MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA U MANASTIRU LEPAVINI NA DAN SV. SVEŠTMUČ. TEODOTA KIRINEJSKOG



U subotu, 15. marta 2014. godine, na dan svetog sveštenomučenika Teodota Kirinejskog, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Gospodin Jovan služio je u manastiru Lepavini Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje arhimandrita Gavrila (Vučkovića), nastojatelja manastira, jereja Đorđa Filipovića, paroha u Vojakovcu i Križevcima, jereja Radovana Dimitrića, paroha u Koprivnici, i jereja Milana Jovanovića, drugog paroha mariborskog.  
 

U svojoj besedi Visokopreosvećeni Mitropolit Jovan je govorio o blagodati molitve i značaju podviga tokom Velikog posta: „Evo nas pri kraju druge nedelje Časnog posta, koja je posebno posvećena svetom Grigoriju Palami, velikom molitveniku iz 14. veka sa Svete Gore Atonske, kada je bio veoma razvijen monaški običaj u praktikovanju Isusove molitve: Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, pomiluj me grešnog!  To je bila tako snažna molitva da je iskrenim monasima Bog darovao blagodat da dožive nestvorenu tavorsku svetlost koju su doživeli sveti apostoli kad su bili sa Gospodom Isusom Hristom na gori Preobraženja. 
 

(To je) ono osećanje koje je apostol Petar imao kad je rekao Gospodu Hristu videvši preobraženog Gospoda: Gospode, dobro nam je ovde biti! Osetio je takvo raspoloženje u duši za koje je želeo da ostane neprestano do kraja njegovog života. Tu nestvorenu tavorsku svetlost, blagodatnu silu što ispunjava vernu decu Božju koja se iskreno Bogu obraćaju, doživljavaju i monasi našeg vremena koji se u svojim kelijama podvizavaju i poste i mole, ne samo za sebe nego za ceo svet. U našoj (srpskoj) keliji Svetog Save u Kareji, monah koji tamo boravi po karejskom tipiku dužan je da pročita Psaltir, 150 psalama, svakoga dana – da se moli za sebe, za našu Crkvu, naš narod, za sve hrišćane sveta i za ceo svet. To je bila ideja i molitvena snaga Svetoga Save koju je ostavio svojim naslednicima u karejskoj keliji…  Zašto je ta molitva: Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, pomiluj me grešnog! dobila toliku vrednost u monaškom podvizavanju? U Jevanđelju je Gospod Isus Hristos rekao apostolima da će imenom Njegovim izgoniti demone iz bolesnih ljudi… “, rekao je Mitropolit. 
 

Posle Svete liturgije i potom posluženja u manastirskoj porti, za hodočasničku grupu iz Ljubljane i sve okupljene vernike molitve za zdravlje ispred čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske čitali su otac Gavrilo i otac Đorđe. Usledila je trpeza ljubavi, na kojoj je sa vernicima u manastirskoj trpezariji bio i Visokopreosvećeni Mitropolit Jovan.  
 
 

Pročitano: 3283 puta