MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

NAJBOLJA ZASTITA OD RAKA JE MONASKI NACIN ZIVOTA



Pravoslavni monasi mogu da postanu obrazac zdravog načina života za svakog ko želi da se na najbolji način sačuva od raka, smatra profesor Solunskog univerziteta Haralambos Aidonopulos...

„Tradicionalna dijeta i svakodnevni način života monaha doprinosi da se među njima retko sreću oboleli od raka“, - izjavio je Aidonopulos na medicinskoj konferenciji „Zdravlje i dijeta“, koja je juče počela sa radom. Prema podacima Aidonopulosa, u poslednjih 13 godina, otkad se konstantno vrše lekarski pregledi monaha, samo kod jedanaest monaha otkriven je rak prostate, što je u poređenju sa brojem obolelih u zemlji 4,5 puta manje. Među monasima se, takođe, praktično ne sreće rak pluća, koji je u vezi sa pušenjem, kao i mnogi drugi oblici ove bolesti, saopštila je Atinska novinska agencija.

Ovakvo zdravlje se pre svega odnosi na žitelje monaške republike, Svete Gore, na istoimenom poluostrvu na severu Grčke, jer su monasi izdvojeni od spoljašnjeg sveta i žive po pravilima starih tradicija. „Monasi umesto masti upotrebljavaju maslinovo ulje, pri čemu čak ni maslinovo ulje u svim prilikama, jer se za vreme posta treba uzdržavati od ulja. Izvor proteina je za njih pre svega hrana biljnog porekla kao i riba“, - navode RIA Novosti reči Aidonopulosa. Prema njegovim rečima monasi ne jedu hranu koja sadrži konzervanse, koji su štetni, i ne puše.

Takođe je na Svetoj Gori, gde nema nikakve industrije, vazduh znatno čistiji, u njemu nema tragova benzola i drugih proizvoda unutrašnjeg sagorevanja. Pritom na oboljenje raka, najčešće raka prostate i urinarnog trakta, uopšte ne utiče zavet celibata, koji predstavlja jedan od monaških zaveta.

„Nije utvrđena veza između seksualne aktivnosti i oboljenja raka prostate“, - kaže Aidonopulos. Prema njegovim rečima, još jedan faktor koji pozitivno utiče na zdravlje monaha je činjenica da oni sve rade pri dnevnoj svetlosti, a da im je san strogo vezan za smenu dana i noći. To omogućava pravilan ritam spavanja. Odmah izvan granica Svete Gore stepen bolesti raka i plućnih oboljenja među mesnim žiteljima je veći nekoliko puta, tvrdi naučnik. Prema njegovim rečima pozitivan efekat na zdravlje primećuje se i u tradicionalnom načinu života nekih malih opština, na primer u mestima gde žive muslimanske manjinske zajednice u Grčkoj.

Izvor: www.hram-evenkya.ru/fnews2.php?id=3286

Prevod: Nevena Damjanovic

Pročitano: 5299 puta