MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

VUKOVA NAGRADA DODJELJENA MATI FEVRONIJI



“Žive odavde ne idemo”, rekla je mati Fevronija NATO vojsci i marta 2004. godine. Monahinje, ni po kakvu cenu, nisu htele da budu evakuisane.

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije danas, 11. februara 2009. godine, u Skupštini Grada Beograda dodelila je Vukovu nagradu za 2008. godinu Visokoprepodobnoj Igumaniji manastira Pećka Patrijaršija, mati Fevroniji. Vukova nagrada Igumaniji Fevroniji dodeljena je za izuzetan doprinos razvoju kulture u Republici Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru.

Kako je navedeno prilikom dodele ovog značajnog nacionalnog priznanja, mati Fevronija je čuvar jedne od najsvetlijih srpskih svetinja, Pećke patrijaršije, igumanija manastira, već više od pola veka. Njen životni put, njena vernost Hristu, srpskoj Crkvi, svetosavlju je jedan veliki podvig.

U najtežim vremenima za srpski rod, ona, na čelu onemoćalog sestrinstva, čuva srpsku svetinju. Čuva svetinju prema kojoj su upereni mnogobrojni udari svih vrsta i kategorija. Svetinju je sačuvala i opstala u njoj i posle NATO bombarodavanja.

image



"Žive odavde ne idemo", rekla je mati Fevronija NATO vojsci i marta 2004. godine. Monahinje, ni po kakvu cenu, nisu htele da budu evakuisane.

Brižljiv je čuvar i dostojni branitelj, više od pola veka, od mnogih nedaća koje su pretile Pećkoj patrijaršiji, zvaničnom sedištu srpskih Arhiepiskopa i Patrijarha, od daleke 1941. godine i prvog susreta sa Svetim Nikolajem Srpskim (tada Episkopom Žičkim), do današnjih dana. Mati Fevronija, igumanija slavnog srpskog manastira, iskušenica i monahinja, čuvajući Patrijaršiju, branila je da nam se ne raskući kuća. Da nam se ne uzme Kosovo. Da nam se ne izgubi srpska vertikala. Da se srpska duhovnost, tradicija i kulturno blago, vekovima sačuvano u manastirskim zidinama, ali i u srcima onih koji to blago nose u sebi, netragom ne raznesu.

image



Program svečane dodele Vukove nagrade vodili su Olja Ivanjicki i Ljubivoje Ršumović. Svečanoj dodeli nagrade prisustvovali su Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

Vukova nagrada je dodeljena, danas po 45. put, sledećim pojedincima, ustanovama i organizacijama koje deluju na širenju kulture, prosvete i nauke i postižu rezultate od naročitog značaja za kulturni život: Akademiji umetnosti u Beogradu, Dragoslavu Pavlu Aksentijeviću, ekipi emisije Zaboravljeni umovi - RTS, Đorđu Malavraziću, mati Fevroniji, Milosavu Buci Mirkoviću, Dušanu Radiću, Slobodanu Rakitiću, Savi Stojkovu i Miodragu Đupiću. Izuzetna Vukova nagrada dodeljena je Univerezitetu u Beogradu.

Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka

Pročitano: 3443 puta