MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

U MANASTIRU LEPAVINI PROSLAVLJEN PRAZNIK VASKRSENJA HRISTOVOG



Hrišćanski praznik nad praznicima, Vaskrsenje Gospoda našega Isusa Hrista, svečano je proslavljen u manastiru Lepavini. Nastojatelj manastira, arhimandrit Gavrilo (Vučković), i jeromonah Vasilije (Srbljan) odslužili su vaskrsno jutrenje, koje je započelo litijom oko manastirskog hrama, kao i prazničnu Svetu liturgiju, s početkom u 9.30 časova. U svečanoj liturgijskoj proslavi Vaskrsenja Hristovog učestvovalo je oko 150 vernika, od kojih se veliki broj pričestio najsvetijim Hristovim Tajnama. 
 
Vaskrsnu poslanicu Njegove Svetosti patrijarha srpskog G. Irineja, u kojoj je vernim čedima Srpske pravoslavne crkve upućen poziv da budu „istinski i suštinski pričasnici novog i večnog Proleća, Hrista Gospoda“, pročitao je jeromonah Vasilije. „Mi danas slavimo Hrista Vaskrsloga. Slavimo smrt smrti, slavimo razrušenje ada, slavimo početak novoga života, slavimo Uzročnika svega toga, Jedinog Blagoslovenog i Preproslavljenog u vekove vekova“. 
 
Nakon što su na kraju Svete liturgije vernicima podeljena vaskrsna jaja, simbol vaskrsenja, upriličeno je posluženje u manastirskoj porti, koje je proteklo u prazničnom raspoloženju i radosti. „Ovo je dan koji stvori Gospod, zaradujmo se i razveselimo se u njemu“. Liturgijsko praznovanje Vaskrsa u manastiru Lepavini za potrebe Hrvatske televizije zabeležila je snimateljska ekipa iz Koprivnice. 
 
Fotogalerija:
   



Manastir Lepavina, 
20.04.2014.

Pročitano: 4323 puta