MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

LIKOVI MONAHA - Poslušanje čini čuda



 
 
Neko od očeva je ispričao sledeću priču.
 
Jedan obrazovani i pobožni čovek iz Božijeg Grada (Antiohije), posetio je nekog pustinjaka i molio ga da ga primi kod sebe i načini od njega monaha. Tada mu je starac odgovorio:
 
— Idi, prodaj svu svoju imovinu i podeli novac siromašnima, po zapovesti Gospoda. I kada se vratiš, ja ću te primiti kod sebe.
 
On je otišao, uradio kako mu je starac rekao i vratio se. Tada mu je pustinjak rekao:
 
— Moraš da ispuniš još jednu zapovest. Ne razgovaraj.
 
On se složio i proživeo je tamo pet godina, ne izgovorivši za to vreme ni jednu reč. Ipak, njegovi poznanici su počeli mnogo da ga hvale. Starac, čuvši to, reče:
 
— Život ovde ti više neće biti od koristi. Zato te šaljem u manastir u Egiptu.
 
I zaista ga je tamo poslao. Ipak, kada je poslušnik odlazio, starac mu nije rekao – da li da govori ili ne? Ali on je očuvao zapovest i živeo u manastiru, čuvajući zavet ćutanja. Ava (otac) koji ga je primio, želeći da se i sam uveri u to da li je taj brat nem, šalje ga na rad, tokom koga je morao da pređe preko izlivene reke, što je bilo nemoguće. Tako bi on bio prinuđen da se vrati nazad i kaže, da ne može da pređe reku.
 
Došavši do reke, poslušnik je kleknuo i počeo da se moli. Tog trenutka doplivao je do njega krokodil, uzeo ga na svoja leđa i prevezao ga na suprotnu obalu. Za to vreme je iguman poslao za njim drugog monaha, da bi ovaj video, šta će raditi nemi brat. Čim je monah video taj čudesni događaj, vratio se nazad i sve ispričao igumanu i bratiji. Čuvši njegove reči, svi su bili zapanjeni.
 
Kroz neko vreme došao je čas smrti nemog monaha. Iguman je obavestio o tome starca-pustinjaka, koji je poslao k njemu nemog monaha, rekavši:
 
— Ipak je monah koga si mi poslao i bio nem, ali i pored toga je bio anđeo Božiji.
 
Starac-pustinjak je odgovorio igumanu:
 
— Ne, on nije po prirodi bio nem; on je izvršio poslušanje koje sam ju ja dao na samom početku, kada je došao kod mene. Radi poslušanja je i bio nem.
 
Kada su u manastiru čuli o tome, svi su se iznenadili i proslavili Boga.
 
Prevod sa ruskog S. M.
 
Vladimir Stojanac
Prica,kao i mnoge price iz ranog perioda hriscanstva zaista jesu predivne,ali nama danas ponekad je tesko poverovati u njih,iako sebe nazivamo hriscanima.
Tatjana Gnjatovic
danas je teze nego ikada biti Hriscanin
Ratko Denda
Poslušanje da ali razumno.Znači ako ti duhovnik kaže idi objesi se to ne čini nego mu sveži šamar sa obje strane da ne kriva.Ovo zbog slučaja kad je jedan poslušao ovakav slučaj a posle smrti taj isti monah postao demon i služi sotoni
Jela Mijailović
Uz Boga i veru sve nam je moguće!
Zoran Bogdanovic
+++ amin <3
Milka Malesevic
Slava Tebi Gospode!
Nada Martic
Prelijepa prica tako zive sveti ljudi zato ih je veoma malo

Pročitano: 1836 puta