MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

EPISKOP BIHAĆKO-PETROVAČKI ATANASIJE SLUŽIO U MANASTIRU LEPAVINI



U subotu, 29. marta 2014. godine, na dan sv. apostola Aristovula i sv. mučenika Savina, Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački Gospodin Atanasije služio je u manastiru Lepavini Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje arhimandrita Gavrila (Vučkovića), nastojatelja manastira, protojereja u penziji Vasilija Gajića iz Valjeva,  jereja Save Kosojevića, paroha mariborskog, jereja Branislava Todorića, drugog paroha kranjskog, jereja Đorđa Filipovića, paroha vojakovačkog i križevačkog, jereja Radovana Dimitrića, paroha koprivničkog, jereja Dalibora Petkovića, paroha stupovačkog, jereja Milana Jovanovića, drugog paroha mariborskog, te đakona Branimira Jokića iz Zagreba i Nikole Perkovića iz Eparhije bihaćko-petrovačke.
 

Hram manastira Lepavine bio je ispunjen vernicima, među njima i hodočasnicima iz Valjeva te Maribora i grada Ravne na Koroškem (sjeverna Slovenija), i većina od njih se pričestila Svetim Tajnama Tela i Krvi Gospodnje.
 


U besedi, izgovorenoj na kraju Svete liturgije, Preosvećeni Episkop Atanasije je najpre rekao vernicima da je i sam u manastir Lepavinu došao kao hodočasnik i da u Eparhiji zagrebačko-ljubljanskoj boravi kao gost Visokopreosvećenog Mitropolita Jovana: „Došao sam u posetu mom nastavniku iz Bogoslovije, i kasnije duhovnom pomagaču i rukovoditelju, da vidim pre svega kako je sa zdravljem i kako se bori na ovom prostoru za spasenje ljudskih duša. Jako sam obradovan onim što sam video, a video sam duboku veru i veliku snagu duha kod Visokopreosvećenog Mitropolita Jovana i njegovih saradnika, monaha, sveštenika, đakona i vernog naroda. U toj radosti sam došao jutros ovde kod visokoprepodobnog arhimandrita oca Gavrila i njegove bratije u manastiru  Lepavini, a pre svega sam došao kod čudotvorne ikone Majke Božje, koja je ovde sa nama i koja je ovde domaćin, a mi smo svi gosti.“ 
U nastavku besede Preosvećeni Episkop Atanasije je između ostalog kazao: „Odslužili smo Božanstvenu liturgiju u ovom svetom hramu i razmišljam kako je premudar Gospod naš, kako je dobar i kako sve uređuje na naše spasenje. Vidite ovaj manastir, koji nas je sabrao sa raznih strana, sa istoka i zapada, a i ljude odavde… Ljudi ovde dolaze da dođu u blizinu Majke Božje, a kroz Nju u blizinu Sina Njenog, Gospoda našeg Isusa Hrista, da ostvare zajednicu. Ostvarujemo zajednicu jedni sa drugima i zajednicu sa Bogom, Presvetom Bogorodicom i svima svetima“.
 


Posle Svete liturgije i potom posluženja u manastirskoj porti, za sve pristigle hodočasnike molitve za zdravlje ispred čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske čitali su otac Gavrilo i o. Đorđe. Potom su svi pozvani u manastirsku trpezariju, gde je za zajedničkom trpezom ljubavi bio i Episkop Atanasije, koji je na kraju u manastirsku Knjigu gostiju napisao: „Danas, 29. marta 2014. godine sa blagoslovom Visokopreosvećenog Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Gospodina Jovana služio sam Božansku Liturgiju Svetog Jovana Zlatousta u hramu manastira Lepavine, a uz sasluženje Visokoprepodobnog Arhimandrita Gavrila i još sedmorice sveštenika i dvojice đakona. Vernoga naroda beše iz Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, iako je danas samo subota. Molitve pred ikonom Presvete Bogorodice bile su usrdne, opipljive. Nebo se spustilo na zemlju. Zbog stradanja Srpskog naroda Bog je dao ovo čudotvorno mesto i ovu čudotvornu ikonu da bi ovde tešio Svoj narod i davao mu snagu za dalji život i da bi nastavio svoje jevanđelske podvige, svedočio punoću vere u svojoj pobožnosti i čestitosti“. 



Idućeg dana, 30. marta, u četvrtu nedelju Časnog posta, Svetu liturgiju služili su arhimandrit Gavrilo (Vučković), protojerej Miladin Spasojević, paroh u Borovu, jerej Dragoslov Šalajić, paroh u Gornjim Petrovcima, i protođakon Dragan Serdar, parohijski đakon iz Borova.
 


Posle posluženja molitve za vernike i hodočasnike koji su došli iz Borova, Novog, Umaga, Beča i drugih mesta čitali su o. Gavrilo, o. Miladin i o. Dragoslav.  
Na kraju je za uspomenu uslikana zajednička fotografija.  
 
 
 
BESEDA Njegovog Preosveštenstva Episkopa bihaćko-petrovačkog Gospodina Atanasija

<<< KLIKNITE I POSLUŠAJTE


Pročitano: 6267 puta