlasima, koji su nebrojeno puta potvrdili na delu da su dostojni čuvari vrednosti naše Krajine, svoga identiteta i svoje tradicije, nesmetano čuvane kroz vekove. Deo moga bića ostaće zauvek u nebeskim lepotama i predelima Istočne Srbije uz čudesne reke Dunav i Timok, gde se nalazi postojbina mnogih civilizacija. Ko jednom upozna lepote i vrednosti Timočke krajine i okusi vinogradarske plodove od Negotina do Knjaževca, uz predivne zvuke Mokranjčevih rukoveti, kuda god da krene, ne može a da ne ponese u srcu svom obilje darova. Obdarivši me i obogativši me ovim iskustvom, Gospod me priziva i vraća u ove krajeve, postojbinu mojih predaka i moju duhovnu kolevku.
 
Kao rođeni Čačanin poznajem vrline žitelja moga kraja koji ima silnu nacionalnu svest, osećanje nacionalne državotvorne misije, veliku duhovnu, moralnu i patriotsku smelost i sposobnost da izražava i hrabro ostvaruje spasonosne hrišćanske ideje. Uprkos ovim divnim vrlinama i borbenom duhu, ponekada se vlada po svojoj silnoj i prekoj naravi, a bez uravnoteženja smiravanjem i sebepoznanjem, te je potrebno da uvek budemo ljudi vere i poverenja, ljubavi i nade, živeći po zapovestima Hristovim i pokoravajući se jednoj Svetoj, Sabornoj i Apostolskoj Crkvi. Jer samo ona daje suštinski smisao života i odgovor na životna egzistencijalna pitanja, i u ovom i u onom svetu i životu. A potrebno je, kao što nas uči Sveti Sava u svojoj žičkoj besedi: ,,svagda ljubiti pokajanje i ispovedanje grehova svojih i plakanje nad njima; umiljenje, smirenje, pravednost, poučenje, ispravljanje života svog, mržnju na greh; ne opijanje, ne bludničenje, nego naprotiv, čist život kakav je Božijim očima ugodno gledati“. Da odbacimo, dakle, našeg ,,starog čoveka,, i da postanemo ,,nova tvar u Hristu,, (2.kor. 5,17) ,,novi čovek u Hristu“. Da bismo to postigli i bili u zajednici i opštenju sa Bogom, živim i istinitim, treba da nepodeljeno učestvujemo u oboženoj čovečanskoj prirodi Hrista Bogočoveka, da postanemo sutelesnici Njegovi, da postanemo živi udovi Tela Njegovog, Crkve Njegove, u kojoj su sva blagodatna sredstva za duhovno lečenje i uzrastanje, za oboženje. U njoj je miomiris i punoća slave Božije u zajednici sa svima svetima, sa svima ljudima po pravoj veri i jednomisliju, gde osećamo sreću i zadovoljstvo, ispunjeni večnom radošću što pripadamo jednoj Svetoj Sabornoj i Apostolskoj Crkvi koja je dom Boga živoga, zajednica Duha Svetoga, ,,stub i tvrđava istine“. (1.Tim. 3,15).
 
Ovo sve ne izgovaram samo danas, obuzet radošću koja prevazilazi granice ljudskog poimanja, jer lične slabosti svoje ja znam, ali se uzdam u živo iskustvo Svetog Apostola Pavla koji ispoveda veliku istinu duhovnog života ,,kada sam slab onda sam silan“ (2.Kor. 12,10) jer je blagodat Božija sa mnom i sa nama u Crkvi. To jest, kada sam iscrpeo sve svoje sile i vidim da ništa bez pomoći Božije ne mogu, tada saznajem da se ,,sila Božija u nemoći pokazuje savršenom“ (2.Kor. 12,9).
 
Stoga i ja svestan velike odgovornosti za sebe i narod poverene mi Eparhije žičke na putu Božijem, prizivam pomoć i okrilje svetog Arhangela Mihaila, Svetog Save, Svetog Nikolaja žičkog i svih Svetih nebeske i zemaljske Srbije. Prizivam svu punoću Crkve: sveštenstvo, monaštvo, verni narod i molitve mojih pokojnih i pomena dostojnih roditelja, crnorizaca, Nektarija i Hristine. Duhovnu i moralnu pomoć i podršku očekujem od Vas Vaša Svetosti iz čijih svetih ruku primam arhijerejski žezal kao simvol duhovne vlasti u upravljanju poverene mi Eparhije žičke. Očekujem i ištem molitve i od vas Hristoljubiva braćo Arhijereji i blagodarim Vam što ste mojoj nedostojnosti ukazali ovo poverenje. Trudiću se da zajedno sa svojom pastvom, sredstvima koja nam je Hristos u Crkvi podario, uzrastamo u meru rasta visine Hristove (Ef. 4,13), savlađujući prepreke i teškoće koje nam na putu do obećanog Carstva Božijeg budu stajale. To nimalo neće biti lako, jer se uzvišene stvari mukom zadobijaju. Zato je potrebno da se obučemo u sveoružije Božije da bismo se mogli odupreti u zli dan, i odolevši svemu održati se (Ef. 6,13).
 
U ovom svečanom trenutku molitveno se sećam našeg brata i saslužitelja u Hristu Blaženjejšeg Arhiepiskopa ohridskog g. Jovana zatočenog, ali duhom slobodnog. Sećam se i naše braće i saotečestvenika stradalnika na Svetom Kosovu i Metohiji i svim srpskim i primorskim krajevima molim se Gospodu raspetom i vaskrslom i Svetom Lazaru i ostalim mučenicima i novomučenicima da im daju snage da mogu na strašnome mestu postojati i opstajati.
 
Pozdravljam sa ovog svetog mesta blagočestivi i hristoljubivi rod srpski koji živi i svedoči svoju veru rasejan po belom svetu.
 
Toplo blagodarim mojoj rodbini, svima vama braćo i sestre što niste žalili truda da me svojim prisustvom i molitvenim željama obodrite.
 
Na kraju šta da obećam danas što već nisam obećao dajući monaški zavet i blagodatnom silom prohodeći sve sveštene činove. Molim se svagda Darodavcu svih dobara Bogu živom u Trojici slavljenom da nam podari mir, spokojstvo, jedinstvo vere i zajedništvo Svetoga Duha, slogu i napredak, blagorastvorenje vazduha, izobilje plodova zemaljskih i sve što nam je potrebno za vremeni i večni život.
 
Gospod i Spasitelj Hristos, Bog mira i svake utehe neka bude sa svima vama. Amin.


Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин
Устоличен Епископ жички г. Јустин






 
 


 



























































4. Avgust 2014  
 
Izvor: http://www.spc.rs/sr/ustolichen_episkop_zhichki_g_justin

Pročitano: 3713 puta