MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

VEKOVI ANTIOHIJE



Ponekad se ne mogu pomiriti sa okolnostima u kojima se nalazim. Možda to shvatim u poslednjoj minuti, ali sva sreća postoje taksisti koji brže voze, i nedopuste kašnjenje. Taksijem sam otišao do Teološkog fakulteta na posebno zanimnjivo predavanje pod nazivom: Liturgika. Nisam student Teologije, ali zamolio sam profesora da odslušam njegovo predavanje. Eto tako jedan dan mogu otići i na Likovnu akademiju možda da probam nešto nacrtati.
 
Kada sam stigao na Bogoslovski fakultet, u kapelici koja se nalazi u sklopu fakulteta se služila Sveta Liturgija. Bila je to Sveta Liturgija kakvu su služili u 4. veku, u Antijohijskoj Pravoslavnoj crkvi. Na moje veliko iznenađenje na središnjem delu kapelice postavili su 1,5 metar visoki amvon na koji su se popeli pojci. Posebno iznenađenje bilo je kada su u delu Liturgije u kojem se prinosi Telo Božije Evharistiji odneli sto sa Prosforom i Agnecom iz Oltara skroz do izlaznih vrata iz kapelice. Kao što fotografija prikazuje u tom trenutku su se svi studenti okupili oko sveštenika. Pažljivo sam promatrao kako sveštenik „kopljem“ iseca Agnec iz Prosfore i prinosi je Evharistiji. Doista zadivljujući čin koji je uvek skriven u Oltaru i kojeg narod ne može da vidi iz ove blizine.
 
Zanimalo me poreklo ovog čina, pa sam prisustvovao i kasnijim predavanjima na kojima je profesor Milošević vrlo detaljno obrazložio značenje svakog pojedinog čina sa prethodne Svete Liturgije kojoj sam malopre prisustvovao. U tim prvim vekovima hrišćanstva služile su se izvorne Svete Liturgije.
 
Bilo mi je posebno drago što sam se u zadnji minut setio da uzmem taksi i nekim neuobičajeniim povodom došao do ovako značajnog predavanja. Tada sam doslovno mnogo neznanja u sebi uništio. Ipak sumnjam da ću sledeći put ići na neko predavanje na Likovnoj akademiji, jer više volim da gledam kako je nešto lepo nacrtano, nego da ja crtam.
 
Nenad Badovinac.
Novembar, 2013.
http://zapisi-reportaze.com/vekovi-antiohije/

Pročitano: 5189 puta