MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

EPISKOP SAFITSKI G. DIMITRIJE POSETIO MANASTIR LEPAVINU



Zajedno sa svojim domaćinom, Mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Gospodinom Jovanom, Njegovo Preosveštenstvo episkop safitski Gospodin Dimitrije (Antiohijska patrijaršija) posetio je manastir Lepavinu u sredu, 15. januara 2014. godine. Prilikom ove posete Episkop se susreo sa visokoprepodobnim arhimandritom Gavrilom i bratijom manastira. Zajedno su obišli manastirski hram posvećen prazniku Vavedenja, kapelu sv. Tihona Zadonskog i poklonili se čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice Lepavinske. Mitropolit Jovan i bratija su dragog gosta iz Sirije upoznali sa istorijom manastira, čudesnim isceljenjima pred ikonom Bogomajke, brojnim poklonicima koji pohode ovu svetinju i značaju koji ona danas ima za pravoslavlje. 
 

U manastirsku knjigu Jevanđelja, Preosvećeni episkop safitski G. Dimitrije (Šarbak) je napisao: „S velikom radošću došli smo u ovaj manastir da se poklonimo čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice koja se nalazi ovde, zajedno sa Visokopreosvećenim Mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim G. Jovanom i sa o. Isom Kidesom. Molim igumana i sve monahe ovog manastira da se pomole za nas hrišćane u Siriji koji sada prolazimo kroz teške trenutke. Zahvaljujem G. Jovanu za njegovo očinstvo“. 
 
Prethodno tog dana, Mitropolit Jovan i Episkop Dimitrije su posetili kapelu Svetih apostola Petra i Pavla na Mirogoju i Pravoslavni manastir Svete Petke u Zagrebu. 
 
Izvor: http://www.mitropolija-zagrebacka.org/
         
 

Pročitano: 3311 puta