MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

STARAC VISARION: SVETITELJ U NARODUDana 22. januara 1991. godine, skromni i milosrdni jeromonah manastira Agaton, starac Visarion, upokojio se u Gospodu zapečativši život podvižništva, ljubavi, smirenja i svetosti, neprimjetno i nesumnjivo uselivši se među nas. Sahrana je obavljena u njegovom manastiru usred gomile vjernika. Cijeli dan poznati manastir Presvete Bogorodice bio je prekriven debelim slojem snijega i osjetio se neobičan miris. Zajedno sa suzama naroda koji je bio lišen dobročinstava svog duhovnog oca tekle su suze Bogorodice sa ikone koja se nalazila tik uz starčev grob. Istog dana pojavili su se nebeski znaci i čuda. Iz tog razloga je mitropolit Damaskin Ftiotidski, koji je predvodio opelo, u svojoj besjedi rekao: „Danas smo sahranili svetitelja.“ 
 
Sjećanje na njega ostalo je živo i nakon njegove smrti. Svi su pričali, u svakom selu i u gradu Ftiotidos, o dobrom starcu koji je hodao okolo sa ikonom Presvete Bogorodice, ispovijedao vjernike, noćevajući u njihovim domovima, učeći ih svojom ljubavlju, svojim jednostavnim životom, svojim djelima milosrđa i svojom svetošću. U narodu za njega tvrde da je svetitelj. Mnogi govore o čudesima koja je učinio nakon upokojenja, i njegov grob je postao mjesto hodočašća za vjernike koji dolaze u sveti manastir Agaton. 
 
Dana 3. marta 2006. godine Bog je potvrdio skrivenu svetost poštovanog starca. Prilikom premještanja njegovih relikvija, koje se slučajno desilo usljed radova koji su se vršili na istočnom krilu manastira, Bog koji proslavlja svoje svetitelje otkrio je da starčev grob sadrži netruležne i miomirisne svete mošti, koje su nakon 15 godina ostale netruležne i cijele kao na sam dan njegove sahrane. 
Sveti sinod Grčke pravoslavne crkve okarakterisao je ovaj događaj kao „znak sa neba“. Odnosno, bila je to poruka našem narodu u ovo naše vrijeme, kao i svim vjernicima naše Crkve u ova teška vremena da budu ojačani u svojoj vjeri. 
 
Samo je nasilni ateizam, koji krišom ali metodično gaji proždrljivu glad za sticanje medijske pažnje i naivnih novinara, počeo sa neviđenim napadom na čuda i na našu Crkvu, koristeći se jedinstvenim oružjem dezinformacija i neistina. Cijeli mjesec oni su „ispirali usta“ i „vršili obmane“ naslovima u svim grčkim medijima o starcu Visarionu. Međutim, tihi starac je postao najglasniji vjesnik svetosti na osnovu koga su mnogi postavili temelje svoje vjere i duhovnog života. 
 
Protekle su 23 godine od dana njegovog upokojenja i 8 godina od dana njegovog proslavljanja. Cijenjeni starac je na mjestu svog počivališta, gdje je tokom svog kaluđerskog života ispovijedao vjernike u kapeli iza čudotvorne ikone Bogorodice Agatonske. Oslikan sa mirom Božijim i proslavljen svojim netruležnim i svetim moštima on prima sve one koji traže mir za svoje duše da bi sve naučio kako je „čudesan Bog u svojim svetima“.
 
Vjerni ljudi mu pripisuju počasti kao svetitelju, dok svi mi, sveštenstvo i mirjani Ftiotidosa, čekamo da nam Bog jasno pokaže šta treba da se uradi u vezi sa ovim skrivenim duhovnim blagom, koje duhovno obogaćuje darovima Božanske milosti duše onih koji traže Gospoda. 
 
Blaženi starac Visarion Agatonski počiva među svetiteljima „u bezvremenskom blaženstvu.“ 
 
„Svetitelju Božiji, moli Boga za nas.“ 
 
 
Prevod sa engleskog D.P.
25.01.2014.

http://www.johnsanidopoulos.com/2014/01/elder-vissarion-saint-in-peoples.html ;

Pročitano: 3568 puta